Doğa MücadelesiManşet

Doğa savunucusu Berta Caseres cinayeti aydınlanıyor

0

2 Mart 2016’da öldürülen Honduras yerli halk lideri, insan hakları savunucusu Berta Caceres cinayetinde yeni gelişmeler ortaya çıktı.

ABD üzerinden yayın yapan Democracy Now’a konuk olan New York Times muhabiri Elisabeth Malkin’in aktardığına göre doğa hakları savunucusu Caseres’in öldürülmesinin ardında uğruna mücade ettiği, Honduras doğasına vereceği zarar nedeni ile karşı çıktığı barajı inşa eden şirketin üst düzey yöneticileri bulunuyor.

Democracy Now yayınınıda bu sonuca nasıl ulaştığını da detayları ile aktaran Elisabeth Malkin, barajı inşa eden Honduras’taki dev enerji şirketi Desarrollos Energéticos’un (DESA)’nun cinayet ile bağlantısına dair 5 uluslararası alanda çalışan avukatın kanıt bulduğunu söyledi.

Elisabeth Malkin

Caseres’in kızı Bertha Zúniga ve Honduras Hükümeti içinden bağımsız temsilciler tarafından tutulan avukatlar yaklaşık 40 bin sayfalık dökümanı inceledikten sonra bu sonuca vardı.

Avukatların gerçekleştirdiği detaylı soruşturmanın vardığı diğer bir sonuç ise DESA’nın bölgedeki güvenlik sistemini de kontrol ettiği ve birçok güvenlik görevlisine maaş verdiği yönünde.

Berta Caseres, kendisi gibi doğa hakları savunucuları ile birlikte 1993 yılında National Council of Popular and Indigenous Organizations of Honduras’ı (COPINH – Handurasın Yerel Halkları ile Ulusal Konsey) kurmuştu. Yıllar boyunca kendisine yönelik tehdit ve tacizlere rağmen ata topraklarını felakete sürükleyecek maden ve barajlara karşı ölümüne değin mücadelesini sürdürmüştü. 2 Aralık 2016’da ise ikamet ettiği La Esperanza kasabasında silahla vurularak öldürüldü. Öldürüldüğü günlerde toprakları için mücadele ettiği yerli halkları Gualcarque nehri üzerine kurulan Agua Zarca Barajına direnmeye karşı örgütlediği, su şebekesine zehir sızdıracağı suçlamaları ile karşı karşıyaydı.

 

(Yeşil Gazete, Democracy Now)

You may also like

Comments

Comments are closed.