DünyaEnerjiManşet

UAEA, Seul’de protesto edildi: Fukuşima’nın atık suların denizlere bırakılmasını kınıyoruz

0
Fotoğraf: AP

Birleşmiş Milletler’in nükleer ajansı üst düzey yetkililerle halkın gıda güvenliği konusundaki endişelerini tartışmak üzere bir araya gelirken, cumartesi günü yüzlerce kişi Güney Kore‘nin başkenti Seul’da bir protesto yürüyüşü gerçekleştirerek Japonya‘nın hasarlı Fukuşima nükleer santralinden arıtılmış atık suyu denize boşaltma planlarından vazgeçmesini talep etti.

Japonya yetkilileri tesisten pompalanan suyun kirlilik seviyelerinin kabul edilebilir standartlar içinde olacağını ve tesisin arıtma sistemleri gerekli şekilde çalıştığı sürece Güney Kore denizlerinde önemli bir şekilde etkisi olmayacağını belirtmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da Japonya’nın deşarj planlarına yeşil ışık yakarak arıtılmış atık suyun uluslararası güvenlik standartlarını karşılayacağını ve ihmal edilebilir düzeyde çevresel ve sağlık etkileri oluşturacağını belirtmişti.

‣ UAEA: Fukuşima nükleer santralindeki atık suyun denize boşaltılması güvenli

Associated Press’in aktardığına göre protestolar, Güney Kore hükümetinin, Japonya’nın planlarının güvenliğini resmi olarak onaylamasından bir gün sonra başladı.

Yakıcı sıcaklara ve polisin yakından takibine rağmen, Seul’deki bir ticaret bölgesinde büyük bir kalabalık oluşturarak yürüyen protestocular “Fukushima’nın nükleer atık sularının denizlere bırakılmasını kınıyoruz!” ve “Denize deşarja canımız pahasına karşıyız” yazılı dövizler taşıdı. Barışçıl geçen gösterilerde herhangi bir çatışma veya yaralanma olmadığı bildirildi.

‣ Nükleere yatırım yapmak isteyen ülkeler çözümsüz atık sorununu dikkate almalı

‘Uluslararası bir suç gibi’

Kore Sendikalar Konfederasyonu sözcüsü Han Sang-jin, “Suyu denize boşaltmak dışında, suyu topraklarında depolamak gibi önerilen başka seçenekler de var” dedi. Han Sang-jin, Japonya’nın suyu boşaltmasına izin vermenin “uluslararası bir suç gibi” olduğunu belirtti.

Cuma günü Güney Kore’ye uçuşundan önce Tokyo’da gazetecilere konuşan IAEA Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, endişeleri azaltmak için Güney Koreli muhalif siyasetçiler de dahil olmak üzere karşıt görüşlü kimselerle görüşmeye istekli olduğunu söylemişti.

Grossi, saatler sonra Seul yakınlarındaki bir havaalanında düzinelerce öfkeli protestocu tarafından karşılandı. Göstericiler, ellerinde “IAEA’yı boşaltın!” ve “Fukushima’nın atık suyu tüm insanlığı felakete sürükleyecek!” yazılı pankartlar taşıyarak IAEA’nın tahliye planlarına verdiği desteği kınadı.

‣ Bilim insanları uyardı: Nükleer atık depolama yöntemleri güvensiz

Ne olmuştu?

2011’de meydana gelen büyük bir deprem ve tsunami, Fukuşima santralinin soğutma sistemlerini yok ederek üç reaktörün erimesine ve büyük miktarlarda radyasyon salmasına neden olmuştu.

Tesisi kuran ve işleten Tokyo Elektrik Güç Şirketi Holdingleri, arıtılmış suyu şu anda tesisin çoğunu kaplayan ve neredeyse dolu olan yüzlerce tankta depoluyor. Japon yetkililer, santralin sökülmesini sağlayacak tesisler inşa etmek için yer açılması ve başka bir büyük felaket durumunda sızıntı riskinin en aza indirilmesi için tankların çıkarılması gerektiğini söylüyor. Tankların 2024 yılı başında 1,37 milyon tonluk tam kapasitelerine ulaşması bekleniyor.

Japonya, arıtılmış suyu denize boşaltma planını ilk kez 2018’de duyurmuş ve suyun deniz suyuyla daha da seyreltileceğini ve dikkatle kontrol edilen bir süreç ile tüm suyun boşaltılmasının onlarca yıl alacağını açıklamıştı.

Fukuşima’nın atık sularının güvenliği, ABD müttefikleri arasında yıllardır hassas bir konu. Güney Kore’nin tahliye planının güvenliği hakkındaki değerlendirmesi kısmen, mayıs ayında Fukuşima tesisini gezmesine izin verilen bir hükümetin bilim insanı ekibinin gözlemlerine dayanıyor.

‣ Nükleerden çıkış: Almanya son reaktörlerini de kalıcı olarak kapatıyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.