COP26İklim KriziManşet

[COP26] Boris Johnson: İklim Zirvesi büyük başarısızlık riski altında

0

Glasgow’da gerçekleşen COP26’ya ev sahipliği yapan Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, iklim konferansının ciddi bir başarısızlık riski altında olduğunu söyledi. Sebebi ise ülkelerin küresel sıcaklık artışını 1,5 derece altında sınırlamak için hala yeterince söz vermemiş olması.

Hafta sonu gerçekleşen G20 zirvesi sonrasında konuşan Johnson, çok az ilerleme kaydedildiğini itiraf etti ve konferansın hedefi canlı tutan bir anlaşmaya varma yolunda olmadığını söyledi.

‘Hızla ısınan okyanusta bir damla’

Başarı şansının 10 üzerinden atı olduğunu ifade eden Johnson, “Kendimize karşı dürüst olmalıyız” diyerek şu ana kadar verilen sözlerin “hızla ısınan okyanusta bir damla” olduğunu belirtti.

Bugün açılış konuşması ile bugün başlayacak COP26’da birçok dünya lideri yer alacak. Ancak Çin’den Xi Jinping ve Rusya’dan Vladimir Putin gibi kilit oyuncular eksik.

The Guardian’ın haberine göre açılış konuşmasını yapacak Johnson, toplanan liderlere, dünyanın ısınmayı 1.5C’nin altında tutma açısından “gece yarısına bir dakika” kaldığını ve BM’nin mevcut yörüngede 2,7C’lik bir artış öngördüğünü ve bunun feci sonuçlara yol açacağını söyleyecek.

Yalnızca 12 ülke 2050 yılı için söz verdi

Ülkelerin yalnızca 12’si “2050’ye kadar veya civarında” net sıfır emisyona ulaşma taahhüdünde bulundu. Birkaç kilit ülke – Çin ve Suudi Arabistan – bu hedefe ancak 2060 yılına kadar ulaşacaklarını taahhüt etti.

Birleşik Krallık ülkelerden 2030 yılı için daha iddialı hedefler bekliyor. Örneğin Avustralya 2050 yılı için net sıfır hedefi belirledi ancak bu on yıl için bir taahhütte bulunmadı.

Liderler iklim konferansının ilk iki gününde bir araya gelerek konuşmalarını yapacaklar. Sonrasında müzakereciler 12 Kasım tarihine kadar bir anlaşmaya varma umuduyla metin üzerinde çalışacak.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.