Koronavirüs SalgınıManşetSağlık

Covid-19 riski: ‘İyileşmiş’ hastaların dışkısında beş haftaya kadar virüs bulunabilir

0

Yazan: Nimblewill

Yeşil Gazete için çeviren: Ali Serdar Gültekin

*

İşte 19 Mart tarihli Lancet makalesinden bir alıntı:

Dışkı örneklerinde uzun süreli SARS-CoV-2 viral RNA varlığı

“Verilerimiz, hastaların solunum numuneleri SARS-CoV-2 RNA negatif olarak test edildikten sonra fekal viral bulaş süresinin yaklaşık 5 haftaya kadar uzama ihtimalini göstermektedir. SARS-CoV-2’nin yaşayabilirliği hakkında bilgi sınırlı olmasına rağmen, virüs şiddetli akut solunum virüsü CoV ve Orta Doğu solunum sendromu CoV’da görüldüğü gibi fekal-oral iletimine neden olabilecek şekilde günlerce çevrede yaşayabilir. Bu nedenle, gerçek zamanlı RT-PCR ile rutin dışkı örnek testi, hastanın solunum örneklerinde viral RNA temizlendikten sonra şiddetle tavsiye edilir. Hastane ya da kendi karantinaya alınan hastalar için fekal numuneleri pozitif testleri pozitif sonuç verirse bulaşı önlemek için katı önlemler alınmalıdır.”

Makelenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu makale birçok soru yöneltiyor. Tesis personeli, tesisatçılar, belediye kanalizasyon işçileri, atık su tesisi çalışanları ve sağlığımız üzerindeki etkileri derin. Örneğin, çoğu arıtma tesisi, mikropların kanalizasyon katı atıklarını sindirmesi için kanalizasyonu ek oksijenle havalandırır. Ayresol maruziyeti hakkında konuşuluyor ama kimse kanalizasyon hakkında konuşmuyor. Ben burada onu yapacağım.

Kanalizasyon, ciddi bir Covid 19 bulaş riski oluşturabilir. Kanalizasyon işlemenin sonuyla, arıtma tesisiyle ve nasıl işlediğimizle başlayacağım.
Kanalizasyon, tesisin “kum tutucusu” ve “çubuklu eleğinden” geçerek tesise girer. Sonra havalandırılır – bu yüzden bu tesisler genellikle kokar. Ayresoller havada tutunur ya da rüzgarla taşınır. Sabah bir tanesini ziyaret edin ve sisi görün.

Çoğu kanalizasyon tesisindeki havalandırmadan sonra, sindirilmeyen katı atıklar pompalanır. Daha sonra kanalizasyon çamuru, hacmini ve taşıma maliyetini azaltmak için sudan arındırılır. Bazı tesisler daha sonra bu çamuru, işçilerin biyolojik tehlikeye karşı kişisel koruyucu donanım kullanmadığı depolama alanlarına atmaktadır. Diğer tesisler, muamele edilmiş “biyokatıları” gübre olarak, genellikle meralarda ve gıda mahsullerinde tüketimimiz için tarım arazilerine gönderir. Ya da plastik torbalarda “organik”, harmanlanmış veya saf toprak olarak olarak satılır.

Covid-19, çiftliklerde ve tarlalarda ya da arıtma tesisinin depolama alanlarında veya deşarjla su yollarımıza karışarak hayatta kalıyor mu? CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) cevap yöntemini kullanabilir; “kanıta dayalı veriler” ile kokuşup “kanıt görmedim” diyebilirim. Ancak koronavirüsler hakkında önceki SARS gibi bazı şeyler biliyoruz.

Ya da halk sağlığı için makul endişeleri takiben, diğer tehlikeli koronavirüs SARS-1‘e bakabiliriz: İhtiyatlılık İlkesi’ni uyun, güvenli tarafta bulunan. CDC bile şunları söylemeli: 

Benzer bir koronavirüs olan SARS, arıtılmamış kanalizasyonda 2 ila 14 güne kadar tespit edildi. 2003 SARS salgını sırasında, kanalizasyon ayresolleri ile ilişkili belgelenmiş bulaş vardı. Veriler, standart belediye atık su sistemi klorlama uygulamalarının, işlem boyunca tükenmediğinden emin olmak için kloru izledikleri sürece, koronavirüsleri etkisiz hale getirmek için yeterli olabileceğini düşündürmektedir.”

Arıtma tesislerinin akış yukarısındaki kanalizasyon taşkınlarında “serbest klor” yoktur. Su basmış arıtma tesislerinde az miktarda, o da eğer varsa, dezenfektan bulunur. Bunun ciddi ve hayati etkileri varırd ve bu da “bilinen bir enfekte kişiyle bilinen bir bağlantısı olmayan” başka bir bulaş riski oluşturur. Asya‘da habere konu olan bir vaka vardı, yeni bir hasta bilinen bir hastanın 10 kat altında izolasyondayken tek başına enfekte oldu. Hava hücresi eksikliği, kötü sıhhi tesisat…

Bu durumun önerdiği gibi, kanalizasyon hattının sonuna doğru arıtma tesisi, bu potansiyel risk patikasının sadece bir parçasıdır. Akış yukarı tüm sızıntılar ve taşkınlar çevreye gider. Bu atık klor ile dezenfekte edilmeyecektir. Tıkalı kanalizasyon hatlarındaki taşmalar, sadece selden olanlar da değil, kesin yüzeye çıkacaktır. “Tuvalete atılabilir” mendiller belediye kanalizasyon hatlarını bir süredir “yağ topaklarıyla” birlikte tıkıyor. Bu artık çok daha yaygın olacak. Bir Çinli’nin kullanımı bu kriz sonucunda altı kat arttı.

