Defineciler Tokat’ta kaya mezarında dinamit patlattı

Tokat Kızık Köyü yakınlarındaki Roma dönemine ait kaya mezarı, defineciler tarafından dinamitle patlatılarak tahrip edildi. Mezar anıtının bulunduğu mağaranın girişine ise matkaplarla delikler açıldı.

TOKAT – Tokat’a bağlı Kızık köyünün güney kısmında dere yatağı kenarında yer alan Roma dönemine ait kaya mezar, kaçak hazine avcılarının talanına uğradı.

Doğa fotoğrafçılarının ve yerli turistlerin ilgi odağı olan mezar anıtının bulunduğu kayalık alanda defineciler dinamit patlattı. Kaya mezar anıtının bulunduğu mağara girişinin ise matkaplarla delindiği ve alanın çevresinde kazı yapıldığı görüldü.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Demir, bu kişilerin zengin olma umuduyla birçok tarihi yapıya hasar verdiğini belirterek “Definecilik bir hastalık. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık” dedi.

Yer altında buldukları için kendilerini hak sahibi görüyorlar

Demir, kaçak kazı veya define arayanların temel kanaatinin  yer altında bulunanlar üstünde kendilerini hak sahibi olarak görmeleri olduğunu söylüyor:

“Ama 1989 yılından itibaren kültür varlıklarının tamamı devletin malıdır. Bunu bilmeleri gerekiyor. Bu işin hukuki yönleri var. Bir yerde define olduğunu iddia ediyorlarsa, devletten izin almaları gerekiyor. Toprak kendilerinin ise bile bulunanın yüzde 50’si devletin olur. Eğer toprak kendisinin değilse yüzde 10’nu toprak sahibinin, yüzde 40 bulan kişinin, yüzde 50’si ise devletin olur.

“Bunların hepsi bizim kültürel mirasımız” diyen Demir, bu eserlere verilecek zararın veya bulunan materyallerin yurt dışına çıkarılmasının hem vicdani  hukuki boyutu  olduğuna vurgu yapıyor.

Yaptığı araştırmalar nedeniyle Türkiye’nin birçok ilini ve köyünü gezdiğini söyleyen Prof. Dr. Demir, “Definecilik bir hastalık. Tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Bu işin içinde olan kişilerin hiç vicdanları yok.Patlayıcı da kullanıyorlar, o tarihi eserlere zarar da veriyorlar.

Ama bilmeleri gereken şey şu: Ben dolaştığım köylerde definecilerle konuştum. ‘Buldunuz mu?’ diye soruyorum; hepsi ‘Biz bulamadık ama şunlar bulmuş’ diyorlar. Hep bir umut dünyası ile hareket ediyorlar. Ama bu süreç içerisinde de tarihi eserlere zarar veriyorlar. Oysa bunların hepsi bizim geleceğimize, çocuklarımıza aktaracağımız bir mirastır.”

Harabeye döndü

Bölgede doğa fotoğrafçılığı yapan Fehmi Ertin, söz konusu mezarın üç yıl öncesine kadar sağlam olduğunu, tahrip edildiğini görmekten büyük üzüntü duyduğunu belirtti:

“Çok güzel, Roma döneminden kalma bir mezardı. Üç yıl sonra arkadaşlarımız ile buraya geldik, şimdi etrafı dinamitlerle patlatıldığı için harabe olmuş. Tokat tarihi ve kültürel özelliklerin olduğu bir yer. Biz bunları korumaya ve tanıtmaya çalışıyoruz ama maalesef vatandaşlar buna pek sahip çıkmak istemiyor. Her bulunan mezarda define olacak diye bir kaide yok.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR