COP28Dünyaİklim KriziManşet

[COP28’e doğru] Zirvede eti ‘sürdürülebilir beslenme’ olarak sunma planları açığa çıktı

0

Guardian ve DeSmog tarafından görülen belgeler büyük et şirketleri ve lobi gruplarının, Dubai‘de düzenlenecek COP28 iklim zirvesinde eti “sürdürülebilir beslenme” olarak sunan ve et üretiminin çevre için faydalı olabileceğini öne süren bir iletişim planıyla politika yapıcılara ulaşmaya çalıştığını gösteriyor.

The Guardian‘ın aktardığına göre, dört sayfalık belgede Küresel Et İttifakı, üreticilerin çevresel açıdan sürdürülebilir gıda sistemlerinde kilit bir rol oynayabileceği ve sektörün sürekli olarak karbon dostu tarıma doğru ilerlediği iddia ediyor.

Bu argümanların birçoğu, hayvan otlatmanın karbon depolayabilen sağlıklı toprakların korunmasına yardımcı olabileceği fikrine atıfta bulunuyor. Bilim insanları toprakların uzun vadede karbon depolamak için güvenilir bir yol olmadığını ve çıkarılan karbonun kolayca geri alınabileceğini söylüyor.

Endüstri tarafından finanse edilen Küresel Et Birliği tarafından hazırlanan belgelerde, endüstrinin zirvede “bilimsel kanıtları” tanıtma arzusu vurgulanıyor. Birliğin üyelerinden, etin çevre için faydalı olduğu fikrini de içeren temel iletişim mesajlarına bağlı kalmaları isteniyor. Belgelerde şirketlere ve ticari gruplara “en fazla etkiye sahip olmanın” yollarından birinin “delegeleri kilit mesaj ve çözümlerle donatmak” olduğu söyleniyor ve bunların bir listesi sunuluyor.

Dosyalar, dünyanın en büyük et şirketi JBS‘nin, Küresel Süt Ürünleri Platformu ve Kuzey Amerika Et Enstitüsü gibi diğer büyük endüstri aktörleriyle birlikte zirveye “tam güçle” katılmayı planladığını gösteriyor.

Sızdırılan belgeler et sektörüne yönelik olsa da, süt ürünleri şirketlerinin de COP28’e “büyük bir heyet” göndermeyi planladıkları görülüyor. Süt endüstrisi, insan kaynaklı küresel emisyonların yüzde 3.4’ünden sorumlu ve bu oran havacılık sektöründen daha yüksek.

[COP28’e doğru] Belgeler sızdırıldı: Ev sahibi BAE iklim görüşmeleri sırasında petrol anlaşmalarını teşvik etmiş

Fotoğraf: Rula Rouhana / Reuters

Araştırma: Sadece et, süt ürünleri ve pirinç, 1,5 derece iklim eşiğinin aşılmasına neden olacak

Sığır eti üretimi kaynaklı emisyonlar neredeyse Hindistan’ın emisyonlarına eşit

The Guardian kısa bir süre önce sektörden gelen baskıların Gıda ve Tarım Örgütü‘nün sığırların sera gazı emisyonlarını arttırmadaki rolüne ilişkin raporlarının sansürlenmesine yol açtığını ortaya çıkarmıştı.

Bilim insanları, hızlı bir şekilde harekete geçilmediği takdirde, sadece tarımdan kaynaklanan metan salımı bile dünyayı sanayi öncesi seviyelerin 1.5C üzerine çıkaracağını ve bunun da dünyayı geri dönüşü olmayan bir iklim çöküşüne sürükleme riski taşıdığını belirtiyor.

Küresel olarak sığır eti üretiminden kaynaklanan emisyonların kabaca tüm Hindistan ulusunun emisyonlarına eşit olmasına ve bilimin emisyonları azaltmanın tek kesin yolu olarak beslenme şeklinde bir değişime işaret etmesine rağmen sızdırılan belgelere göre şirketlerin metan gazının azaltılmasının tartışıldığı etkinliklere katılımı teşvik ediliyor.