Binalarda yaşayanlar da işçiler de risk altında

Bu tıkanmış kanalizasyon hatları genellikle vakumlu makinelerle – büyük kamyonlara monte edilen vakumlar ile – çıkarılır ve kesinlikle kanalizasyon hatlarından tıkanıklığı çekmeye çalışırken dışarı atılan havayı ve buharları ayresol haline getirir. Bu patojen hava yoluyla bulaşabilir.

Binanın sıhhi tesisat sistemine bağlı olarak, tesisatçıları bina, ev veya hastanedeki kanalizasyon borularının “fişini çekmeye” çağrıldıklarında bulaş riskleriyle ilgili bilgilendiriliyorlar mı? Henüz değil ve belki de olmayabilir, eğer hepimiz bu bilginin yayılmasını sağlamazsak. 

Lütfen bu bilgileri mümkünse viral olarak veya en azından bu virüsten daha hızlı yayın. Herkese. Risk artık sadece asemptomatik insanlar veya dokunulan yüzeyler değil. Ya da başkalarına çok yakın olmak. Daha fazla çıkarımla devam edebilirim … Lütfen fikirlerinizi paylaşın.

Bunu yavaşlatmak ve durdurmak için daha fazla test yapılması bir gerekliliktir. Sadece hava yolları değil. :

Lancet makalesi, fekal örneği de “net” olana kadar “iyileşmiş” hastaların serbest bırakılmaması gerektiğini öneriyor. Bunun anlatıldığı aileler var mı? Bunlardan herhangi biri? Hastaları, kahraman sağlık çalışanlarımızı veya ilk müdahale ekiplerimizi bile test edemiyoruz.

Biyoterörizm olayları da dahil en kötüsüyle müdahale ekiplerine eğitim vermesi için finanse edilen FEMA‘mız (ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu) 13 Mart’ta kapanmayı seçti. FEMA’nın ve diğerlerinin programlarında eğitilen müdahale ekiplerine çaresizce ihtiyaç duyuyoruz. Bu, Yurtiçi Hazırlık Merkezi, (CDP) Alabama Anniston’da yer almaktadır. Biyolojik tehlike ortamı için kişisel koruyucu donanımın “takılması ve çıkarılması” prosedüreldir ve eğitim gerektirir. Kanalizasyon tamir ekipleri bu eğitime ihtiyaç duyacaklar. Ve kişisel koruyucu donanıma.

Anniston topluluğu, ilk yolcu gemilerinden birinden eve getirilen Amerikalılar karantina konutlarına ihtiyaç duyduklarında, amaca yönelik tesisin kullanımını reddetti. Kongre üyesi Mike Rogers kasabaya Başkan Trump ile konuştuğunu söyledi. Daha sonra, bu şönt plandan ötürü “çok kelle gidecek” dedi. Kanalizasyon taşkınlarıyla uğraşan sokak ekiplerine vermek için kapalı tesislere ait kullanılmayan kişisel koruyucu donanımını alabilir miyiz?

Test, daha çok test

Bu krizden çıkmanın tek yolu daha fazla test. Daha fazla test. Scott Gottlieb’in Face the Nation’la yaptığı röportaj mutlaka görülmeli. Tüm enfekte olanların evrensel olarak test edilmesinin ve izlenmesinin tek yol olduğunu açıkça ortaya koyuyor:

“New York’taki sahneler şok edici olacak. Sanırım önümüzdeki iki hafta içinde hastaneler dolup taşmanın eşiğinde olacak… Hastaneye yatış süresi dokuz ila 12 gün. Bence aşırı risk altında olan başka şehirler de var. ”

Tüm bu kriz yanlış ele alınmaya devam ediyor. Federal düzeyde hiçbir şey düzelmiyor gibi görünmüyor.

Lütfen bu yeni bilgilerin yayılmasına yardımcı olun. Şimdi. “Dokunulan yüzeyler” araştırma makaleleri, temel tavsiyeler ve veriler medyada geniş yer bulmadan çok önce yayınlandı. Atık su, kanalizasyon ve tortu elleçlemesinden kaynaklanabilecek olası riskler medyanın dikkatini gerektiyor. Şimdi.

Eğer Başkanımız bize “önsezisi ile” mevcut bir ilacın Covid-19’u tedavi etmek için kullanılabileceğini söyleyebiliyorsa, Covid-19’un kanalizasyon sistemlerimizde ve “biyokatılarda” çok muhtemel bir tehdit olduğununun gösterilmesine rağmen “henüz kanıt yok”un arkasına saklanabilir miyiz? Bulacağız. Yakında.

Kanalizasyonumuzun patojenler ve toksik kimyasallarla bir tehdit olduğunu büyük ihtimalle öğreneceğiz. Her şey bittiğinde. Bu yeni bir şey. Nasıl ele alındığını unutmayacağız.

Kanalizasyonda SARS koronavirüsünün konsantrasyonu ve tespiti:

Bu çalışmada virüsün kanalizasyonda dört gün 4 derecede, iki gün 20 derecede hayatta kalabileceğini ve virüsün etkisiz hale getirilmiş olmasına rağmen RNA’nın sekiz gün boyunca kalabildiğini tespit ettik. Sonuç olarak bu çalışma, SARS-CoV RNA’sının SARS hastalarını dezenfeksiyondan önce ve bazen dezenfeksiyondan sonra da her nee kadar canlı SARS-CoV olmasa da kanalizasyon konsantrelerinden tespit edilebildiğini göstermektedir. Bu nedenle, hastaların dışkılarının ve SARS hastalarını kabul eden hastanelerin kanalizasyon işlemine çok dikkat edilmelidir.” (2005, SARS1)”

Makalenin İngilizce orijinali

You may also like

Comments

Comments are closed.