Hafta SonuManşet

Doğa Arkadaşımın Kutusu: Bu bir kutu oyunu değil

0

Evet bu bir kutu oyunu değil. Yaşadığımız kutulardan çıkıp doğaya karışma oyunu; ağaçlara, bitkilere, çiçeklere, hayvanlara, onların ayak izlerine…

6

Doğa Yürüyüşleri

Bu oyun 4 mevsim oynanıyor, bu sayede yaşadığınız bölgeyi mevsimlerine göre daha yakından tanıyabiliyorsunuz. Oyuna farklı şehir, hatta ülkelerden katılan kişiler, bulundukları bölgede, belli bir zaman dilimi içinde doğa yürüyüşleri yapıyor, bu yürüyüşlerde topladıkları doğa ganimetlerini rastgele eşleştirildikleri gizli doğa arkadaşlarına hediye ediyorlar. Yetişkinler yetişkinlerle, çocuklar akranlarıyla, sınıflar başka okullardan sınıflarla eşleştiriliyor. Yürüyüşlerde çocuklara büyükleri eşlik edip yol gösteriyor.

5

Oyunun getirdiği huzurun hakkını vermek için yürüyüşleri farkındalıkla, acele etmeden, elinize aldığınız her doğa parçasının kıymetini bilerek yapmak önemli. O parçaları toplarken ne hissettiğiniz, burnunuza gelen kokuların, kulağınızdan geçen seslerin sizde neler uyandırdığının farkına varmak oyunun en önemli kısımlarından. Doğa kutunuza tüm bu sürecinizi anlatan bir de mektup iliştirmeniz isteniyor.

9

Sürpriz kutunuzdan herşey çıkabilir. Muhtemelen daha önce hiç görmediğiniz parçalar da. Deniz canlısı, kum, taş, ağaç kabuğu, bitki, türlü türlü tohumlar, hayvan iskeleti, hayvan ayak izi, hatta hayvan kusmuğu! Malzemelerin bulaşmayacak kadar kuru, kokuşmamış ve çürümemiş olması yeterli.

Baykuş peledi

Benim şu yaşımda ilk defa duyduğum ‘Baykuş peledi‘ni 3-4 yaşındaki çocuklar biliyor bu oyun sayesinde. Pelet, kusmuk demek. Bir baykuşun peledini inceleyerek nerede yaşadığını ve neyle beslendiğini öğrenmek mümkün-imiş. Bir peletten neler çıkabileceğini şurada görüp heyecanlanabilirsiniz: dogaguncem.wordpress.com/

Oyun içinde oyun

Foto: Chris Bianar

Foto: Chris Bianar

Doğa Arkadaşımın Kutusu oyunuyla ilgili tüm bilgiler dogaoyunlarievi.org/ linkinde mevcut. Oyunun etik ve sıhhi ilkelerine özellikle dikkat etmek, kutulara azami özeni göstermek ve oyunu olumlu bir yaklaşımla oynamak gerekiyor. Bu da şu demek: kutuların gecikmesi, geri dönmesi, size gönderilen pakedin çeşitliliği ve renklerinin sizin gönderdiğinizden farklı olması gibi durumlarda sabır göstermek, anlayışlı davranmak. Her şeyden önce bu oyunun gönüllü olarak yürütüldüğünü unutmamak. Kutulara cam (kırılabildiği ve çıplak elle dokunma imkanını ortadan kaldırdığı için), plastik (doğa hazinelerini doğal malzemelerle yollamayı teşvik için), yaş sebze-meyve (kutu gecikirse çürüyebiliyorlar) ve zehirli meyve ve tohumlarının koyulmaması tercih ediliyor.

7

Oyunun kurucuları Burcu Meltem Arık Akyüz ve Banu Binbaşaran Tüysüzoğlu; iki doğa aşığı. Bu oyunla beraber doğa yürüyüşü, eğitim, etkinlik ve buluşmalarını Doğa Oyunları Evi çatısı altında yapıyorlar: www.dogaoyunlarievi.org

 

Etkinlik isimleri de o kadar iştah açıcı ki. Orman Banyosu, Ağaç Okulu…

Oyunu, kurulduğu günden bu yana takip ediyorum. Kurucuların, katılımcıların birbirinden yaratıcı fikirleriyle oyunun günden güne nasıl geliştiğini, güzelleştiğini görmelisiniz. Geri dönüştürülebilir paketleme yöntemleri, kutularla beraber gelen başka başka sürprizler ve yapraklarla, mandalina kabuklarıyla yapılmış tabloların fotoğraflarına mutlaka bakın.

Kış oyunu, oyunculardan 12’sinin işin mutfak kısmında yer alıp kutuların sahiplerine ulaşması için oldukça çaba sarfetmeleri sebebiyle kolektif yürüdü. Bir oyuncu kargoyu aradan çıkarmak, karbon ayak izimizi azaltmak için tartışma açarken, diğer bir oyuncu sağlıklı bir izleme sistemi geliştirmeye çalışıyor. Biri de oyundaki en iyi örnekleri dosyalıyor, envanter çıkarıyor. Hepsi de kendiliklerinden…

10

Her birimizin hayatı üç aşağı beş yukarı aynı. Hepimiz aynı şeylere sevinip aynı dertlere üzülüyoruz. Sevinmek güzel de, üzüldüğünde nefes aldıracak sebepler bulmak istiyor insan. Benim için bu oyun o nefeslerden biri. Gerçek bir ‘ohh’ sebebi, gözüme gönlüme bir aydınlık.

Oyun içinde oyun...

O yüzden hadi herkes oyuna!

4-Ceylan-Yurdakuler

 

 

Ceylan Yurdakuler

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.