[COP28’e doğru] Dünya fosil yakıtlardan vazgeçme konusunda anlaşabilir mi?

Gıda endüstrisi kaçınılmazı geciktirmek için çeşitli taktikler uyguluyor

Miami Üniversitesi‘nde çevre bilimi ve politikası profesörü olan Jennifer Jacquet, şirketlerin çalışmalarını hızlandırdığını söylüyor:

“Eskiden geri adım atarken yakalanırlardı ama şimdi tamamen hazırlar.”

Zirvedeki şirketlere, onları temsil eden lobi grupları eşlik edecek. Bunlar arasında ABD’deki büyük et üreticilerini temsil eden ve 2022 yılında hala web sitesinde iklim değişikliğinin insan kaynaklı olup olmadığını sorgulayan Kuzey Amerika Et Enstitüsü de bulunuyor.

Kampanya grubu Changing Markets Foundation‘ın CEO’su Nusa Urbancic‘e göre “Gıda sektöründe emisyonları azaltmaya yönelik her türlü inandırıcı eylem, kaçınılmaz olarak üretilen toplam et ve süt ürünleri hacminde bir azalmaya yol açacaktır. Sektör bundan korkuyor ve kaçınılmaz olanı geciktirmek için çeşitli taktikler uyguluyor.”

[COP28’e doğru] COP28 sponsorlarının çoğu net sıfır hedeflerine imza atmamış

Hükümetler ve endüstri arasındaki yakın ilişkiler ele alınmalı

Brezilya‘dan sonra dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü sığır eti ihracatçıları arasında olan Avustralya ve ABD’de bu endüstrilerin büyümesini destekleyen hükümetler güçlü bir ekonomik çıkara ve endüstrilerle yakın siyasi bağlara sahip.

Araştırmacılar, hükümet desteğinin hayvansal tarım endüstrisinin alternatifler üzerindeki gücünün devamını belirlemede önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Bu yıl yapılan bir çalışma, Avrupa Birliği‘nde et ve süt ürünleri çiftçilerinin yeni alternatif protein kaynaklarına kıyasla bin 200 kat daha fazla kamu fonu aldığını, ABD’de ise 800 kat daha fazla destek aldıklarını ortaya koydu.

Jacquet, hükümetler ve endüstri arasındaki yakın ilişkinin ele alınmasının, beslenme biçimlerinin iklim hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi için çok önemli olduğunu söylüyor.

[COP28’e doğru] Dubai’deki BM İklim Zirvesine kimler katılıyor?

iklim

Açlık ve yetersiz beslenme gıda eksikliğinden kaynaklanmıyor

Endüstri, mesajlarında etin küresel güneydeki açlığın giderilmesindeki rolüne de yoğun bir şekilde atıfta bulunuyor ve “gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin azaltılmasında kilit bir rol oynadığını” iddia ediyor. Ancak Birleşmiş Milletler‘e bağlı Dünya Gıda Güvenliği Komitesi, açlık ve yetersiz beslenmenin gıda eksikliğinden kaynaklanmadığını, bunun yerine erişim, dağıtım ve güçle ilgili sorunlara işaret ettiğini belirtiyor.

Belgelerde bitkisel gıdaları teşvik etmeyi amaçlayan Food4Climate “aşırı” olarak nitelendirilirken, COP28 başkanlığının çoğunlukla vegan bir menü seçmesinden duyulan hoşnutsuzluk da dile getiriliyor.

Bu durum, çok paydaşlı iklim girişimlerinde küçük ölçekli grupların bir kenara itildiği daha geniş bir eğilimi takip ediyor. Kısa süre önce yayınlanan bir rapor, dünyadaki gıdanın üçte birini üreten küçük ölçekli çiftçilerin iklim finansmanının sadece yüzde birini alabildiğini ortaya koyuyor.

[COP28’e doğru] COP28’in başarılı olması için ne yapılmalı?

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.