Manşetİfade ÖzgürlüğüTürkiye

‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten yargılanan Genco Erkal’a beraat

0

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, atılı suçun unsurları oluşmadığından Erkal’ın beraatına karar verdi.

Genco Erkal ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada mütalaasını sunan savcı, Anayasa‘nın 26. maddesine ve AİHM içtihatlarına yer vererek Erkal’ın politik paylaşımlarda bulunmasının doğal olduğunu söyledi.  Duruşmaya katılan Erdoğan’ın avukatı ise, çobanlık ve eğitim konusundaki paylaşımların hakaret kastıyla yapıldığını söyleyerek Erkal’ın cezalandırılmasını talep etti.

‘Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor’

Savcı’nın mütalaasına katıldığını söyleyen Erkal şunları söyledi:

“Bu paylaşımlar bir eleştiridir, hakaret içermez. İddia makamının bunun kabul edilmesi sevindirici. Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor bunu tek söyleyen ben değilim. Çobanlık konusunda Cumhurbaşkanının kendisi de ‘ben de çobanım’ diyerek kabul ediyor burada hakaret olamaz. Beraatımı talep ediyorum”

Erkal’ın avukatı Turgut Kazan da “Cumhurbaşkanına hakaret” davalarının Türkiye’de bir baskı aracı olarak kullanıldığını belirterek,  “Fransa’da bu suçtan iki dava açılmış. Türkiye’de sadece 7 yılda 169 bin soruşturma, 38 bin 608 dava açıldı” dedi.

Duruşma savcısı, Genco Erkal’ın, ‘Cumhurbaşkanının diploması’, ‘Erdoğan’ın kaç çocuk yapılacağına karışması’, ‘Ayder Yaylası’ndaki yapılaşma girişimine karşı olması’ ve ‘Türk usulü başkanlık sistemini eleştirmesine’ ilişkin açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini istedi. Mahkeme, Genco Erkal’ın beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

Genco Erkal 16 Nisan’da, 2016’dan bu yana Twitter paylaşımlarının incelendiğini söylemiş ve bazı paylaşımları sebebiyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığını açıklamıştı.

Erkal, 19 Nisan’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde verdiği ifadeyi şöyle özetlemişti:

“Benim işimin politik tiyatro yapmak olduğunu, 60 yıldır bu işi yaptığımı, dünyanın her yerinde haksızlıklara, baskılara, adaletsizliğe, bağnazlığa karşı olduğumu ve bu düşüncelerimi hem sahneden hem de sosyal medyadan açıkladığımı anlattım. ‘Başkanlık sistemine karşıyım.’ dedim. ‘İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine ve betonlaştırılmasına karşıyım’ dedim.”

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.