ManşetTürkiye

Cumhurbaşkanlığı takvimi

0

Yarın adayların Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla cumhurbaşkanlığı için propaganda dönemi başlayacak

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) ilan ettiği seçim takvimi uyarınca, cumhurbaşkanı adaylıklarına itirazların bugün karara bağlanmasının ardından, kesin aday listeleri yarın Resmi Gazete’de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak.

İlk kez halk tarafından doğrudan seçilecek cumhurbaşkanı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın yer aldığı geçici aday listesinin 8 Temmuz Salı günü Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından itirazlar başlamıştı.

YSK’nın geçici aday listesine yapılan itirazları son olarak bugün karara bağlaması gerekiyor. Kesin aday listesi ise yarın Resmi Gazete’de yayımlanacak ve propaganda dönemi başlayacak.

YSK kararıyla adayların fotoğraflarının da yer alacağı birleşik oy pusulasında cumhurbaşkanı adaylarının yerlerinin belirlenmesi için YSK’da kura çekimi, 14 Temmuz Pazartesi günü yapılacak.

Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi ve yurt içi sandık atama işlemleri, 20 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek.

Yurt dışı seçmenler, 21 Temmuz Pazartesi günü Türkiye saati ile 08.00’den itibaren YSK’nın “www.ysk.gov.tr” internet adresinden oy verecekleri gün ve saat aralığını belirlemeye başlayacak.

Radyo ve televizyonda yayın için başvuran cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için ​24 Temmuz Perşembe günü YSK’ca kura çekilecek.

Yurt dışı seçmenler, oy verecekleri gün ve saat aralığını 25 Temmuz Cuma günü Türkiye saati ile 17.00’ye kadar belirleyebilecek. Yurt dışındaki vatandaşların randevu aldığı tarihte oy kullanmaya gitmemesi durumunda bulunduğu ülkede oy kullanması mümkün olmayacak ancak gümrüklerde oy kullanılabilecek. Randevu almayanların 4 gün içindeki hangi gün oy kullanacaklarını sistem otomatik olarak dağıtacak.

Gümrük kapılarında oy verme işlemine 26 Temmuz 2014 Cumartesi günü başlanacak.

Adaylar, radyo ve televizyon propaganda konuşmalarına 3 Ağustos Pazar günü başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtılması 4 Ağustos Pazartesi günü tamamlanacak.

Seçim propaganda dönemi 9 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’de sona erecek. 10 Ağustos Pazar günü yurt içinde oy verilecek ve seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek.

İkinci oylama

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde seçimin ikinci oylaması 24 Ağustos Pazar günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı seçimi ilk turunun geçici sonuçlarının ilan edileceği 11 Ağustos Pazartesi, propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itirazlar yine bu tarihte saat 17.00’ye kadar yapılacak. Üçüncü maddede yapılan itirazlar, ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

(AA)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.