İfade ÖzgürlüğüManşet

Cumhurbaşkanının avukatı, usta sanatçı Genco Erkal’ın ‘hakaret’ suçundan beraat etmesine itiraz etti

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın avukatı Ahmet Özel, tiyatro sanatçısı Genco Erkal‘ın ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan yargılandığı davada verilen beraat kararına itiraz etti.

Halk Tv.com yazarı İsmail Saymaz‘ın bugünkü yazısında aktardığına göre itirazda, Erdoğan’a diploma sormanın hakarete girdiği iddia edilerek, şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanının diploması ile ilgili örtülü sorgulama ve oluşturulmak istenen şaibeler alaycı, tahfif edici bir üslup ile yapılmakta olup eğitimsizlik ve dolaylı imaları barındırarak hakaret kapsamındadır.”

Sanatçı Erkal’ın 2016 yılında attığı, birinde Cumhurbaşkanının diplomasını tartıştığı, birinde ‘Türk usulü çobanlık’ ifadelerini kullandığı tweetlerine dava açılmış, 3 Mayıs’ta görülen duruşmada mahkeme, Erkal’ın, ‘Cumhurbaşkanının diploması’, ‘Erdoğan’ın kaç çocuk yapılacağına karışması’, ‘Ayder Yaylası’ndaki yapılaşma girişimine karşı olması’ ve ‘Türk usulü başkanlık sistemini eleştirmesine’ ilişkin açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatine karar vermişti.

İlgili haber: ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten yargılanan Genco Erkal’a beraat

Erdoğan’ın avukatı Özel ise beraat kararına itirazında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne çobanlık nitelendirmesinde bulunmanın da hakaret olduğunu öne sürdü:

“Çobanlık meslek olsa dahi toplumda övgü nitelemesi değildir. Çoban mesleklerin ve mefhumların düşüğü olarak sınıflandırılmıştır. Tesisatçılık, mühendislik, çobanlık gibi bir sıralamada beyan edildiği takdirde hakaret ve aşağılama kapsamında sayılmayan bir ifade pekala müstakilen bir sıfat olarak birine ait kılınarak kullanıldığında hakaret kapsamındadır.”

Saymaz’ın aktardığına göre Genco Erkal’ın avukatı Turgut Kazan ise, yapılan itiraz averdiği yanıtta, çobanlığın hakaret sayılmasına da karşı çıkarak, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e “Çoban Sülü” denildiğini, O’nun da bu sözü gülerek karşıladığını, Erdoğan’ın ise “Çobanlık felsefesini anlamayan insan yönetemez, ben de çobanım” dediğini hatırlattı.

83 yaşındaki usta sanatçı Erkal’ın verdiği ilk ifadesi şöyle olmuştu:

“Benim işimin politik tiyatro yapmak olduğunu, 60 yıldır bu işi yaptığımı, dünyanın her yerinde haksızlıklara, baskılara, adaletsizliğe, bağnazlığa karşı olduğumu ve bu düşüncelerimi hem sahneden hem de sosyal medyadan açıkladığımı anlattım. ‘Başkanlık sistemine karşıyım.’ dedim. ‘İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine ve betonlaştırılmasına karşıyım’ dedim.”

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.