Ekolojiİklim KriziManşet

Akdeniz’e Nefes Programı ile denizlerin akciğerleri korunacak

0

Deniz ekosistemlerinin korunması ve denizel kaynakların daha iyi yönetilmesi amacıyla Antalya‘nın Kaş ilçesinde Akdeniz’e Nefes Projesi hayata geçirildi.

Denizlerin akciğerleri olarak görülen deniz çayırları ekosistemini korumak için başlatılan proje kapsamında deniz biyoçeşitliliği açısından Doğu Akdeniz‘deki önemli noktalardan biri olan Kaş’ta kurulan ekolojik şamandıra sistemi, deniz çayırlarına en çok zarar veren uygulamalardan biri olan tekne demirlemelerinin önüne geçecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım İlçe Müdürlüğü ve Kaş Kaymakamlığı, HSBC bankası ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) işbirliğiyle gerçekleşen Kaş Akdeniz’e Nefes Projesi kapsamında, uzun dönemli bilimsel izleme çalışmaları ve teknik değerlendirmelerle belirlenen alanlara 100 ekolojik şamandıra yerleştirildi. Projeyle sadece doğanın ya da denizel biyoçeşitliliğin değil, yerel balıkçıların, değerlerin, kültürün ve ekonominin korunması da hedefleniyor.

Akdeniz’deki türlerin yaklaşık yüzde 20’sinin evi

Deniz çayırları, Kaş’ın nefes alabilmesi için de büyük öneme sahip. Deniz çayırları içinde önemli ve kritik türlerden biri olan Posidonia oceanica, sıfır ila 40 metre derinlikte yetişiyor ve Akdeniz Havzasında 2,5 ila 5 milyon hektarlık bir alanı kapladığı tahmin ediliyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmada sadece Akdeniz’de yaşayan Posidonia oceanica‘nın 25 ekosistem hizmeti sağladığı tespit edilirken bölgedeki varlığı, insan nüfusu için birçok fayda sağlıyor.

Deniz çayırları yaklaşık 30 yıl boyunca çok yavaş büyüyor; bu süreç teknelerin demirlemesi, kirlilik gibi insan faaliyetleri nedeniyle sürekli zarar görüyor. Bu deniz çayırı türü, tüm Akdeniz’de uluslararası anlaşmalarla (Bern ve Barselona Sözleşmeleri) korunuyor. Ancak deniz çayırlarının bulunduğu alanlar tekneler tarafından da yoğun olarak kullanıldığı için deniz çayırlarının yakın gelecekte yok olmasını önlemenin tek yolu, demirleme uygulamalarının acilen durdurulması.

Akdeniz

‘Denizlerimizi korumak birlikte mümkün’

WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, “Doğal Hayatı Koruma Vakfı olarak 20 yılı aşkın süredir Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde değerli bilim danışmanlarımız, yerel paydaşlarımız ve karar vericilerle birlikte çalışıyoruz” dedi.

Karadere, 20 yıllık mücadele süresince teknik çalıştay toplantılarında emek veren kurum temsilcilerine, zor yolda rehberlik eden bilim insanlarına ve danışmanlara, proje konusunda inisiyatif alan şimdiki ve önceki iki dönemde görevde bulunan Kaş Kaymakamlarına, deniz çalışmalarına destek veren Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Liman Başkanlığı gibi kurum temsilcilerine, tüm koordinasyon ve teknik süreçleri izleyen resmi kurum çalışanları ve uzmanlarına teşekkür etti ve şunları ekledi:

“Koordinasyon sürecinde emekleri büyük olan kadın denizcilerimiz ve kadın toplum liderlerimizi özellikle kutluyor ve minnettarlığımızı ifade ediyorum. Cumhuriyetin 100’üncü yılına armağan ettiğimiz 100 şamandıra, bilimin, aklın, yerel değerlerin, doğa korumanın, yerel ekonominin, ulusal ve uluslararası işbirliklerinin ortak ürünü. Her zaman söylediğimiz gibi denizlerimizi korumak birlikte mümkün.”

‘İklim ve yaşam hızla değişiyor’

Kaş Kaymakamı Tevfik Kumbasar adına konuşma yapan Proje Koordinatörü Bihter Kaya Ünal “Bu projede beni en çok heyecanlandıran kısım kamu, sivil toplum ve yerelin bir arada çalışması oldu. Bugün de tüm bu paydaşlarımızı bir arada görmek projenin en değerli kısmı diye düşünüyorum” diye belirtti.

Ünal şunları kaydetti:

“İklim ve yaşam hızla değişiyor. İklim değişikliğinin en çok etkisini gördüğümüz alanlardan biri de denizaltı biyoçeşitliliği. Bakanlıklarımızın deniz çayırlarının korunmasına dair bir vizyonu var ve bu doğrultuda koruma alanlarında güçlü adımlar atılmasına ihtiyaç duyuyoruz. Bu kapsamda WWF-Türkiye ile uzun zamandır bölgemizde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Hem özel koruma bölgesi olmasında hem de tonozların yerleştirilmesinde çok büyük destekleri oldu. Projenin Kaş’ın kendi imkânları ile tamamlanması da çok önemli ve gurur verici bir ayrıntı.”

‘Yaşam alanlarını zarar vermeden yaşatmalı, korumalıyız’

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş “Mesele Kaş ise, mesele doğa ise, mesele dünyanın sürdürülebilirliğini sağlamak ise söylenecek çok şeyimiz var” ifadelerini kullandı.

“Bu gezegeni tüm canlılar için yaşanabilir hale getirmek çok önemli” diye vurgulayan Ulutaş, şunları söyledi:

“Kaş Akdeniz’e Nefes Projesi küçük çaplı bir iş gibi gözükse de aslında çok büyük ölçekte fayda sağlıyor. Kaş’ın denizleri gerek dalış turizmi gerekse içinde barındırdığı çeşitlilik nedeniyle ekonomik açıdan da çok büyük bir öneme sahip. Bu nedenle bu yaşam alanlarını zarar vermeden, doğal bir şekilde yaşatmamız ve korumamız gerekiyor. Tam da bu noktada başından beri bu projeye canı gönülden destek veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz.”

‣ Denizlerin akciğeri deniz çayırları tehlike altında
‣ ‘Deniz çayırları Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesinde en etkili yol’

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.