Dünyaİklim KriziManşet

Copernicus: 2023 kayıtlara geçen en sıcak yıl olacak

0
sıcak
Fotoğraf: Stephane Mahe / Reuters

Avrupa İklim Değişikliği Servisi Copernicus‘un yeni raporuna göre, Kasım 2023 üst üste rekor kırılan altıncı ay oldu. Kasım ayında ortalama günlük sıcaklık 14.22C derece ile 2020’nin rekorunu 0.32 derece aştı.

Rapora göre 2023 sıcaklık kayıtlarının tutulmasından bu yana ölçülen en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor. Copernicus Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, arka arkaya altı ay sıcaklık rekoru kırıldığını ve bu durumun 2023’ün kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana en sıcak yıl olacağı anlamına geldiğini söylüyor.

copernicus - sıcak

Kaynak: Copernicus

Euronews‘ün aktardığına göre, Copernicus, ocak ve kasım ayları arasında ortalama sıcaklığın sanayi öncesi dönemde kaydedilen ortalamaların 1.46 derece üzerinde olduğunu bildirdi. Bu artış şimdiye kadar rekoru elinde tutan 2016 yılına kıyasla 0.13 derece fazla.

Küresel sıcaklık anomalisi ilk kez 2°C eşiğini aştı: Ne anlama geliyor?

Rapor, COP28 İklim Zirvesi devam ederken geldi

Copernicus’un yeni raporu, Dubai‘deki müzakerecilerin COP28‘deki görüşmelerin ilk haftasını tamamlamaya hazırlandıkları sırada geldi.

COP28’de bugün (6 Aralık) elektrikli araç şarj altyapısının oluşturulması ve kentsel yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılması konulu panellerde karbondioksit emisyonlarında ikinci sırada yer alan ulaştırma sektörüne odaklanılacak.

copernicus - sıcak

Kaynak: Copernicus

Bazı ülkelerde elektrikli araçların hızla artmasına rağmen, Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre petrol hala ulaştırma sektöründe kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 91’ini oluşturuyor.

Havacılık ve denizcilik gibi karbondan arındırılması zor sektörleri de içeren bu sektörde emisyonların azaltılması, uçaklar için sürdürülebilir havacılık yakıtı ve gemiler için hidrojen gibi alternatif yakıtların üretiminde büyük artışlar gerektiriyor.

2023 Eylül’ü resmi olarak ‘en sıcak ay’: Olağanüstü bir rekor

İklim değişikliği itici güç

Copernicus kayıtları 1940 yılına kadar uzanıyor. Buz çekirdekleri, ağaç halkaları ve mercan gibi verileri kullanan bilim insanları, insan uygarlığından öncesine dayanan yaklaşık 125 bin yıl içinde dünyanın gördüğü en sıcak on yılı yaşadığımızı söylüyor. Son birkaç ay ise, son on yılın en sıcak ayları oldu. Bilim insanları altı aylık rekorun ardındaki itici gücün insan kaynaklı iklim değişikliği olduğunu söylüyor.

2022 en sıcak beşinci yıl oldu

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.