Gazeteci Hayko Bağdat’a ‘Cumhurbaşkanına zincirleme hakaret’ten 10.5 yıl hapis cezası istendi

'Cumhurbaşkanına zincirleme hakaret' iddiasıyla yargılandığı davada 10 yıl 6 aya kadar hapsi istenen gazeteci Hayko Bağdat, talebi 'Ne demiş olabilirim ki o kadar?' diye değerlendirdi.

Gazeteci -yazar Hayko Bağdat’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla İstanbul 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada,  2 yıl 7 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi

Mütaalasını açıklayan savcı, yurtdışında yaşadığı için duruşmaya katılmayan Bağdat hakkında, 2014, 2017 ve 2018 yıllarındaki yazı ve sosyal medya paylaşımlarıyla ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ettiğini, 15 Kasım 2019 tarihinde fotomontaj fotoğrafla paylaşım yaparak ‘Zincirleme şekilde Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘Kamu görevlisine hakaret’ suçunu işlediğini belirtti.

‘Kendimizi aklama imkanı yaratılmıyor’

Yazarı olduğu Artı Gerçek‘e konuşan Bağdat, kendisi gibi birçok muhalifin benzer süreçleri yaşadığını ifade ederek, “takip edemeyeceğimiz kadar çok davamız var” dedi.

İddianamedeki suçlamaları kabul etmeyen Hayko Bağdat, “Soruşturmaya konu olan ‘suçlara’ baktığımızda ortada bir şey yok. Ben ne demiş olabilirim de 10 sene hapis cezası yatacağım? Dolayısıyla gayri ciddi buluyorum. Bunların hepsi hukuk dışı bir baskı aracı ve muhalefeti susturma politikaların bir örneği. Gerçekten hukuki yollarla mücadele ederek kendimizi temizleyeceğiniz bir imkan da yaratılmıyor” dedi.

Avukat Ok: Hedef seçildi

Savcının talebini MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok da iddianamede yer alan yazı ve sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru olmadığını söyledi. Hayko Bağdat’ın faaliyetlerinin mesleki olduğuna dikkat çekti.

Bağdat’ın gazetecilik faaliyetinin ve yorumlarının kriminalize edildiğini ifade eden Ok, şunları söyledi:

“İddianameyi okuduğunuzda; atılan tweetler ve yazılarda hakaret veya şiddeti öven zemin yok. Ancak Türkiye’deki diğer gazeteciler gibi Hayko da hedef seçildi. Attığı her adım yargı takibine takıldı. Bu davaların hepsi ileriki zamanlarda üst mahkemelerden, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden ‘gazetecilik faaliyetleri ve ifade özgürlüğü olduğu kararı çıkacaktır.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR