DoğaDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Dikmece için karar duruşması: Karar daha sonra açıklanacak

0
TOKİ davası

Hatay‘ın Antakya ilçesinde bulunan Dikmece köyünde, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından deprem sonrası inşa edilmesi planlanan konutlar için alınan acil kamulaştırma kararı, bugünkü (2 Ocak) duruşmada mahkeme tarafından incelendi. Karar, ileri bir tarihte açıklanacak.

Duruşmada, bölge sakinleri ile avukat Ecevit Alkan, ‘köyün zeytinlik ve tarım arazilerinin geçmişte imara uygun olmadığı yönünde verilen raporlara rağmen şimdi ne şekilde imara açıldığını’ sorguladı.

Avukat Alkan, TOKİ ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatlarının savunmalarına karşılık, 7452 sayılı kamulaştırma kanununun Anayasa’ya aykırı olduğunu ve zemin etütlerinin kamulaştırma kararlarından sonra yapıldığını vurgulayarak hukuksuzluk olduğunu ifade etti.

Saat 10.00’da başlayan duruşma öncesinde Dikmece mahallesi sakinleri adliye önünde toplanarak açıklama yaptı; “mücadelemizi sürdüreceğiz” mesajı verildi. Duruşma salonuna tüm katılımcıların alınmadığı öğrenilirken, Dikmece mahallesi sakinleri ile avukatları Ecevit Alkan’ın duruşmaya katıldığı bildirildi. TOKİ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına da avukatlar duruşmadaydı.

Dikmece’ye 7 bin konutluk bir TOKİ projesi yapıldığını, bu projenin hiçbir altyapısı olmadığını vurgulayan, Alkan, “Depremin üzerinden 11 ay geçti. Burada 300 bin konuta ihtiyaç var. Sadece 6 bin konutun teslim edilebileceği konuşuluyor, bu da yüzde 5 demek. Buradaki kamulaştırma kararları 30 Mart’ta alınmış. Zemin etütleri kamulaştırma kararından dört ay sonra yani temmuz ayında yapıldı. Bu bile başlı başına hukuksuzluk” dedi.

Alın terinin üzerinde konutlar yükselirken: Dikmeceliler direniyor
Mahkeme Dikmece’de bakanlık ve TOKİ’nin itirazını reddetti: Yürütmenin durdurulmasına devam…

Duruşmanın ardından Dikmece Mahallesi sakinleri adına açıklama yapan Hasan Özgün, “Mahkemeye bütün taleplerimizi ilettik. Dikmece’de yapılan bir ekolojik yıkımdır. Bir demografik bir yıkımdır, rantsal yıkımdır, usulsüzdür. Dikmece sakinlerine on yıllardır buralarda zemin sıvılaşması olduğu, sulu tarım yapıldığı ve zeytinlik olduğu için imar izni vermemektedir. Bu sebeple yıllara yayılmış bir şekilde 20 bin civarında köylümüz başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlardır” ifadelerini kullandı.

Özgün, “Önce bize her şeyin günlük gülistanlık olduğunu anlattılar, masal anlattılar, olmayan bir şey anlattılar. Siz neden zemin etüdü yapmadınız diye sorduk. İmara yıllarca kapalı yerler var dedik. Neden civarda Alevilerinin olduğu köylere yapıyorsunuz diye sorduk. Israrla ve ısrarla neden hazine arazilerine yapmıyorsunuz devleti zarara uğratıyorsunuz dedik. Hazine arazilerine yaparsanız oralara devlet parada ödemeyecek. Biz köylüler olarak en az 10 tane alternatif hazine arazisi sunabiliriz kendilerine. Sorularımıza hiçbir yanıt veremediler” dedi.

Mahkeme, tarafları dinledikten sonra, kararını yazılı olarak ileriki bir tarihte bildireceğini belirtti.

Dikmece’de deprem konutlarının inşa edileceği alanlar, zeytinlikleri ve köylülerin tarım arazilerini kapsıyor.

Dikmece’de ne olmuştu?

Tarım arazileri ve zeytinlikler üzerine yapılması planlanan TOKİ konutları projesine karşı çıkan bölge halkı, konuyu yargıya taşımıştı.

Antakya merkeze 10 kilometre mesafedeki Gülderen ve Dikmece, dağlık arazi yapısı nedeniyle yapılaşma için tercih edilse de bölgede zeytinlikler başta olmak üzere tarım arazileri bulunuyor.

Gülderen’de 61 parsel 14 Nisan 2023 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile kamulaştırılırken, TOKİ’nin Dikmece ihalesini alan Sarıdağ İnşaat şirketi de nisan ayı sonunda bölgedeki çalışmalarına başladı. İhaleye göre, bölgede 1415 adet konut inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi yapılacaktı.

Dikmece halkı acele kamulaştırılan zeytinlik ve tarım arazilerini korumak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ’ye dava açmıştı. Kamulaştırmada herhangi bir kamu yararının gözetilmediğini dile getiren Dikmece halkı, usulsüz kararla birçok kanun maddesinin de ihlal edildiğine dikkat çekiyor. Davaya ilişkin kararın ileri bir tarihte açıklanması bekleniyor.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.