Bilim-TeknolojiManşetMedya-İnternetYaşam

New York Times dava açtı: ‘Yapay zeka telif ihlali yapıyor’

0
Yapay zeka

New York Times gazetesi, telif hakları saklı makalelerinin yapay zeka teknolojilerini geliştirmek için kullanıldığı iddiasıyla, OpenAI ve Microsoft’a karşı dava açtığını duyurdu. Washington Post’un haberine göre bu hamle, teknoloji endüstrisinde yaratıcı çalışmaların izin alınmadan ve ücret ödenmeden kullanılmasına karşı artan muhalefet dalgasının bir parçası olarak yorumlanıyor.

Gazetenin avukatları, Manhattan Federal Mahkemesi’ne sundukları şikayette, OpenAI ve Microsoft’un “milyonlarca” makaleyi kullanarak, Times‘ın kendi hizmetleriyle doğrudan rekabet eden ve artık oldukça kazançlı hale gelen teknolojilerini geliştirdiklerini iddia etti.

Times’ın avukatları, “The Times, uzun süredir müzakere yoluyla bir anlaşmaya varmaya çalıştı, ancak bu müzakereler bir çözüme ulaşmadı” ifadelerini kullandı.

OpenAI’nin sözcüsü Lindsey Held, şirketin içerik yaratıcılarının ve hak sahiplerinin haklarına saygı gösterdiğini ve onların AI teknolojisinden ve yeni gelir modellerinden faydalanmalarını sağlamak için çalışmaya kararlı olduklarını belirtti. Held, “New York Times ile olan görüşmelerimizin verimli geçtiğini ve yapıcı bir şekilde ilerlediğini düşünüyorduk, bu nedenle bu gelişme bizi hem şaşırttı hem de hayal kırıklığına uğrattı” dedi.

Microsoft ise yorum yapma talebini reddetti.

Yapay zeka bu kadar içerikle ne yapıyor?

ChatGPT gibi AI araçlarını destekleyen “büyük dil modelleri” (LLM’ler), internetten toplanan büyük miktarda metni işleyerek, kelimeler ve kavramlar arasındaki ilişkileri öğreniyor ve insan konuşma ve yazısını taklit edebilme kapasitesini geliştiriyor. OpenAI, Microsoft ve Google gibi şirketler, en yeni modellerinde ne tür içeriklerin yer aldığını açıklamaktan kaçınıyor, ancak önceki modellerin haber kuruluşlarından ve kitap kataloglarından önemli miktarda içerik içerdiği biliniyor.

Teknoloji şirketleri, internetten alınan bilgilerin yapay zeka algoritmalarını eğitmek amacıyla kullanılmasının, önemli ölçüde değiştirilmiş içeriklerin “adil kullanım” kapsamına girdiğini savunuyor. Ancak The Times’ın davası, New York Times makalelerinin kelimesi kelimesine kopyalandığını iddia ettiği OpenAI’nin GPT-4 AI modelinin birden fazla örneğini içeriyor.

Hukuk uzmanları, AI araçlarının, telif haklarına tabi çalışmaları doğrudan ürettiğini kanıtlarsa, davacıların daha güçlü telif hakkı ihlali vakalarıyla karşılaşabileceklerini belirtiyor.

Haber endüstrisi, bu hızla gelişen teknoloji ile olan ilişkisini değerlendiriyor. Bazı medya şirketleri, haber toplama ve prodüksiyona yardımcı olacak otomatik araçların nasıl kullanılacağına dair iç tartışmalar yürütüyor. Sports Illustrated gibi bazı yayınlar ise insanlar tarafından yazılmış gibi görünen haber makaleleri oluşturmak için yapay zekayı kullandıkları için eleştiriliyor.

Yapay zeka

Fotoğraf: Turag Photography / Unsplash

Yapay zeka haber odalarında

Diğer çevrimiçi yayıncılar, Google arama trafiğini artırmak ve reklam gelirlerini yükseltmek amacıyla yapay zekayı kullanmaya başladı. Bu siteler arasında yanlış bilgiler yayınlayan sahte haber siteleri de bulunuyor. NewsGuard‘a göre, Mayıs ayından bu yana yapay zeka tarafından yazılmış sahte makaleler gösteren web sitelerinin sayısı yüzde 1000’den fazla arttı.

Bu teknolojinin kullanımı, baskı ürünlerinden elde edilen gelirlerin azalmasıyla mücadele eden haber endüstrisi için olası bir varoluşsal krizini de beraberinde getiriyor. Pew Araştırma Merkezi‘ne göre, 2008 ile 2020 arasında haber odalarında çalışan gazetecilerin sayısı yüzde 25’ten fazla azaldı.

New York Times, OpenAI ve Microsoft’a dava açarak bu şirketlerin teknolojilerini oluşturmak için kendi çalışmalarını kullandıklarını iddia etti. Times bu adımla, kendi eserlerinin izinsiz kullanılmasından zarar gördüğünü iddia eden ve bu teknoloji şirketlerinden tazminat ve tanınma talep eden artan sayıda sanatçı, yazar, müzisyen, film yapımcısı ve diğer yaratıcı profesyonellere katıldı.

OpenAI CEO’su: Yapay zeka gelişiyor, seçimlere müdahale mümkün, yasal düzenleme gerekli
18 ülke, yapay zekanın kötüye kullanımını önlemek için anlaştı

Ünlü isimler de yapay zekadan ‘hoşlanmıyor’

George R.R. Martin, Jodi Picoult, Jonathan Franzen ve George Saunders gibi tanınmış yazarlar da OpenAI’ye karşı dava açtı. Ağustos ayından bu yana, Times, Washington Post ve Reuters gibi en az 583 haber kuruluşu, makalelerinin teknoloji şirketleri tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla web sitelerine engelleyici sistemler yerleştirdi. Ancak onlarca yıl öncesine ait çevrimiçi kataloglar muhtemelen zaten yapay zeka araçlarını oluşturmak için kullanılmıştı.

The Post‘un bir sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “New York Times’ın şikayetini dikkatle inceliyoruz ve bu önemli telif hakkı ilkelerini koruma kararını destekliyoruz” dedi.

Öte yandan, OpenAI geçen yıl haber kuruluşlarıyla içerik karşılığında ödeme yapmayı öngören anlaşmalar üzerinde müzakereler yürütüyordu. Temmuz ayında Associated Press ile haber arşivine erişim için bir anlaşma imzaladı. Ekim ayında ise OpenAI’nin bir sözcüsü, şirketin uygulamalarının telif hakkı yasalarını ihlal etmediğini, müzakere edilen anlaşmaların sadece çevrimiçi olarak erişilemeyen içeriklere erişim sağlamak veya ChatGPT’deki makalelerden alıntıları veya tam bölümlerini göstermek amacıyla tasarlandığını açıkladı.

Ayrıca, Alman yayıncılık şirketi Axel Springer, Politico ve Business Insider‘ın sahibi, bu ayın başlarında OpenAI ile bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma, teknoloji şirketinin ChatGPT yanıtlarındaki makalelerin bölümlerini göstermek için ödeme yapmasını öngörüyor. Bu yılın başlarında, Google da medya kuruluşlarına gazetecilere yardımcı olabilecek yapay zeka araçlarını geliştirme ve satma konusunda tekliflerde bulunmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.