EkolojiManşetSağlık

‘Derince’de zehirli fosfin gazı içeren yangın hakkında soruşturma başlatılmalı’

0
Derince

Temiz Hava Hakkı Platformu, pazar (28 Mayıs) gecesi Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşanan bir kazaya dair açıklama yaparak, limana yanaşan bir gemiden yük indirilmesi sırasında yaşanan bir kimyasal tepkime sonucu yangın çıktığını belirtti.

Bugün (31 Mayıs) yayımlanan açıklamada, yük gemisinden limana indirilirken yanan ürünün “Phostoxin Tablet” adında, bileşiğinde alüminyum fosfit, amonyum karbamat ve fosfin bulunan, özellikle hububat depolamada haşere ve patojenlere karşı kullanılan çok zehirli bir kimyasal olduğu kaydedildi.

Platform, alüminyum fosfitin su ile temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilen yanıcı bir gaz olan fosfin yaydığını, bu nedenle yangının ürünün su ya da yüksek oranda nem ile teması sonucu ortaya çıktığının tahmin edildiğini ifade etti.

Yangın, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Belediyesi itfaiye ekipleri ve AFAD’ın müdahalesi ile ancak altı saatte söndürüldi. Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Gökhan Tilki, sahanın yangın sonrası ortaya çıkan atıktan temizlenmiş ve atıkların atık yakma tesisinde bertaraf edilmiş olduğunu ifade etti.

Fosfin gazının göre gözle görülür biçimde kentin yerleşim alanlarının üstüne yayıldığı fotoğraflara yansırken yetkililer, ne miktarda kimyasal maddenin yandığı ve yanma sonucu ne kadar fosfin gazının atmosfere salındığına, ne kadarlık bir nüfusun atmosferde yayılan bu zehirli gaza maruz kaldığına dair bir açıklama yapmadı.

‘Solunduğunda ve yutulduğunda çok toksik bir gaz’

Temiz Hava Hakkı Platformu üyesi ve halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Çağlayan, fosfin gazının yandığında, şiddetli solunum tahriş edici (fosfor pentoksit) yoğun beyaz bir bulut ürettiğini ve yoğun olarak solunması durumunda yaşamsal risk oluşturabileceğini belirtti.

Çağlayan “Fosfin gazının solunması burun, ağız, boğaz ve akciğerlerde tahrişe neden olabilir. Ani etkiler arasında bulantı, kusma, ishal ve mide ağrısı yer alır. Göğüste sıkışma, nefes darlığı, ağız kuruluğu, ateş, titreme, halsizlik, baş dönmesi ve koordinasyon bozukluğu olabilir. Ciddi vakalarda anormal kalp ritmine, kalp yetmezliğine, şoka, akciğer ödemine ve ölüme neden olabilir” dedi.

‘Sucul ortamlarda yaşayan canlılara etkileri çok ciddi’

Fosfin gazı, aynı zamanda suda çözünürlüğü çok yüksek olan bir gaz.

ÇMO Kocaeli Şube Başkanı Gökhan Tilki, gazın sucul organizmalar (suda yaşayan canlılar) için çok toksik bir madde olduğunu ve çevreye kontrolsüz olarak asla verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Tilki’nin açıklamalarına göre, limandaki yangının deniz kirliliği ve deniz canlıları üzerinde yol açtığı ya da açabileceği sorunların tespiti de son derece önemli.

Limanlarda iş güvenliği önlemleri yetersiz mi?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen büyük depremler ile birlikte İskenderun Limanı’nda çok sayıda konteynerin yanması sonucu büyük bir hava kirliliği yaratan yangının üzerinden henüz birkaç ay geçmişken bu kez benzer bir çevresel felaket başka bir önemli sanayi kenti olan Kocaeli’nde bir limanda yaşandı.

Limanlarda tehlikeli maddelerin güvenli bir biçimde taşınması ve geçici depolanması için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı, taşıma uygulamaları sırasında iş güvenliği kurallarına uyulup uyulmadığı, gerekli denetimlerin düzenli olarak yapılıp yapılmadığı önemli bir sorun alanı teşkil ediyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu bir başka eksikliğe dikkati çekerek, tehlikeli maddeleri içeren iş kazalarının ardından, bu maddelerin çevreye (hava, su ve toprak ortamlarına) yayılımının düzenli takibinin yapılmadığı, etkilenen alanlarda yaşayan insanların alandan uzaklaştırma dahil herhangi bir önlemle korumaya alınmadığı, halkın yaşanan çevresel ve sağlık riskleri ile ilgili bilgilendirilmediğini aktardı.

Yetkililerden açıklama talebi

Platform, yetkililerin bir soruşturma yürüterek 28 Mayıs gecesi Derince limanında yaşanan yangınla ilgili olarak aşağıdaki konularda açıklama yapılmasını talep etti:

  • Limanda yanan ürünün tam içeriği nedir? Yanan ürünün alüminyum fosfit ve fosfin içerdiği doğru mudur?
  • Ne miktarda ürün yanmış ve yanma sonucu ne miktarda ne tür zehirli gaz ortaya çıkmıştır? 
  • Zehirli fosfin gazının yerleşim alanları üstüne yayıldığı doğru mudur? Yörede bulunan halk tehlikeli gaz yayılımı hakkında uyarılmış ve alabilecekleri önlemler konusunda bilgilendirilmiş midir?
  • Gazdan zehirlenme olayları yaşanmış mıdır? Özellikle gaza ilk elden maruz kalan liman işçilerinde ve yangına müdahale eden ekiplerde sağlık sorunları yaşanmış mıdır? 
  • Kaç kişi fosfin gazından etkilenmiş, kaç hastane başvurusu yapılmış, bu kişilere nasıl müdahale edilmiştir? Şu anki sağlık durumları nedir?
  • Fosfinin deniz ortamına bulaşmış olması söz konusu mudur? Gerekli önlemler alınmış mıdır? Eğer kontaminasyon oluştuysa başta balıklar olmak deniz canlılarında zehirlenme ve ölüm vakaları tespit edilmiş midir? 
  • Derince Safiport limanı en son ne zaman iş sağlığı ve güvenliği konusunda denetlenmiştir? Bu denetleme sonucunda eksikler ve usulsüzlükler tespit edilmiş midir? Eğer bu yönde tespitler varsa idari ve hukuki işlem yapılmış mıdır?
  • 28 Mayıs gecesi yaşanan kaza ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Kazanın nedeni, olası ihmal ya da usulsüzlükler tespit edilmiş midir?

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.