[COP26] Boris Johnson: İklim Zirvesi büyük başarısızlık riski altında

Ülkelerin küresel ısıtmayı 1,5 derece ile sınırlamak için verdiği sözlerin yetersiz olduğunu belirten Boris Johnson, şu ana kadar verilen sözlerin 'hızla ısınan okyanusta bir damla' olduğunu söyledi.

Glasgow’da gerçekleşen COP26’ya ev sahipliği yapan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, iklim konferansının ciddi bir başarısızlık riski altında olduğunu söyledi. Sebebi ise ülkelerin küresel sıcaklık artışını 1,5 derece altında sınırlamak için hala yeterince söz vermemiş olması.

Hafta sonu gerçekleşen G20 zirvesi sonrasında konuşan Johnson, çok az ilerleme kaydedildiğini itiraf etti ve konferansın hedefi canlı tutan bir anlaşmaya varma yolunda olmadığını söyledi.

‘Hızla ısınan okyanusta bir damla’

Başarı şansının 10 üzerinden atı olduğunu ifade eden Johnson, “Kendimize karşı dürüst olmalıyız” diyerek şu ana kadar verilen sözlerin “hızla ısınan okyanusta bir damla” olduğunu belirtti.

Bugün açılış konuşması ile bugün başlayacak COP26’da birçok dünya lideri yer alacak. Ancak Çin’den Xi Jinping ve Rusya’dan Vladimir Putin gibi kilit oyuncular eksik.

The Guardian’ın haberine göre açılış konuşmasını yapacak Johnson, toplanan liderlere, dünyanın ısınmayı 1.5C’nin altında tutma açısından “gece yarısına bir dakika” kaldığını ve BM’nin mevcut yörüngede 2,7C’lik bir artış öngördüğünü ve bunun feci sonuçlara yol açacağını söyleyecek.

Yalnızca 12 ülke 2050 yılı için söz verdi

Ülkelerin yalnızca 12’si “2050’ye kadar veya civarında” net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulundu. Birkaç kilit ülke – Çin ve Suudi Arabistan – bu hedefe ancak 2060 yılına kadar ulaşacaklarını taahhüt etti.

Birleşik Krallık ülkelerden 2030 yılı için daha iddialı hedefler bekliyor. Örneğin Avustralya 2050 yılı için net sıfır hedefi belirledi ancak bu on yıl için bir taahhütte bulunmadı.

Liderler iklim konferansının ilk iki gününde bir araya gelerek konuşmalarını yapacaklar. Sonrasında müzakereciler 12 Kasım tarihine kadar bir anlaşmaya varma umuduyla metin üzerinde çalışacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR