ManşetTürkiye

Diyanet ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya protokolünü imzaladı

0

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nde Yürütülecek Koruma, Geliştirme, Tanıtım ve Yönetim Faaliyetlerine İlişkin İşbirliği Protokolü”ne imza attı.

Protokole göre, müzeden camiye dönüştürülerek ibadete açılacak olan Ayasofya’daki din hizmetleri Diyanet tarafından, koruma faaliyetleri ise bakanlık tarafından yürütülecek.

Erbaş: Ziyaretçi sayısı artacak

Düzenlenen imza töreninde konuşan Ali Erbaş, Ayasofya’ya gelecek ziyaretçi sayısının artacağına inandığını söyledi.

Erbaş’ın ardından konuşan Mehmet Nuri Ersoy ise “Ayasofya Camii yerli ve yabancı turistlerin ziyeretine açık ve ücretsiz olacak. Bir de güzel haberim var Sultanahmet Meydanı ile ilgili. Tapu binası bakanlığımıza devredildi” ifadelerini kullandı.

Neler yaşandı?

Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz Cuma günü 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal ederek, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı.

Kararın hemen ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı’nı imzaladı. Karar, Resmi Gazete’de de yayımlandı.

Danıştay kararının ardından Erdoğan, televizyonlardan yayımlanan konuşmasında Ayasofya’nın 24 Temmuz Cuma günü ibadete açılmasının planlandığını açıkladı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Ayasofya’daki ikona ve fresklerin aynen korunacağını; namaz saatinde ya ışık ya perde sistemiyle kapatılacağını duyurdu.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.