[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Zeytin ağacının gördükleri…

Yazar:
Yıldız Gülmez

Dünyada Bir Zeytin Ağacı kitabı mitolojide ‘ölümsüz ağaç’ denilen zeytin ağacının hikayesini anlatıyor. Homeros zeytinin ölümsüzlüğünü; “Ben herkese aitim ve kimseye ait değilim, sen gelmeden önce de buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım” sözleriyle anlatıyor. Üç kutsal kitapta da zeytin ağacının kutsal olduğu söyleniyor. Zeytin ağacı yüzyıllardır barışın ve bereketin sembolü kabul ediliyor. Eski Mısır uygarlığında “Tanrıça İsis’in meyvesi”, “Tanrı Ra’nın aydınlanma simgesi” olarak nitelendiriliyor. Solon kanunlarında zeytin ağacı kesenlere ağır cezalar uygulandığı yer alıyor.

Zeytinliklerin çeşitli nedenlerle yok edildiği günümüzün, o zamanların bilincinden yoksun olduğunu düşündürüyor bu durum ister istemez.

‘Keşke her yer park olsa’

Kitabımızda ise zeytin ağacının bu derin geçmişinden çok günümüz dünyasına bakışı söz konusu:  Zeytin bahçesinde diğer zeytin ağaçları ile mutlu mesut yaşayan zeytin ağacı uzakları merak ediyor. Bir gün köklerinin toprağın yüzeyine çıktığını ve gövdesinin kuş gibi yükseldiğini fark ediyor. Uçarken çam, söğüt, sedir, mersin, hurma, sandal, servi ve daha adını bilmediği başka ağaçlar görüyor.  Yanından leylek, gök güvercin, kırlangıç, yaban kazı sürüleri geçiyor. İyi yolculuklar diliyor onlara. Nehirlerde susuzluğunu gideriyor, deniz sularında dallarını serinletiyor. Binaların ağaçlardan fazla olduğunu, bazı yerlerde havanın kirli ve insanların temiz suya ulaşamadığını fark ediyor. İnsanlar görüyor; ağaçları kesip sokakları kirletiyorlar. Sonra parkta oynayan çocuklar görüyor içinden “her yer park olsa” diye geçiriyor. Elleri ile konuşan çocukların sessizliğini kendisine benzetiyor.  O da anlatmak istediklerini dalları yaprakları ile anlatıyor.

Zeytin ağacı bu gördüklerini herkesin görüp görmediğini merak ediyor. Doğayı korumak için çok çalışmak gerektiğini anlatmak istiyor.

Dünyada Bir Zeytin Ağacı kitabı zeytin ağacının kendi gözünden bir dünya tasviri yapıyor ve bir çağrıda bulunuyor ‘Doğayı korumak için çalışmalı’.

Yeni İnsan Yayınları’ndan çıkan Dünyada Bir Zeytin Ağacı’nı Didem Güzey Ekinci yazmış resimlemelerini Meyha Vishwanath yapmış.

Didem Güzey Ekinci

1978’de Adana’da doğdu. Ankara ve Balıkesir’de yaşadı, şu an İstanbul’da ikamet ediyor. İşletme, ardından Uluslararası İlişkiler okudu, halen Felsefe bölümünde okuyor. Öğretmen olarak görev aldı, radyo programları hazırladı ve spikerlik yaptı. Aynı zamanda işaret dili eğitmeni. Çevre ve çocuklar hakkında çalışmalar yapmak yazarı mutlu ediyor. Edebiyat ve müziği çok seviyor. Bir kızı var.

Megha Vishwanath

Çocuk kitapları ve çizgi roman çizeri, Hindistan, Bangalore’de yaşıyor. Yaban hayatı ve doğa günlükleri üzerine çeşitli kurumlarda tasarım yaptı. Aynı zamanda kendi hikayesi ve şiirlerini kitaplaştırdı. Şimdilerde Megha; küçük kızını büyütmekten, zerdeçal çayı içmekten ve çizimler yapmaktan hoşlanıyor.

 

 

Önceki Haberler

Bir çocuk, deprem ve TOKİ savaşı: Terk etmeyeceğiz!

Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…

11/02/2025

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…

27/12/2024

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…

27/12/2024

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…

24/12/2024

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…

16/12/2024

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…

15/12/2024