İklim ve EnerjiManşet

Doğu Afrika’daki ‘karbon bombası’ petrol boru hattı projesi, geçtiği ülkelerde kirliliği 25 kat artıracak

0
Fotoğraf: Isaac Kasamani / AFP

İklim Hesap Verebilirlik Enstitüsü (CAI) tarafından bugün yayımlanan analize göre, yapım aşamasında olan Doğu Afrika Ham Petrol Boru Hattı Projesi (EACOP) , 379 milyon ton sera gazı kirliliğine neden olacak.

Bu değer, Uganda ve Tanzanya‘nın yıllık toplam emisyonlarının 25 katından fazla.

Boru hattı ile Uganda’da yüksek biyolojik çeşitliliğe sahip bir milli parkta çıkarılan petrol, ihraç edilmek üzere Tanzanya’daki bir limana taşınmak için 1400 kilometreden fazla yol kat edecek.

Milyarlarca dolarlık projenin ana destekçileri Fransız petrol şirketi TotalEnergies ve Çin Ulusal Offshore Petrol Şirketi (CNOOC).

Analize göre 848 milyon varil petrolün denizaşırı nakliyesi, rafine edilimi ve yakılması işlemlerinden kaynaklanacak emisyona kıyasla, projenin inşaat ve operasyonundan kaynaklı emisyon, tüm emisyonlarının yalnızca yüzde 1,8’ini oluşturuyor.

Projenin 25 yıllık ömrü dikkate alınarak yapılan analizde Avrupa ve Çin’e petrol akışının zirve yaptığı yıllarda, emisyonlar 2020’de Uganda ve Tanzanya’nın 2020’deki toplam emisyonunun iki katı olacak.

CAI’den Richard Heede EACOP’u “orta büyüklükte bir karbon bombası” olarak tanımlıyor.

EACOP boru hattı akış oranları ve tahmini son kullanım emisyonları.

The Guardian’dan Damian Carrington’a konuşan Heede şunları söyledi:

“TotalEnergies’in, iyilik için kullanılabilecek milyarlarca doları boşa harcamayı, iklim krizini daha da kötüleştirmeyi, geçeceği yerlerde insan yerleşimlerine ve yaban hayatına hayatına zarar vermeyi vaat eden korkunç EACOP projesindendenvazgeçmesinin zamanı geldi. ”

EACOP’u Durdur kampanyasının koordinatörü Omar Elmawi, “EACOP ve Uganda’daki petrol işletmeleri, Uganda ve Tanzanya’ya ekonomik yarar kılığına girmiş bir iklim bombası. Bu projeyi durdurmak insanların, doğanın ve iklimin yararına” dedi.

TotalEnergies’in önceki destekçilerinin de aralarında bulunduğu bazı finans kuruluşları, EACOP’u finanse etmeyi reddetti.

Bunlara 24 banka ve 18 sigorta şirketi dahil.

You may also like

Comments

Comments are closed.