İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Berkin Elvan’ın ailesi ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten üçüncü kez hakim karşısına çıktı

0

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülü nedeniyle, uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan’la babası Sami Elvan’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 43’üncü Asliye Ceza Mahkemesi‘nde görüldü.

Elvan ailesinin avukatlarından Can Atalay, Gezi Davası kapsamında 6 aydır tutuklu olduğu için bugünkü duruşmaya katılamadı.

Duruşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı, şikayetlerinin devam ettiğini belirterek Sami ve Gülsüm Elvan’ın üzerine atılı suçtan cezalandırılmalarını istedi.

Daha önceki sözlerinin arkasında durduğunu belirten Gülsüm Elvan, “Bir sonraki duruşmaya avukatım Can Atalay ile katılmak istiyorum” dedi ve suçlamaları kabul etmediklerini belirtti:
Ben çocuğumu kaybettim. Hakarete uğrayan da benim.

Elvan çiftinin, Berkin Elvan’ı öldüren gaz kapsülünü atan polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davadan sonra yaptıkları açıklamalar delil olarak gösterilerek ayrı ayrı dokuz yıl dört aya kadar hapisleri isteniyor.

Gezi Parkı eylemleri sırasında o dönem başbakan olan Erdoğan, “Herkes ‘Polise emri kim verdi’ diye soruyor. Açıklıyorum, emri ben verdim” demişti.

Mahkeme, bugün görülen üçüncü duruşmanın sonunda esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar vererek davayı 16 Mart’a erteledi.

Gülsüm ve Sami Elvan, Erdoğan’ın söz konusu açıklamaları nedeniyle, Berkin Elvan davasının 23 Eylül 2020 ve 29 Ocak 2021’deki duruşmaların sonrasında adliye önünde yaptıkları açıklamalarda oğullarının öldürülmesinde Erdoğan’ın sorumluluğunun bulunduğunu vurgulamıştı.

Ardından Kağıthane Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Büro Amirliği’ne bağlı polislerher iki duruşmanın sonrasında yapılan açıklamaları savcılığa bildirmiş ve  üzerine Elvan çifti hakkında soruşturma başlatılmış; “cumhurbaşkanına hakaret’ suçlaması yönünden yeterli şüphe olduğu iddia edilerek haklarında iddianame düzenlenmişti.

Erdoğan, Elvan’ı ölümünden üç gün sonra “Terör örgütlerinin içine aldığı, terör örgütlerinin içinde yüzü poşulu, eline sapan verilmiş, cebinde demir bilyelerle olan bir çocuk” diye tanımlamış, annesi Gülsüm Elvan’ı da miting alanında yuhalatmıştı.

Berkin Elvan’ın ölümüne sebep olmaktan yargılanan polis Fatih Dalgalı hala görevde.

Mahkeme, Dalgalı‘yı “olası kastla öldürmek” suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesiyle 16 yıl 8 ay hapse mahkum etmiş ancak tutuklamamış, yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı.

 

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.