COP27İklim KriziManşet

[COP27] Lula, 2025’te Amazon COP’u düzenlenmesini istedi: Brezilya geri döndü

0

Brezilya‘da düzenlenen son seçimlerde aşırı sağcı Jair Bolsonaro‘yu yenerek iktidara gelen solcu Lula da Silva‘nın COP27 ziyareti hareketli geçiyor.

Amazon ormanlarını koruma sözleriyle göreve gelen Lula, sözlerini zirvede de tekrarladı ve gelecekteki BM iklim müzakerelerinden birini ülkesinde düzenlemeyi teklif etti.

Brezilya’nın Amazon eyaletlerinin liderleri ile birlikte yaptığı bir etkinlikteki konuşmasında Lula “Hepinize Brezilya’nın dünyaya geri döndüğünü söylemek için buradayım” dedi.

Brezilya’nın 2025’te COP30’un ev sahibi olmasını istediğini söyleyen Lula zirvenin de ülkenin daha kalabalık kıyı bölgeleri yerine Amazon yağmur ormanlarına yakın bir yerde yapılmasını hedefleyeceğini söyledi.

Brezilya, 2019’daki COP’a ev sahiliği yapacaktı ancak Başkan Jair Bolsonaro devam etmeyi reddetmişti.

Göreve resmen Ocak ayında başlayacak olan Lula, “Toplantının Amazon’da olması önemli. Amazon’u savunanların, iklimi savunanların bölgeyi yakından tanıması önemli” yorumunu yaptı. Bölgedeki topluluklara “çok iyi bakma” sözü veren Lula, Yerli halklardan oluşan bir bakanlığın kurulduğunu duyurdu.

‣ Brezilya’da 2. Lula dönemi: Amazon’da ormansızlaşmaya son verilecek

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen 1992 Dünya Zirvesi, iklim değişikliğini önlemeyi amaçlayan ve COP toplantılarının temelini oluşturan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi‘nin imzalanmasından bu yana tüm büyük uluslararası çevre anlaşmalarına zemin hazırlıyor.

Lula’nın geçen ay başkanlığa seçilmesinden bu yana ilk uluslararası ziyaretini COP27 zirvesinde yapmayı tercih etmesinin, Şarm el-Şeyh’teki müzakerelerin canlanmasına yardımcı olduğu yorumları yapıldı.

Etkinlik salonuna toplanan yüzlerce kişi “Lula! Lula!” diye slogan attı. Lula, kalabalığın kenarına doğru yürüdü ve uzatılan elleri sıktı. Lula’ya en yüksek ormansızlaşma oranına sahip Brezilya eyaleti olan Para’nın valisi Helder Barbalho eşlik etti.

Ancak Lula’nın COP27’ye milyoner bir iş insanına ait özel bir jetle gelmesi tepkiyle karşılandı.

Ekibinden Wellingon Dias, Lula’nın aşırı sağcı radikaller tarafından taciz edilme veya saldırıya uğrama ihtimalinin yüksek olması nedeniyle, Lula’nın ticari havayollarında seyahat edemeyeceğine işaret etti ve bu kişilerden bazılarının ‘onu ölü görmek istediğini’  dile getirdi.

Özel jetin sahibinin, Brezilya’nın en ünlü özel sağlık planlarından biri olan Qualicorp’un kurucusu Seripieri Junior olması ise aktivistlerde öfke ve şüphe hissini artırdı.

São Paulo Üniversitesi‘nden iklim bilimcisi Carlos Nobre, “Mevcut başkan (Bolsonaro) COP’lara hiç katılmadığı için  Lula’nın buraya gelecek dönem başkanı olarak gelmesi çok olumlu,” dedi ve Lula’nın Brezilya’nın çevre politikalarını Bolsonaro’nunkinden “180 derece” tersine çevireceğini söyledi.

Jair Bolsonaro döneminde Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşma, 15 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Lula, 2003’ten 2010’a kadar hükümeti yönettiği ilk başkanlığında ormansızlaşmayı neredeyse rekor düşük seviyelere indirmişti.

Lula, yeni yönetimdönemi için de Bolsonaro döneminde aşınmış olan çevre yasalarını yeniden uygulamaya koymak ve yeşil istihdam yaratmak için kapsamlı bir plan oluşturma sözü verdi.

Dün erken saatlerde Şarm El-Şeyh’e gelen Lula, ABD İklim Elçisi John Kerry ve Çin‘in baş iklim müzakerecisi Xie Zhenhua ile bir araya geldi. Brezilya heyeti ayrıca Lula’nın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile bir telefon görüşmesi yapacağını belirtmişti.

BrezilyaÇevre danışmanı Izabella Teixeira, Lula’nın diğer ulusların temsilcileriyle 10’dan fazla ikili görüşme daveti aldığını belirterek, güvenlik nedeniyle isimlerinin verilmediğini de sözlerine ekledi:

“Umut var. İnsanlar çok mutlu çünkü Brezilya geri dönecek.”

2 Eylül 2022, Belem, Para eyaleti. Brezilya’da Amazon’dan gelen geleneksel nüfusla yapılan toplantı sırasında Assurini Yerli halkı, Luiz Inacio Lula da Silva’ya bir başlıklarından takarken.

Latin Amerika’da yeni bir siyasi bağlam var

Delegeler, Lula yönetimindeki Brezilya’nın, yüksek sera gazı emisyonları olan zengin ülkeleri, yoksul ülkelere iklime verilen tarihi zarar için ödeme yapmaları için zorlamaya devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Kolombiya Çevre Bakanı Susana Muhamad, Lula’nın seçilmesinin, Amazon yağmur ormanı ülkeleri arasında iklim değişikliğine büyük katkıda bulunan ormansızlaşmayla mücadelede yenilenen bölgesel işbirliğine izin vereceğini söyledi.

“Latin Amerika’da yeni bir siyasi bağlam var. Amazon’da ortak bir politika üzerinde çalışmalıyız.”

Lula’nın ekibi ayrıca Pazartesi günü en büyük üç yağmur ormanı ülkesi olan Brezilya, Endonezya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasında imzalanan bir orman koruma ittifakını da ilan etmişti.

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.