Glasgow‘da liderler Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı‘nda (COP26) müzakerelere devam ederken iklim adaleti isteyen aktivistler sokaktaydı.
Dünya genelinde milyonların katıldığı 6 Kasım Küresel Eylem Günü çağrısına Türkiye’nin birçok ilinden de yanıt geldi.
İstanbul‘da iki ayrı eylem gerçekleşti. COP26 Türkiye Koalisyonu‘nun çağrısıyla bir araya gelen aktivistler saat 14.00’da Kadıköy Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Eylemde “ağaçlar, nehirler, sermaye değiller” ve “Kanala değil depreme bütçe” sloganları atıldı. Eylemciler “İklim adaleti için harekete geç” yazılı pankart arkasında bir araya geldi.
Kanal İstanbul, Validebağ Korusu ve Fenerbahçe Kalamış‘ta yapılmak istenen projelere karşı mücadele eden aktivistler tarafından okunan basın açıklamasında doğaya ve insana zararlı bu projelerin iptal edilmesi talep edildi.
Aktivistler daha sonrasında forum gerçekleştirmek üzere Müze Gazhane‘ye geçti.
Kadıköy’deki ikinci eylemin buluşma noktası ise 15.00’da Süreyya Operası önü oldu. Eyleme aralarında Antikapitalistler, Yeşiller Partisi, Yeşil Düşünce Derneği, Fridays for Future, Youth for Climate, Yokoluş İsyanı, İklim Öncüleri gibi örgütlerin, sanatçıların ve sendikaların bulunduğu 120’den fazla kişi çağrı yapmıştı.
Eylemciler, “güneş, rüzgar bize yeter; fosilciler anca gider”, “laga luga yok fosili bırak”, “ulus yok, sınır yok, fosile geçit yok”, “şirketleri değil, gezegeni kurtar” ve “maden, santral, nükleer gezegeni yok eder” sloganları attı. Sloganlara davul ve trampet ritmleri eşlik etti.
Buradaki basın açıklamasını Fridays for Future’dan Duru Barbak, Yeşiller Partisi’nden Rudi Sayat Pulatyan ve Antikapitalist Öğrenciler’den Suda Sim Meriç okudu.
Açıklamada “Kalbimiz Glasgow’da ve dünyanın birçok ülkesinde COP26 zirvesine katılan liderleri uyarmak için gösteriler düzenleyen aktivistlerle beraber. Tüm dünyadaki aktivistlerle birlikte hem küresel emisyonların sorumlularını hem de her ülkedeki iktidarları tek tek uyarıyoruz” denildi.
COP26’da şu ana kadar alınan kararların aktivistlerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğu belirtilen açıklamada “İklim krizi bir oyuncak değil. 1,5 derece sınırlama hedefi öylesine belirlenmiş bir hedef değil. Bu bir varoluş yokoluş sorunu” ifadeleri kullanıldı.
“Adım atın, bla bla, laga luga yapmayın” ifadelerine yer verilen açıklamada şu talepler dile getirildi:
Eylemciler daha sonrasında Müze Gazhane‘ye yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Ancak kolluk kuvvetleri yürüyüşe ancak slogan atılmadığı taktirde izin verileceğini aksi taktirde yürüyüşe müdahale edileceğini söyledi. Bunun üzerine kitle sessiz bir şekilde yürüyüş gerçekleştirdi.
Eylem Müze Gazhane’de aktivistlerin söz aldığı açık mikrofon ve konserlerle devam etti. Açık mikrofonda Antikapitalist öğrencilerden Tibet Şahin, Fridays for Future’dan Alara Civelek ve Duru Barbak, İklim Öncüleri’nden Melisa Akkuş ve Efe Sargın, He For She’den Selin Özünaldım, Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, Yeşil Düşünce Derneği’nden Bahar Topçu, Antikapitalistler’den Şenol Karakaş ve Kuzey Ormanları Savunması’ndan Alper Atmaca söz aldı. Konserde Banu Kanıbelli, İdil Meşe, Ceyda Özbaşarel ve Asena Akan sahne aldı.
Bursa‘da eylemciler Orhaneli Termik santrali önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.Yenişehir Çevre Platformu yaptığı açıklamada “Bileşeni olduğumuz Bursa Çevre Platformu ile birlikte Orhaneli Termik Santrali önünde basın açıklamamızı gerçekleştirdik. İklim adaleti için Tüm Dünya’da sokaklardayız” dedi.
Giresun Demokrasi Platformu ise “İklim değil sistemi değiştir” sloganıyla eylemdeydi. Eylemde “İklim krizini sermaye değil bizler durdurabiliriz” mesajı paylaşıldı.
Çanakkale’nin Çan ilçesinde bulunan Odaş Çan Termik Santrali önünde de eylem vardı. Açıklamada “İlçede kanser vakaları çok yüksek oranlarda, derelerde balık ölümleri görülüyor, kilometrelerce ötede bile ağaçlar ölüyor ve külle, kimyasallarla kaplanan tarım ürünleri sofralarımıza geliyor” denildi.
Açıklamada “Bugün, 6 Kasım küresel iklim adaleti eylem gününde #İklimiDeğilSistemiDeğiştir demek, ölüm saçan termik santrallere ve halkın, doğanın sağlığını hiçe sayan açgözlülere dur demek için bir aradaydık. Onlar durana kadar biz durmayacağız” ifadelerine yer verildi.
Düzce Akçakoca’da da eylemciler “Karadeniz Marmara olmasın” pankartı arkasında bir araya geldi. Yapılan açıklamada “Karadeniz’in derelerinin, Ege’nin bereketli topraklarının, 12 bin yıllık Hasankeyf’in ve Dicle Vadisi’nin nasıl tarumar edildiğini; Çernobil’den Fukuşimaya nükleer santrallerin kontrol edilemez felaketlere neden olduğunu dile getirdik” denildi.
Adana’daki eylemciler de “ya biz iklim krizini durduracağız ya o bizi durduracak” diyerek BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres’in COP26’daki konuşmasına atıfta bulundu.
Antalya‘daki eylemciler de Attalos Meydanı‘nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Antalya Ekoloji Meclisi ve HDK il meclisi birlikte katıldı.
Muğla‘da 6 Kasım günü farklı ilçelerde gerçekleşecek açıklamalar Datça kaçak liman önünde yapılan basın açıklamasıyla başladı. Eylemciler sonrasında maden sahası genişletilmesi tehdidine karşı nöbet başlatılan Akbelen Ormanı‘na gitti.
İkizköy‘de ise Yeniköy Termik Santrali önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Eylem Akbelen Ormanı‘nda düzenlenen forum ile devam etti.
İzmir‘deki çevre aktivistleri ise 6 Kasım Küresel Eylem Günü’nde Gündoğdu Meydanı‘nda bir araya geldi. Eylemciler burada “COP gel günahlarından kurtul fosil yakıtlardan” pankartı açtı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…