DünyaEkolojiİklim KriziManşet

Birleşik Krallık’ın yeni hükümdarı, çevre ve iklim için ne anlama geliyor?

0

Kraliçe 2. Elizabeth‘in perşembe günü, 96 yaşında hayatını kaybetmesi üzerine Birleşik Krallık tahtına oturan Kral 3. Charles‘ın, ülkesinin ve dünyanın çevre ve iklim politikalarına olabilecek katkısı ve alacağı tutum merak ediliyor.

Çevre sorunlarına ilgisiz olmayan, koruma, organik tarım ve diğer çevre sorunlarıyla ilgili kampanyalara katılan 3. Charles, birçok kişi tarafından bir “iklim savunucusu” ve küresel hayır kurumları ve kampanyaları finanse eden biri olarak gösteriliyordu. Ancak tahta geçmesiyle bu faaliyetlerinden geri duracağına ilişkin endişe duyuluyor.

Ekoloji ve iklim eylemleri

3. Charles’in şimdiye dek iklim krizi ve çevreyle ilgili faaliyetlerinden bazılarını Euronews derledi:

Jane Barlow, AP aracılığıyla Bilardo
  • 2013 yılında yaptığı bir konuşmada, gezegeni “ölmekte olan bir hasta”ya çeviren “uluslararası kurumsal lobicileri” hedef aldı. Çözüm bulmak için iş liderlerini bir araya getirmek, o zamanki Prens için önemli bir odak noktasıydı.
  • 1980’lerde Gloucestershire‘daki mülkünü organik tarıma açtı. Highgrove House‘daki bahçeler şimdilerde sürdürülebilirlik ve biyolojik çeşitlilik konusundaki ilerlemeleriyle biliniyor. 
  • Yıllarca, resmi olmayan iş seyahatleri de dahil olmak üzere kendi toplam karbon ayak izini açıkladı. Mart 2022’ye kadar olan dönem için toplam etkisi 432,3 tondu. Bu rakam, kişi başına 6,8 ton olan AB ortalamasının çok üzerinde.
  • İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ile görüştü, geçen yıl Glasgow‘daki COP26‘ya katıldı, iklim aktivisti grup Extinction Rebellion‘ı açıkça destekledi.

Aktivistlerin beklentileri

Kral’ın başkanı olduğu bir yardım kuruluşu olan WaterAid‘in CEO’su Tim Wainwright, “Majesteleri Kral, iklim değişikliği, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması gibi kritik küresel konularda son on yılda çok önemli bir rol oynadı” dedi:

“İklim krizi dünyanın en savunmasız topluluklarından bazılarında ve Pakistan’dan Mozambik‘e kadar birçok Commonwealth ülkesinde hissedilirken, onun iyiliğin itici gücü olmaya devam edeceğini umuyoruz.”

Amerikalı çevreci ve politikacı Al Gore da , Twitter’dan yeni kral’ın tahta çıkışını “acı-tatlı” bir an olarak tanımlayarak, “Birleşik Krallık ve dünya için derin sonuçları olan bir zamanda” kendisine güç diledi.

Juniper, BBC‘ye verdiği bir röportajda, 3. Charles’ın 50 yıldır yağmur ormanları, tarım, gıda güvenliği ve iklim değişikliği ile ilgili tartışmalara dahil olduğunu ve bu süre zarfında çok büyük miktarda bilgi birikimi biriktirdiğini söyledi.

3. Charles’ın oğlu, veliaht, Galler Prensi William da, bu yılın başlarında Kraliçe’nin platin yıldönümünde yaptığı konuşmada ormansızlaşma ve vahşi yaşamın korunması konularını vurgulamıştı.  Juniper, 3. Charles’in “iklim eylemi bayrağını” oğluna devredebileceğini de ekledi.

3. Charles’in kral olduktan sonra yaptığı ilk konuşmada, “siyasi olarak tarafsız kalma konusundaki anayasal yükümlülüğünü yerine getireceğini” belirterek  “Vaktimi ve enerjimi bu kadar önemsediğim hayır kurumlarına ve meselelere vermem artık mümkün olmayacak, ancak bu önemli işin başkalarının güvenilir ellerinde devam edeceğini biliyorum” demesi, bu öngörüyü doğrular nitelikte deniliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.