COP27Manşet

[COP27] Ada ülkeleri: Fon çıkmadan burdan gitmiyoruz!

0

COP27’den çıkacak sonuç metninin taslağı bugün yayımlandı. Taslakta, zirvenin en önemli gündemi olan kayıp ve hasar finansmanına dair somut bir adım öngörülmedi.

Bugün devam eden müzakerelerde iklim krizinden en adaletsiz şekilde etkilenen gelişmekte olan ülkeler, kayıp-zararlarının tazmini için baskı yapmaya devam edeceklerini bildiriyor.

Marshall Adaları’nın iklim elçisi Kathy Jetn̄il-Kijiner, küçük ada ülkelerinin COP27’nin kayıp ve hasar finansmanı konusunda bir anlaşma olmadan sona ermesini istemediklerini söyledi.

“Bir sonraki COP’u ve hatta COP29’u beklemek bizim için bir seçenek değil. Bu fon olmadan çekip gitmiyoruz. Son derece açık ifade ettik: Fona ihtiyacımız var, şimdi.”

İklim değişikliğinin yükünü taşıyan gelişmekte olan ülkelerin uğradığı zarar ve kayıplar için bir finansman mekanizması fikrinin ivme kazandığını söyleyen Kijiner, “Bu çizgiyi korumak ve azmi zorlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi.

Marshall Adaları, Hawaii ile Filipinler arasında, çoğu deniz seviyesinden iki metreden yüksek olmayan bir adalar zinciri. İklim krizi yüzünden yükselen deniz seviyeleri, bu tip ülkelerde yaşamayı imkansız hale getirebilir.

Birlikte çalışmayı öğrenelim

Pakistan iklim bakanı Sherry Rehman da, gelişmekte olan ülkelerin  ‘kayıp ve zararı’ konusunda bir anlaşma için baskı yapmaya devam edeceklerini söyledi. Rehman, başkanı olduğu ülkeler grubu G77 ve Çin’in, küresel ısınmanın etkileri için fakir ülkelere yeni mali yardım sağlayan zengin kirleticiler hakkında “en azından siyasi bir niyet beyanı” istediğini kaydetti.

Rehman, Şarm El-Şeyh’teki toplantıdan “bir yığın finansman” çıkmasını beklemediğini açıkça belirtti, ancak “bu yoldan çıkmaya devam edilirse, bununun iklim adaletinin reddi anlamına geldiğini söyledi.

Bazı ülkelerin “mesuliyet ve hukuki yargılanma konusunda endişeli” olduğunun farkında olduğunu söyleyen Rehman, “Bütün bu endişeleri aşabileceğimizi düşünüyorum” dedi:

“Buradaki fikir, herhangi bir ülkeyi veya ülkeler grubunu rahatsız etmek veya onları düşman bir konuma getirmek değil.”

Öte yandan Rehman, kendi ülkesinde son zamanlarda on milyarlarca dolarlık hasara neden olan yıkıcı sellerin, iklim değişikliğine neden olmak için çok az şey yapan insanların nasıl sert bir şekilde etkilendiğini gösterdiğini de söyleyerek devam etti:

“Bize çoktan gelen bu distopya herkesin kapısına gelecek” dedi. “İş o noktaya gelmeden önce, birlikte çalışmayı öğrenelim ve iklim adaleti ve ortak hedeflere ulaşmak için biraz odaklanalım ve gerçek bir azim gösterelim.”

 

More in COP27

You may also like

Comments

Comments are closed.