COP28Manşet

[COP28] Uluslararası sivil toplumdan Başkanlığa: Tarih yazma fırsatını kullanacak mısınız?

0

Uluslararası İklim Eylem Ağı’nın (CAN International) koordinasyonu ile sivil toplum örgütlerinin UNFCCC toplantılarında yayınladığı ECO haber bültenininden başlıkları, Avrupa İklim Eylem Ağı aracılığı ve Ayşe Bereket’in çevirisi ile paylaşıyoruz.

*

Sayın COP28 Başkanı,

Dünyayı COP28‘e katılmak üzere Dubai’ye davet ettiğinizde, rehberinizin bilim olacağını ve ısınmanın 1,5°C derece sınırında tutulmasının mutlak gerekliliği defalarca tekrarlayarak bizleri ikna ettiniz. İklim krizi karşısında bugüne kadarki “en iddialı tedbirleri” almaya kararlı olduğunuzu söylediniz.

ECO olarak, dün yayınlanan yeni Küresel Stok Sayımı (GST) metninin sizin geçmişteki iddialı vaatlerinizle adeta alay edip, sözlerinizi itibarsızlaştırdığını üzülerek bildirmek isteriz. Biz, bilimin ve 100’den fazla ülkenin “tüm fosil yakıtlardan adil bir çıkış” çağrısını yeni taslağın azaltım bölümünde görmeyi bekliyorduk. Bunun yerine, Tarafların “uygulayabilecekleri” ve birbirindeni tutarsız, zayıf ve belirsiz bir enerji seçenekleri listesi okuduk. Bu seçenekler listesi ısınmayı 1,5°C derecede tutmak için yapılması gerekenlerden o kadar uzak ki, Küçük Ada Devletleri İttifakı (AOSIS) bunu bir “ölüm fermanı” olarak tanımladı.

Bir kez daha, açıkça ifade edelim: Fosil yakıtların tamamından, hızlı, adil ve finanse edilen bir çıkış kararı alınmadığı sürece sizin COP’unuz başarısız bir COP olacak. Kayıp ve Hasar Fonu’nun operasyonel hale getirilmesi (bir takım çalışmaların daha yapılması gerekmesine rağmen) COP28’in büyük bir başarısıydı. Ama bu COP’un gerçekten tarihi bir COP olması için fosil yakıtlara dair adalet ve hakkaniyet temelli, 1,5°C derece hedefi ile uyumlu, açık ve net bir çıkış kararı alınması gerekiyor.

Fotoğraf: Peter Dejong / AP

Sevgili COP28 Başkanı, çok açık ve bir o kadar da basit bir seçimle karşı karşıyasınız: Geleceğimiz için doğru olanı yapıp 1,5°C’ derece hedefinin gerçekleştirilebileceği bir anlaşma mı sağlayacaksınız, yoksa bu hedefe engel olan küçük bir grup ülkenin taleplerini mi karşılayacaksınız? Zaman daralırken, ECO olarak sizi gerçek bir liderlik örneği sergilemeye davet ediyoruz.

Seçiminiz hangi yönde olacak? Tarih yazma fırsatını kullanacak mısınız?

Bakanlar ve diplomatlara: Kimin çıkarına hizmet edeceksiniz?

Bakanlar, Delegasyon Başkanları ve diplomatların dikkatine,

Sizlere de bir mesajımız var: Bugün önünüzde tarihe imza atmak gibi fırsat var. Veya yarın. Hatta bir sonraki gün de olabilir. Mümkünse, 2030 yılından önce ve 2050 yılından çok önce.

Bu hafta hükümetlerin Dubai’de tarih yazacakları bir hafta olabilir. Önümüzdeki birkaç gün dünya için bir dönüm noktası olabilir: Fosil yakıtların yerine yenilenebilir enerjinin kullanılacağı ve küresel ısınmanın 1,5ºC derecenin altında tutulacağı bir dünyaya ilk adımı atabilirsiniz. Bunu başarmak tamamen sizin elinizde.

Ama başka bir olasılık daha var. Bu diğer olasılığın nelere yol açabileceğini yaşadığımız şiddetli kasırgalar ve kontrol edilemeyen yangınlar sayesinde şimdiden hepimiz görüyoruz. Fosil yakıtlardan hızlı, adil ve finanse edilen bir çıkışı değil de, dün yayınlanan taslak metni tercih ederseniz dünyayı tehlikeli bir rotaya sokarsınız. Bu tercihiniz, şimdilik bazı odakların ve milyarderlerin çıkarına hizmet edebilir ama durum kısa süre içinde vatandaşlarınızın ve sizlerin aleyhine dönecek.

ECO, Bakanlara bilimin bu konuda çok açık ve net olduğunu hatırlatmak ister: Paris Anlaşması‘nın hedefleri ancak ve ancak petrol, kömür ve gaz üretimi ve kullanımı tamamen sonlandırılarak gerçekleştirilebilir. ECO, bu müzakerelerin karmaşık olduğunun ve artık insanların yorulmaya başladığının farkında. O halde gelin işi basitleştirelim: Fosil yakıtlardan çıkmazsak 1,5°C derece hedefini gerçekleştiremeyiz.

Mesele bu kadar basit. Dünkü taslak metinde kullanılan muğlak kelimelere, yalancı çözümlere, gazı bir geçiş dönemi yakıtı gibi gösterilmesine artık ne yer ne de zaman kaldı. Bunlara dayanan bir metni kabul etmek bugünkü ve gelecek kuşaklara ihanet etmek demek.

Şu anda karşınızda fosil yakıt sorunu ile yüzleşmeniz için eşsiz bir fırsat var. Tüm fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkılmasını sağlayacak tarihi bir anlaşma imzalamaya hiç bu kadar yaklaşmamıştınız. İşte tam da bu nedenden dolayı COP28’e 2 bin 400’ün üzerinde petrol, gaz ve kömür lobicisi geldi. OPEC‘in mektup göndermesinin nedeni de buydu. Bu kişilerin COP28’de olmalarının nedeni sizlerin bu hafta doğru kararı vermenizden korkmaları. Sizler, petrol, gaz ve kömür lobilerinin çıkarlarına mı hizmet edeceksiniz, yoksa ülkenizin ve dünyanın çıkarına mı?

Unutmayın ki, insanlar sizi yalnızca COP’ta söylediğiniz sözlerle değil, kendi ülkenizdeki yaptıklarınıza göre de değerlendirecek, özellikle de 2050 yılına kadar üretileceği öngörülen petrol ve gazın yüzde ellisini elinde tutacak olan beş zengin ülkeden birinin temsilcisiyseniz. İklim süslü kelimelerden etkilenmiyor. Önemli olan tek şey karbon yer altında mı bırakılacak yoksa yakılarak havaya mı karışacak?

Şimdi tam zamanı. Petrolden çıkın. Gazdan çıkın. Kömürden çıkın. Geleceğimiz yenilenebilir enerjide.

 

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.