Dış Köşe

Demirtaş’a oy vermek için beş neden – Ahmet Asena

0

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça Tayyip Erdoğan ve Ekmelettin İhsanoğlu arasında sıkışmak istemeyen seçmenlerin kafasında kime oy verecekleri sorgulaması derinleşiyor. Özellikle sol eğilimli seçmenler için bu sorgulama kritik bir eşik niteliği taşıyor. İhsanoğlu’nu içine sindiremeyen bu seçmen kesimi için tek seçenek Selahattin Demirtaş ama bu otomatik bir sonuç değil. Diğer seçenekler düşünüldüğünde solcu, laik, demokrat, doğaya duyarlı insanların Demirtaş’a oy vermeleri doğal gözükse de bu zorunlu değil. Seçmenin kafasında bazı sorular olduğunu kabullenmek ve buna göre davranmak gerekiyor.

Bir başka deyişle bugüne kadarki söylemi ve mesajlarıyla toplumda sempati uyandıran Demirtaş’ın bunu birebir oya çevirmesi için secmenin kimi korkularını glderecek ve gelecek icin umut duymasını sağlayacak bir seslenişe ihtiyaç olduğu görülüyor.

Demirtaş’a oy vermenin beş temel nedeni olabilir gibi gözüküyor. Bunların ilki bu ülkede dil, din, mezhep, etnisite, cinsiyet gibi ayrımlara karşı olduğumuzu dile getirmek diye tanımlanabilir. Kürt siyasetinden gelen birisi olarak Demirtaş bu konudaki iradesini her vesileyle dile getirmektedir. Bu irade aslında Kürt seçmeninin birlikte yaşama çağrısının dışa vurumu olduğunun görülmesi de gereken bir durumdur. Bu çağrıya olumlu yanıt vermesi gerekenlerin başında ise kendini solcu ve demokrat olarak tanımlayan ama ülkenin ” bölünmesini” istemediğini söyleyen seçmenler gelmektedir. Bu kesimin Demirtaş’a vereceği her oy birlikte ve eşit yaşamak isteyen insanlar olduğumuzu Kürtlere de gösterecektir.

Demirtaş tercihinin ikinci nedeni olarak AKP hegemonyasının kırılması yönündeki en kuvvetli adım olması gösterilebilir. Toplumda giderek güçlenen bu hegemonyanın sürekli sağ seçmene açılma politikası izleyen bir ana muhalefet partisiyle kırılamayacağı ortadadır. Ehven-i şer politikasından bıkmış, yeni bir yaşam isteyen çok fazla sayıda insanın var olduğunu görmek ve göstermek hegemonyanın kırılması için herkese bir umut verecektir.

Demirtaş’a verilecek oylar, bununla bağlı üçüncü bir sonuç daha doğuracaktır. Barış ve kardeşlik içinde birarada yaşama, eşitlik, demokrasi, özgürlük ve emeğin hakları yönündeki taleplerin gücü açıkça görülecektir. Herkesin bildiği gibi bu ülkede bu talepleri savunan insan sayısı yüzde yedinin çok üstündedir ama baraj korkusu her seçimde kerhen oy vermeye itmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde korkusuzca kullanılacak olan oylar yeni bir seçeneğin mümkün olduğunu herkese gösterebilecektir.

Demirtaş tercihi için dördüncü bir neden de bu tercihin seçim sonuçlarını olumsuz yönde değiştirmesinin imkansız olduğunun görülmesidir. Siyasal ortam ikinci turun Erdoğan ve İhsanoğlu arasında geçeceği ihtimalini göstermektedir. Bu durumda seçimi Erdoğan’in alacağı en kuvvetli tahmin olarak dile getirilmektedir. Dolayısıyla Demirtaş’a verilecek oylar sonucu etkilemeyecektir. Birinci turda ikinci en yüksek oyu Demirtaş’in alması halinde ise Türkiye’de yeni bir dönemin başlayacağını görmek için de kâhin olmaya gerek yoktur.

Son olarak Demirtaş’ın ikinci turda Erdoğan ile pazarlığa oturacağını düşünen seçmenlerin de bu ihtimali ortadan kaldırmak için Demirtaş’a oy vermesi gerekecektir. Yüzde on seviyesini aşmayı başaran bir Demirtaş, bunun sadece Kürt oylarıyla gerçekleşmediğini bilecek kadar akıllı bir politikacı olduğunu bugüne kadar bir çok vesile ile göstermiştir. Böylesi bir pazarlık halinde bu oyların bir daha dönmemek üzere kaçacağını görecek ve ona göre davranacaktır. Bu anlamsız korkuyu yaşayan seçmenler, güçlü bir Demirtaş’ın pazarlık ihtimalinın daha düşük olacağını görmelidir.

Bütün bunlar aslında bize tek bir şeyi göstermektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2015 seçimlerinin de kaderini belirleme potansiyelini taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde barajı aşan veya aşmaya çok yaklaşan bir Demirtaş’in başkanlığındaki HDP’nin listesinden 2015 yılında TBMM’ye yüzün üstünde demokrat, solcu, emekçi, farklı etnik kökenlerden ve dinlerden gelen, cinsel kimlikleri farklı insanın girdiğini hayal etmek bile bence Demirtaş’a oy vermek için yeterli bir nedendir. Umarım umutlar korkulara ağır basar ve hayallerimiz gerçek olur.

Ahmet Asena – www.turnusol.biz

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.