Dünyaİklim KriziManşet

Delhi’de okullar aşırı sıcaklar nedeniyle erken tatil edildi

0
Delhi
Fotoğraf: AP

Hindistan‘ın başkenti Delhi‘de sıcaklıkların 47,4 dereceye ulaşmasıyla birlikte yetkililer, okulları “hemen geçerli olmak üzere” yaz tatili için erken kapatma kararı aldı. Bu karar, Hindustan Times tarafından aktarılan bir hükümet emrine dayandırıldı. Hava durumu bürosu bu hafta için ciddi sıcak dalgası koşulları konusunda uyardı.

Guardian‘ın aktardığına göre Delhi’nin Najafgarh bölgesinde pazartesi günü ölçülen 47,4 derece, ülke genelinde bu yılın en yüksek sıcaklığı oldu. Hindistan’ın diğer eyaletlerinde de benzer kararlar alındı. Haryana, Madhya Pradesh, Pencap ve Racastan eyaletlerinde de okulların kapatılması emri verildi.

Hindistan, yaz aylarında yüksek sıcaklıklara alışık olsa da, yıllarca süren bilimsel araştırmalar iklim krizinin sıcak hava dalgalarının daha uzun, daha sık ve daha yoğun hale gelmesine neden olduğunu ortaya koydu. Hindistan Meteoroloji Departmanı, aşırı sıcakların özellikle bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar üzerindeki sağlık etkileri konusunda uyardı.

Delhi

Hindistan’ın altı hafta süren seçim maratonunun bir sonraki oylama turu cumartesi günü, Delhi dahil olmak üzere birçok bölgede gerçekleşecek. Seçimlere katılım oranı düşerken, analistler bu durumun nedenlerinden birinin ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Başbakan Narendra Modi’nin üçüncü dönemini kolayca kazanacağına dair yaygın bir beklenti de katılımın düşük olmasının sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Sıcak dalgası Türkiye’de: Neden ısınıyoruz?
Madagaskar’da rekor sıcak dalgası: İklim krizi olmasa ‘neredeyse imkansızdı’
Araştırma: Dünyanın en yoğun sıcak dalgası Antarktika’da kaydedildi

Hindistan Seçim Komisyonu, her oylama turundan önce sıcak dalgalarının ve nemin etkilerini incelemek için bir görev gücü oluşturdu.

Hindistan’ın güney eyaletleri Tamil Nadu ve Kerala, son birkaç gündür yoğun yağışlarla mücadele ediyor. Geçen hafta finans başkenti Mumbai de dahil olmak üzere ülkenin diğer bölgelerinde şiddetli fırtınalar etkili olmuştu. Mumbai’de güçlü rüzgarlar bir reklam panosunun devrilmesine neden oldu ve on altı kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de mahsur kaldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.