Bilim-TeknolojiManşet

Doğada çözünebilir robotlar çağına hoşgeldiniz

0

Annabel Edwards tarafından Popsci‘de yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Hilal Işık‘ın çevirisiyle sunuyoruz.

***

Robot_asimo_cropped

Çözünemeyen robotlar belki de birgün tarih olacak. Görsel: xcaballe (Creative commons)

Reuters’da yer alan habere göre; İtalyan Teknoloji Enstitüsü’nden biliminsanları, insan vücudunda olduğu gibi ömrünü tamamlayan robotların da doğada çözünmesini sağlayacak  bir madde geliştirdiler.

Günümüzde birçok robot biyolojik olarak çözünebilir olmayan maddelerden, plastik ve metalden üretiliyor.  Ancak İtalyan Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları yiyecek artığını kullanarak doğada çözünebilen plastik üretmeyi başardılar. Bu malzeme önümüzdeki günlerde, doğada biyolojik olarak tamamen çözünebilen robotların üretilmesinde kullanılabilir.

İtalyan Teknoloji Enstitüsü Akıllı Malzeme Laboratuvarı yürütücüsü Athanassia Athanassiou, biyoplastiğin hem sert hem de esnek yapıda üretilebildiğini ve bu sebeple hem robotların dış/deri kısmı hem de iç parçalarının üretimi için kullanılabileceğini ifade etti.

8

Enstitü’de uzman araştırmacı Nikos Tsagarakis “Bu malzeme daha hafif, daha verimli ve en önemlisi geri dönüştürülebilir robotlar üretmemize imkân sağlayacak” şeklinde konuştu.

Doğada çözünebilme yeteneğine sahip bir robot işimizi büyük oranda kolaylaştırabilir. Robotik Profesörü Jonathan Rossiter, Bristol Üniversitesi’nde 2012 yılında vermiş olduğu demeçte  “Biyolojik olarak çözünebilen bir robot görevinin sonuna geldiğinde, örneğin bir petrol sızıntısından sonra çevresel temizlik faaliyetlerini tamamladığında, zararsız bileşenlere çözünebilir.”  şeklinde konuşmuştu.

Athanassiou, biyolojik olarak tamamen çözünebilir robotların üretilmesinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde mümkün olabileceğini söyledi.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Haber: Annabel Edwards

Yeşil Gazete için çeviri: Hilal Işık

Çeviri Editörü: Ayşe Ceren Sarı

(Yeşil Gazete, Popsci)

You may also like

Comments

Comments are closed.