İklim Kriziİklim ve EnerjiManşet

Doğal gaz sertifikaları yeşil badana mı?

0

Doğal gaz üreticileri, ürünlerini temiz yakıt olarak farklılaştırabilmek için kuyularını ve altyapılarını iklime zarar veren metan emisyonları açısından takip eden gaz sertifikaları talep ediyor.

Ancak gaz sertifikasyonu sektörü herhangi bir düzenlemeye tabi olmadığı için tartışmalara yol açıyor.

Oil Change International ve Earthworks‘ün hazırladığı yeni bir rapor, fosil yakıt endüstrisinin doğal gazı ‘düşük karbonlu’ bir yakıt olarak sunma çabalarının yeşil badanadan başka bir şey olmadığını iddia ediyor. Rapora göre şirketlerin kullandığı denetim sistemleri, iklim değişikliğine katkı sağlayan metan gazı emisyonlarını gözden kaçırıyor.

Görünmez tehlike: Gaz yakma, atmosfere bir yılda 400 milyon ton sera gazı saldı

Şirketler kirliliği tespit edemiyor

Araştırma için Optical Gas Imaging adlı bir termal kamera kullanan kuruluş, 23 kirlilik olayı tespit etti. Ardından araştırmacılar, bu olayların gaz sertifikasyon şirketi tarafından da tespit edilip edilmediğini anlamak için Colorado eyaletinden kamu kayıtlarını talep etti.

Karşılaştırma sonuçları, bu kirlilik olaylarından biri hariç hiçbirinin sertifikasyon şirketleri tarafından tespit edilemediğini gösterdi. 23 olaydan 12’si Project Canary monitörlerinin sahasında gördüldü ancak şirket bunlardan yalnızca birini tespit edebildi.

Araştırmacılar ayrıca, Project Canary monitörlerinin 11 ay boyunca yüzde 26 oranında çalışmadığını gösterdi.

Earthworks araştırmacısı Dakota Raynes, “Sertifikalı doğal gaz bir yeşil badana aldatmacası” diyerek doğal gazın düşük metan emisyonuna sahip olduğunu gösteren bir kanıt olmadığına dikkat çekti.

Görsel: Metan gazı sızıntısı (Kazakistan)

Sertifikasyon şirketi iddiaları reddetti

Project Canary, Equitable Origin ve MiQ gibi şirketler, Amerika Birleşik Devletleri‘ndeki doğal gaz şirketlerine düşük metan gazı ürettiklerine dair sertifikasyon hizmeti veriyor.

Project Canary, raporun bulgularına itiraz ederken araştırmanın yanlış tanımlar ve hesaplar içerdiğini söyledi.

Rapordan bağımsız bir araştırmacı olan Texas Üniverstiesi’nden Arvind Ravikumar, Inside Climate News kaynaklarına gaz sertifikasyon şirketlerinin metan emisyon tespitlerinin henüz çok gelişmediğine ve teorideki tespitlerin sahada bambaşka sonuçlar verebileceğine dikkat çekti.

Project Canary, sensörlerin metan emisyonlarını tespit etmek için kullanıldığını ve raporda belirtilen sahaların kendileri tarafından sertifikalandırıldığını reddetti.

Görsel: Metan gazı dedektörleri

Şirket ayrıca kirlilik olaylarından yedisini tespit edebildiğini ancak eyalet yasaları gereği yalnızca birini düzenleyicilere bildirdiğini açıkladı. Diğer yandan Earthworks’ün tespit ettiği olaylardan üçünün Project Canary sensörlerinin bakım döneminde gerçekleştirildiği kabul edildi.

Ravikumar, rapordaki örneklemin rastgele seçilmediğini ve emisyon olasılığı yüksek sahaların değerlendirildiğine dikkat çekti.

Araştırmacılar ise örneklemlerinin rastgele olduğuna dair bir iddialarının bulunmadığını açıklarken emisyon olasılığı yüksek sahaların özellikle tercih edildiğine dair iddiayı, bu bölgeleri önceden bilmelerinin mümkün olmadığını öne sürerek reddetti.

Demokratlar çevreci iddiaların araştırılmasını istedi

Tartışmalı metodolojisi ve bulgularına rağmen araştırma, metan sertifikasyonları düzenlemeleri konusunda alınacak çok yol olduğunu doğruladı ve politikacılar için destekleyici bir kaynak sundu.

Massasschusetts eyaletinde yedi demokrat senatör, şubat ayında Federal Ticaret Komisyonu (FTC) başkanı Lina Khan‘a bir mektup yazarak FTC’yi “fosil yakıt üreticileri ve gaz sertifikasyon programları tarafından yapılan haksız ve aldatıcı çevresel iddiaları araştırmaya ve çürütmeye” davet etti.

Earthworkds ve Oil Change International’ın daha önceki raporlarına atıfta bulunan senatörler, sertifikalı gazın tüketicileri temiz olma konusunda yanılttığını ve haksız yere tüketicilerden yüksek fiyat talep ettiğini belirtti.

Geçen ay Khan, senatörlerin iddialarını gözden geçirdiğini açıkladı.

Gaz sertifikalarının doğru ve etkili olması için monitörlerin sensör performanslarının geliştirilmesi gerektiğini düşünen Ravikumar, “Sertifikasyonda en önemli şey güvendir, geri kalan her şey bundan sonra gelir” diyerek gaz sertifikalarının işe yaraması için bu sertifikaların önce paydaşların güvenini kazanması gerektiğini vurguladı.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.