ManşetDünyaİklim Krizi

ABD Kongresi’ndeki ‘Yeniden İnşa Et’ belirsizliği, iklim krizini de ilgilendiriyor

0
Fotoğraf: Patrick Semansky / AP

Reuters, Guardian ve Climate One tarafından ortaklaşa oluşturulan bu haber, Yeşil Gazete’nin de parçası olduğu Covering Climate Now ağı (CCNow) ve partnerleri tarafından 22 Nisan Dünya Günü‘ne kadar devam edecek “İklim & Demokrasi” işbirliğinin ürünüdür. 

*

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Maryland eyaletinden Demokrat Kongre üyesi Jamie Raskin, geçen yıl Temsilciler Meclisi‘nde kabul edilen fakat Senato‘da muhalefetle karşılaşan Build Back Better (Yeniden Daha İyi İnşa Et) paketine dair umutları olduğunu söylüyor.

Raskin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna’yı işgalini ve eski ABD başkanı Donald Trump‘ın 2020 seçimlerinden sonra 6 Ocak’ta Kongre binasına yaptığı ‘darbe’yi “Gezegeni boğan eski karbon modeline yapışan otokratlar ve diktatörlere” örnek olarak gösteriyor ve “Demokratik hareketler ve hükümetler, türümüzün hayatta kalmasını savunmak için yanan bir tutkuyla bunlara yanıt vermelidir” diyor.

Temsilciler Meclisi’nin önde gelen liberallerinden Raskin şöyle devam ediyor:

Bana göre gerçeği savunma mücadelesi demokrasimizi savunmanın ön koşuludur.

Demokrasimizi savunma mücadelesi de iklim kriziyle ciddi şekilde mücadele edebilmek için alınması gereken etkili adımları atmanın ön koşuludur.

Amerikalıların çoğu, hükümetin iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, şirketleri karbon emisyonlarına göre vergilendirmek de dahil olmak üzere daha fazlasını yapması gerektiğini düşünüyor.

Ancak siyasi amaçlarla seçim bölgelerinin sınırlarının değiştirilmesi (gerrymandering) gibi konular, sağcı politikacıların eyalet hükümetlerinde orantısız gücü elinde tutmasına izin veriyor.

Fosil yakıt emisyonlarını azaltmaya yönelik yarım trilyon doları içeren 1,75 trilyon dolarlık yatırım paketi Temsilciler Meclisi’nde onaylanmış ve Senato’ya gelmişti. Fakat Demokrat Senatör Joe Manchin‘in muhalefetini açıklamasıyla geçen yıl paketin onaylanmasına dair umutlar sönmüştü.

Ancak Biden ve beraberindeki Demokratlar, Kasım ayında yapılacak Kongre seçimleri öncesinde iklim eylemini de içeren bir yasama zaferi kazanmak için görece zayıflatılmış bir “Daha İyi İnşa Et” tasarısını ortaya koyabilir.

İlgili haber: ABD Temsilciler Meclisi koronavirüs yardım paketini onayladı

Öte yandan Demokrat Parti için iklim gündemini korumanın riskleri şu anda özellikle yüksek. Joe Biden’ın iddialı “Daha İyisini İnşa Et” tasarısındaki iklim planları büyük ölçüde azaltıldı.

Ara seçimlerin hızlanması ve Cumhuriyetçilerin eyalet ve yerel yarışlarda hakim olması beklenirken, Demokratlar daha temiz enerjiye geçişi teşvik etmekve vergi kredileri vaatlerini ilerletmek için küçük bir fırsat penceresiyle karşı karşıya.

Jamie Raskin. Fotoğraf: J Scott Applewhite / AP

Raskin, “Başlangıçta bütünüyle geliştirilmiş olan ‘Daha İyisini İnşa Et’ projesinin devam etmeyeceği konusunda hayal kırıklığına uğradık, ancak yenilenebilir ve güvenli enerjiye yapılan 550 milyar dolarlık yatırım da dahil olmak üzere, bunun büyük bir kısmının Meclis ve Senato tabanında yolunu bulacağına inanıyoruz” diyor.

Jared Diamond‘ın “Çöküş: Medeniyetler Nasıl Ayakta Kalır ya da Yıkılır?” adlı kitabına atıfta bulunan Raskin şunları söylüyor:

“Medeniyetlerin çöküşünü anlamanın anahtarı, hükümeti domine ederek kendi çıkarlarına hizmet eden azınlıkta yatar.

Her şey bu şekilde, genellikle doğal kaynakların sömürülmesi yoluyla sürdürülemez ve savunulamaz olduğu bir noktaya kadar çöker. Bu, bugün Cumhuriyetçiler ve iklim değişikliği ile ilgili içinde bulunduğumuz duruma mükemmel bir şekilde uyuyor.”

Build Back Better (Yeniden Daha İyi İnşa Et) Nedir?

Söz konusu paket, Başkan Joe Biden’ın göreve gelirken verdiği vaatlerden biriydi. COVID-19 pandemisinden toparlanma amaçlı yardımları içeren Biden’ın 1,75 trilyon dolarlık sosyal harcama paketi, milyonlarca kişiye istihdam sağlanmasını, iş gücüne katılımı artırmayı, uzun vadeli büyümeyi teşvik etmeyi, fiyat baskılarını azaltmayı ve ABD’nin temiz enerji hedeflerini gerçekleştirmesini amaçlıyordu.

Sosyal harcama planında, temiz enerji ekonomisine yönelik de toplam 555 milyar dolarlık kaynak ayrılması planlanıyordu.

Temsilciler Meclisi’ndeki ilk oylamada, Cumhuriyetçilerin tam muhalefetine rağmen 1,75 trilyon dolarlık harcama paketi 211’e karşı 220 oy ile kabul edilmişti.

Paketin ABD’de enflasyonun zirve yaptığı ve Biden’a olan siyasi desteğin azaldığı bir dönemde, Temsilciler Meclisi’nde onaylanması Demokratlar için yeni bir “zafer” olarak yorumlanmıştı.

Fakat Demokrat Senatör Manchin’in Senato’da karara hayır diyeceğini açıklamasının ardından plan suya düşmüştü. Cumhuriyetçilerin bütün olarak plana karşı çıktığı 50-50 bölünmüş Senato’da, Başkan’ın tek bir oy bile kaybetme gücü yok ve bu durum Manchin ve diğer her Demokrat üyeye fiili olarak bir veto gücü sağlıyor.

Biden’ın çok önem verdiği bu kanun tasarısını kurtarabilmesi şimdi görüşmelerin tekrar canlandırılmasına ve Manchin ile anlaşmazlık konularının giderilmesine bağlı görünüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.