Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Danıştay, zeytinliklerde madenciliğe karşı çıkan HKP davasını ehliyet yönünden reddetti

0

Zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasının önünü açan maden yönetmeliğindeki değişikliğin iptali istemiyle Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) tarafından açılan dava Danıştay’da reddedildi.

Davaya bakan ve aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararıyla çıkılmasını da hukuka uygun bulan daire olan Danıştay 8’inci Dairesi, davayı “ehliyet” yönünden reddetti.

Kararda, “yönetmelik ile davacı siyasi parti arasında güncel, kişisel ve meşru bir menfaat ilişkisinin bulunmadığı” savunuldu.

İki hakim şerh düştü

Karara muhalif kalan iki üye ise HKP’nin ülke düzeyinde örgütlendiğini belirterek,“ülke menfaati”ne dikkat çekti.

Hakimler, karara “Uyuşmazlık, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunma altına alınan çevre hakkı ile ilgili olduğundan ve davacı partinin kamu yararı gözeterek çevre hukuku ile ilgili düzenlemelere karşı dava açma ehliyetinin olduğu tartışmasız bulunduğundan, davanın ehliyet yönünden reddi yolundaki karara katılmıyoruz” şerhi düştü.

‘Karar, siyasi baskı altında verildi’

Cumhuriyet‘in aktardığına göre, HKP avukatlarından Pınar Akbina, “Kararın siyasi baskı altında verilmiş olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasına ilişkin yargı sürecinde ehliyet yönünden ret kararı verildiğini ancak itiraz sonucu bu kararın kaldırıldığını anımsatan Akbina, HKP’nin seçimlere katılma yeterliğinin de olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Kesinlikle hükümsüz, gerekçesi olmayan bir karar. Karara itiraz edeceğiz. Daha önceki davalarımızı da emsal göstereceğiz. Diploma davası, en önemli örneklerinden biri.”

‣ Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği durdurdu: Kanuna ve kamu yararına aykırı

Ne olmuştu?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılmasına yönelik yönetmeliğin iptali için Çiftçiler Sendikası’nın (Çiftçi-Sen), açtığı davada Danıştay 8. Dairesi, yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu.

Danıştay 8’inci Dairesi ve 10’uncu Dairesi‘nden oluşan müşterek heyeti, yönetmelik değişikliğini iptal etmişti.

Davalı Bakanlık dosyaya Danıştay’da itiraz etmiş ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da yargılamanın hem Danıştay 8’inci Dairesi hem de Danıştay 10’uncu Dairesinden oluşan müşterek bir heyetle karara bağlanması gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştı.

Danıştay tarafından oluşturulan müşterek heyeti, verdiği kararda, Zeytincilik Kanunu uyarınca zeytinlik alanlarda madencilik yapılamayacağına hükmetmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.