Dünya

Cumhuriyetçiler New Hampshire için hazır

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Cumhuriyetçiler, New Hampshire önseçimi için nefeslerini tutarken, kamuoyu araştırmalarında Mitt Romney önde gitmeye devam ediyor.

Eyalet zaten Romney’nin kalesi olarak gösterilirken, çalışma arkadaşları ise temkinli konuşmaya özen gösteriyor:

“Bunu oda biliyor bu uzun bir kampanya dönemi. Ve onlar buna göre adımlarını ayarlıyorlar.”

Kampanya döneminde Romney’e ve yarışın diğer adaylarına bir çok gönüllü destek veriyor. Eyaletin en büyük kenti Manchester’de köşe başları rakip gruplar tarafından kapılmış durumda. Bundan birkaç hafta önce New Hampshire’da eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich önde giderken şu anda sıralamada gerilere düştüğü görülüyor. Gönüllüleri ise iyimser tavırlarını devam ettiriyor.

Stefan Grobe euronews: Neden Newt, Romney’den daha iyi?

Newt Gingrich destekçisi: “Geçmişte yaptıklarına özellikle Reagan modeli ekonomik işlerine bakmak lazım. Muhafazakar bölgelerden oy alacak gibi gözüküyor çünkü prensiplere Romney’den daha bağlı.”

New Hampshire’daki seçmen Iowa’dan daha az muhafazakar bir yapıya sahipken bir çoğu özellikle yaşanan ekonomik darboğaz için Başkan Barack Obama’yı suçluyor.

Bob Bournival isimli bir eyalet sakini, “Şimdi çok daha kötü. Dört yıl önce eyalette işsizlik oranı yüzde üçtü. Aslında ülkenin geri kalanının New Hampshire’a büyük etkisi oluyor.” şeklinde halkın durumunu yorumluyor.

Yerel işletme sahipleri ise bu yılki seçimin galibi kim olursa olsun ülkede büyük bir değişiklik olacağına inanmıyor.

Bir restoran sahibi, “Şu anda olduğu gibi sıkı çalışmaya devam edeceğim. Ve çok uzun süre çalışacağım. Emekli olmak gibi bir planım yok.” şeklinde hayat koşullarına dikkat çekiyor.

Eyaletteki seçimlerin Iowa’dan farklı olarak parti toplantıları şeklinde değil, sandığa gidilen klasik seçimler şeklinde düzenleniyor olması, bu yarışta New Hampshire’ı daha önemli hale getiriyor.

Stefan Grobe euronews:

“New Hampshire’da hiç bir şey şansa bırakılmıyor ve adaylar son dakikaya kadar kampanyalarına devam ediyor. Özellikle yarışta önde giden Mitt Romney. Kamuoyu araştımalarına göre yüzde 40’ın üzerinde bir desteği kazanmış durumda. Fakat aynı araştırmalar yüzde 50 oranındaki kararsızlara da dikkat çekiyor.”

(en)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.