Danıştay Soma’da ihmali olan kamu görevlilerine soruşturma izni verdi

Danıştay 1. Daire, Soma faciasında ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlileriyle ilgili soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı kaldırdı. 13 iş müfettişi yeniden soruşturulacak.
Danıştay 1. Daire, 301 madencinin öldüğü Soma katliamında kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı kaldırdı.

ankaragazetecisi.com‘dan Alican Uludağ‘ın haberine göre, dosyayı yeniden ele alan Danıştay 1. Daire, bakanlığın soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararının kaldırdı. Danıştay’ın bu kararıyla birlikte dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer’in bulunduğu 13 iş müfettişi yeniden soruşturulacak.

“Soruşturulacak eylemler” ise şöyle:

13.5.2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergahı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak…”

Çalışma Bakanlığı izin vermemişti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Soma’da 301 madencinin öldüğü katliamla ilgili yürütülen soruşturmada kamu görevlileri yönünden soruşturma izni vermemişti. Soma davasındaki müşteki avukatları, bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Yüksek Mahkeme, yaptığı değerlendirme sonucunda hak ihlali kararı verip, kararı ihlalin giderilmesi için Danıştay’a gönderilmesine karar vermişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR