Doğa MücadelesiManşetTürkiyeUncategorized

Tokat’ta ‘Doğa katliamına ve talana dur’ diyen köylüler madene karşı nöbet başlattı

0
Fotoğraf: BirGün

Tokat‘ın Günçalı Köyü ve çevresinde yapılmak istenen maden arama faaliyetine karşı bölge halkı nöbet direnişi başlattı.

Maden arama faaliyetlerinin doğalarını ve sularını zehirleyeceği, göç etmek zorunda kalacakları dile getiren köylüler, yarın (27 Haziran) Tokat’ın valilik binası önünde büyük bir miting düzenleyecek.

BirGün‘den Sibel Bahçetepe‘nin aktardığına göre, ‘‘Doğa katliamına ve talana dur’’ diyen köylüler, iki farklı maden şirketinin köylerinde altın ve diğer değerli madenleri aramak için ruhsat aldığını tespit ettiklerini, buna karşı hukuki mücadeleyi de başlattıklarını söyledi.

‘Şirketler, halkın tepkisinden dolayı sahaya giremiyorlar’

Günçalı Köyü Çevre Komisyonu Yöneticisi Bahadır Sarıyaprak, geçen haftalarda avukatlarla köye gittiklerini anımsatarak ‘‘Orada endemik bitki türlerinden tutun arkeolojik kalıntılar, inanç merkezimiz, kültürel değerlerimiz için resmi kurumlara başvuru yaptık, koruma talebinde bulunduk. 17 Haziran’da ruhsat sahalarına giriş yeri olan Günçalı Köyü’ndeki Çal Baba Köyü’nde nöbet başladı’’ dedi.

Sarıyaprak, şöyle devam etti:

‘‘Söz konusu maden şirketleri bizim köyümüzden böyle bir sürece başlayamayacaklarını bildikleri için farklı köyler üzerinden ruhsat almışlar. Diyorlar ki ‘Biz Günçalı Köyü’nden değil Killik Köyü’ne ruhsat aldık.’ Maden arama faaliyeti köyümüzün tamamını kapsıyor. Ayrıca biz bir HLC Kıymetli Madenler [Madenler ve Yatırım A.Ş.] firması ile uğraşırken şimdi Zenit Madencilik diye bir firmanın daha arama faaliyetinde bulunacağını öğrendik. Bu firma sadece altın aramasıyla yetinmiyor, birçok yerde de aynı talanları yapıyor. Firmalar şu an girişim yapıyor ama halkın tepkisinden dolayı sahaya girmiyorlar. Buradaki maden araması da ne bakanlığın sayfasında ne Resmi Gazete’de görünüyor. Bunlar da çok ilginç. Firmalara dava açtık. 27 Haziran’da saat 11.00’de Tokat Valiliği önünde büyük bir miting yapacağız. Sonrasında da Tokat- Sivas Karayolu’ndan köyümüze kadar yürüyeceğiz.’’

Tokat’ta maden arama çalışması yapılması planlanan köylerin genel görünümü. Harita: BirGün

‘Maden çıktığında çevre köyler de zarar görecek’

Günçalı Köyü Dernek Başkanı Ali Başak ise 14 Mayıs seçim günü maden araması yapılacağı bilgisini aldıklarını söyleyerek, “Şirketlerin aldığı izin belgesi dördüncü grup. Dördüncü grubun içinde her türlü maden var. Siyanürden tutun da altın, kömür, bakır, mermer ocağı, krom her türlü şey var. Bulabilecekleri her şeyi çıkarmak istiyorlar. Maden çıktığında bırakın bizim köyü, çevre köyler de zarar görecek” dedi.

‘‘Barajlarımızı, suyumuzu, doğamızı kirletecekler’’ diyen Başak ‘‘İnsanlar toz, toprak, zehirli atıklarla karşı karşıya kalacak. Sağlık sorunları, kanser gibi hastalıklar artacak. Bunlara izin vermeyeceğiz. Herkes burada mücadele başlattı. Gelecek nesile güzel bir doğa bırakmak bizim en önemli görevimiz. Sonuna kadar da savunacağız’’ diye konuştu.

Aleviler için önemli kültürel alanlar risk altında

Halk müziği sanatçısı ve aynı zamanda Tokat Günçalı Köyü’nden olan Kutsal Evcimen ise maden arama faaliyetinin yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

Evcimen, şunları söyledi:

“Son zamanlarda Günçalı Köyümüze İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerden ciddi bir göç oluştu. Burada yeniden kollektif bir yaşam kurdular. Doğamızı, kültürümüzü ve Alevilerin ziyareti olan Çal Baba’nın da olduğu bu kutsal mekânların yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Süreci yakından takip edeceğiz. Bütün yüreğimi ortaya koyarak bu işin olmaması için, hakkın ve doğrunun gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Aynı Gezi Parkı’nda olduğu gibi birleşmiş durumda. Bu inançla direnişimizi sürdereceğiz. 27 Haziran’da ben de Tokat’ta olacağım ve maden aramasına, talana hayır diyeceğim.”

Halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan ise “Tokat’ın Güncalı Köyü’nde maden arama bahanesiyle büyük bir doğa katliamı yapılmak isteniyor. Özellikle Alevilerin kutsal mekânlarını içine alan bu bölgede toplumun hassasiyeti dikkate alınmıyor. Umarım en kısa zamanda bu yanlıştan dönülür” dedi.

Ne olmuştu?

Tokat Merkez’de HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım A.Ş., 14 Mayıs seçim sabahı ekipman ve sondaj makineleriyle Günçalı Köyü’ne giderek kazı işlemi başlatmak istemişti.

Birçok maden çeşidi için arama yapılacağını öğrenen yöre halkıyla köy dernekleri bir araya gelerek toplantılar düzenlemişti.

Halk ise ikinci bir maden şirketi olan Zenit Madencilik’in de arama yapacağı bilgisine ulaşarak direnişini büyütmüştü.

Tokat Dernekler Federasyonu, 95 köy derneği ve Tokat’taki maden aramasının yapılacağı köylerden yurttaşlar, 27 Haziran salı sabahı Tokat’a hareket edecek ve Tokat Valiliği binası önünde saat 11.00’de sanatçıların da katılımıyla büyük bir miting düzenleyecek.

‘‘Yeşile, suya, yaşama dokunma. Madene dur de!’’ sloganıyla bir araya gelecek olan halk, daha sonra Sivas-Tokat Karayolu’ndan maden araması yapılmak istenen köylere doğru yürüyüşe geçecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.