ManşetTürkiye

Cumhuriyet, polise rağmen kutlandı

0

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Ankara’da polisin vatandaşlara karşı takındığı sert tutum gölge düşürdü. Ankara Valiliği’nin yasakladığı “29 Ekim Seferberlik Yürüyüşü”ne katılanlara polis Ulus Meydanı’nda biber gazıyla müdahale etti. Biber gazından bazı basın mensupları da etkilendi. Baruthane Kavşağı’ndan Birinci Meclis’e yürümek isteyen gruba da polis biber gazıyla müdahalede bulundu. Binlerce gösterici, Necati Bey Caddesi ve Gençlik Caddesi üzerinden Anıtkabir’e yürüdü.

Birinci Meclis önünde düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında Ulus Meydanı’ndan Anıtkabir’e yürümek isteyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

Cumhuriyet Bulvarı’nda kurulan polis barikatının binlerce vatandaşın protestoları sonucu kaldırılması üzerine de kutlamaya katılanlar, Anıtkabir’e doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe başladı.

Polisin müdahalesi sırasında, civardaki bazı dükkanların camları kırıldı. Tazyikli su nedeniyle düşerek yaralanan ve biber gazından etkilenen bazı vatandaşlara sağlık ekiplerince müdahale edildi.

Cumhuriyet Bulvarı’ndan yola çıkan kalabalık bir grup, Ankara Garı, Tandoğan Meydanı güzergahından Anıtkabir’e ulaştı ve Aslanlı Yol’dan yürüyerek Anıtkabir avlusunda toplandı.

Ulus Meydanı’nda yaşanan olayların ardından ilk açıklamayı Anıtkabir’de yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,

“O insanların ellerinde sadece Türk bayrağı vardı. Devletin polisi vardı biber gazı vardı yahu savaşa mı gidiyorsunuz. Cumhuriyet Bayramını kutlamak kadar doğal ne olabilir. Dedelerimiz kanla gözyaşıyla bu Cumhuriyeti kurdu. Amasya Tamimi’ni acaba okuyor mu bu hükümet üyeleri. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir hükümet bunun anlamını biliyor mu acaba. Cumhuriyet hükümeti cumhura önem veren hükümettir. Taşkınlık mı yaptılar, kapı cam çerçeve mi indirdiler hayır. Demiyor muydu Başbakan “bu bayramlar halktan kopuk. Stadyumlarda bayram kutlamayacağız” gelinen noktada AKP’nin stadyumda bayram kutladığını görüyoruz. Bayram kutlaması için izin alınmaz. Buradan eline bayrağını alıp kutlamasını yapan bütün yurttaşlarıma teşekkür ediyorum.”

Başbakan Erdoğan 29 Ekim yürüyüşünün yasaklanmasına gösterilen tepkiler üzerine kararı ” Ankara Valiliği şu anda kendi aldığı istihbaratlarla üzerine düşen görevi yapmaktadır” sözleriyle savundu ve “Buyursunlar hipodromda hep birlikte kaynaşarak bunu yapalım” dedi.

İstanbul’da Bağdat Caddesi’nde Fener Alayı, Vatan Caddesi’nde Havai Fişekler,  İzmir’de 200bin kişinin katıldığı kutlama

Öte yandan 29 Ekim, yurdun dört köşesinde gerçek bir bayram gibi kutlandı. İzmir’de 200 bini aşkın kişi Cumhuriyet yürüyüşüne katıldı.

İstanbul’da artık gelenekselleşen “Bağdat Caddesi Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları”nda izdiham yaşandı. Ankaradaki olayların da etkisi ile Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yer almak için Bağdat Caddesi’ndeki “Fener Alayı”na akın eden onbinler Bağdat Caddesi’nden Kadıköy’e kadar yürüyerek bayramı kutladı.

Cumhuriyetin 89. yıldönümü tüm yurtta renkli görüntülerle kutlandı. İstanbul’da Vatan Caddesi’nde resmi geçit töreni yapılırken, AKP’nin bayram kutlamasında pekçok havai fişek atıldı. En kalabalık kutlama ise İzmir’de yapıldı. İzmir’de, resmi törenlerin ardından bir araya gelen 200 bini aşkın İzmirli, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kalabalık, önce Gündoğdu Meydanı’na ardından da Birinci Kordon’dan Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Uzun bir kortej oluşturan topluluk yürüyüş boyunca ’Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, ‘Yaşasın Cumhuriyet’ sloganları attı.

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.