Dünyaİklim KriziManşet

Hindistan’ın kömür üretimini iki katına çıkarma planları iklim tehdidini görmezden geliyor

0
hindistan kömür
Fotoğraf: Altaf Qadri / AP

Hindistan, fosil yakıtlardan uzaklaşma taahhüdüne rağmen daha fazla kömür kullanmak için yeni hedefler belirliyor.

Aralık 2022’de Dubai‘deki COP28‘de fosil yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik bir anlaşma tartışılırken, Hindistan başka bir enerji çıkmazı ile karşı karşıyaydı; hızlı bir şekilde daha fazla enerji kapasitesi inşa etmesi gerekiyordu.

‣ [COP28] Sonuç metni onaylandı: Alkışlar ve eleştiri yağmuru altında fosil yakıtlar ilk kez metinde

Bloomberg‘in aktardığına göre, Hindistan hükümeti 11 Aralık’ta “artan talebi karşılamak için” kömür üretimini yaklaşık iki katına çıkararak 2030 yılına kadar 1,5 milyar tona ulaşmayı beklediğini bildirdi. Bu açıklama sonrası 22 Aralık’ta Enerji Bakanı Raj Kumar Singh, 2032 yılına kadar 88 gigawatt güçte termik santral ekleme planlarını açıkladı.

Bu termik santrallerin büyük çoğunluğu kömür yakacak.

‣ [COP28] Yeni küresel stok sayımı taslağında fosil yakıtlar var, aşamalı kaldırma yok

Elektrik talebinde artış

Küresel ısınmaya en çok etki edenlerden biri olan dünyanın en kirli yakıtı kömüre daha fazla yatırım yapma hamlesi, iklim etkilerine karşı son derece kırılgan olan Güney Asya ülkesi için mantığa aykırı görünebilir. Ancak ülke bu sene nisan ve mayıs aylarında yapılacak seçimlere giderken Başbakan Narendra Modi elektrik kesintisi riskinden kaçınmak istiyor.

Rekor sıcak dalgalarının yanı sıra Hindistan, iki yıl üst üste elektrik talebinde büyük artışlar gördü.

İklim odaklı Swaniti Global kuruluşunun direktörü Sandeep Pai de Hindistan’ın her şeyi inşa etme politikasının gerekçesinin, elektrik talebindeki artış olduğunu, bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra kömür ve diğer fosil yakıtların da teşvik edildiğini belirtiyor.

hindistan fosil

Fotoğraf: Altaf Qadri / AP

Yenilenebilir enerji oranları, ihtiyaç duyulanın yaklaşık üçte biri

Ancak yenilenebilir enerji söz konusu olduğunda Hindistan, 2030 yılına kadar 500 gigawatt temiz enerji kapasitesi gibi iddialı bir hedefe ulaşmak için yeterli inşaatı gerçekleştiremiyor.

BloombergNEF‘e göre, son birkaç yılda güneş ve rüzgar enerjisi kurulum oranları, ihtiyaç duyulanın yaklaşık üçte biri.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmasını etkileyen bir dizi faktör de bulunuyor.

BNEF’ten Rohit Gadre‘ye göre bunun en önemli sebepleri, devlete ait elektrik tedarikçilerinin yanlış teşvikleri, gerekli araziyi elde etmenin zorluğu ve tutarlı politikaların olmaması. Sonuç olarak, elektrik talebi artarken bile, özel yatırımcılar arasında yenilenebilir yatırımları hızlandırmak için yeterli istek yok.

Bu, yeni yatırım çekme konusunda benzer zorluklarla karşı karşıya olan kömür için de işlerin sorunsuz olacağı anlamına gelmiyor. Kar amacı gütmeyen Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü Güney Asya Direktörü Vibhuti Garg, “Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri hızlı bir şekilde inşa edilebilirken, kömür santralleri çok daha uzun zaman alacak ve daha yüksek maliyetlerle kurulacak” dedi.

BNEF’in ekonomik geçiş senaryosuna göre Hindistan’ın kömür kullanımı 2040’tan önce 1,1 milyar tona ulaşacak.

hindistan kömür

Fotoğraf: Altaf Qadri / AP

Hindistan’ın kömür kullanımı

Olağan senaryoda bile Hindistan’ın en kirli fosil yakıtı kömür tüketiminin yıllık 1,5 milyar tona ulaşması beklenmiyor.

Alt orta gelirli ülke, ekonomik büyüme arayışında olduğundan enerji altyapısına yatırım yapması gerekiyor. Ülkede kişi başına düşen elektrik tüketimi gelişmiş ülkelerin ve hatta Çin‘in çok altında.

‣ Küresel Karbon Bütçesi: Türkiye küresel karbon emisyonlarında 15’inci sırada

Küresel karbon bütçesinin adil payını kullanmaktan hala çok uzak olan Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkeler de daha yeşil bir yol seçmek için daha fazla teşviğe ihtiyaç duyuyor.

Hindistan Çevre, Orman ve İklim Değişikliği Bakanı Bhupendra Yadav bu hafta kitabının tanıtımı sırasında; dünya COP28’de fosil yakıtlardan uzaklaşmayı kabul etmiş olsa da, Hindistan gibi ülkelerin kömürü ikame etmelerine yardımcı olacak etkili yollar bulamadığını öne sürdü.

‣ [COP28] İklim Zirvesinin iklim değişikliğine etkisi ne oldu?

Yadav etkinlikte, bunun sadece zengin ülkelerin para dağıtmasıyla olmayacağını, daha iyi politikalara, teknoloji transferine ve beceri eğitimine de ihtiyaç olduğunu söyledi.

Son üç yılda, ABD, Kanada, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya‘dan oluşan G7 ülkeleri, Güney Afrika, Vietnam ve Endonezya‘nın kömür kullanımını azaltmalarına yardımcı olmak için Adil Enerji Dönüşümü Ortaklığı‘nı tasarladı.

Ancak bu anlaşmalar henüz sonuç vermedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.