Coca-Cola, Pepsi ve Nestlé bu yılın da en çok plastik kirliliği yaratan şirketleri oldu

Şirketler yapılan uyarılara rağmen üç yıldır zirvedeki yerlerini koruyor.

Break Free From Plastic tarafından yapılan yıllık analiz sonucunda Coca-Cola, PepsiCo ve Nestlé bu yılın en çok plastik kirliliği yaratan ilk üç şirketi oldu. Şirketler yapılan uyarılara rağmen üç yıldır zirvedeki yerlerini koruyor.

Ankete katılan 55 ülkeden 51’inin plajlarda, nehirlerde, parklarda ve çöp alanlarında en sık bulunan atığın Coca-Cola ürünleri olduğunu söylemesinin ardından, Coca-Cola en çok plastik kirlilik yaratan şirket seçildi.

The Guardian’da yer alan habere göre geçtiğimiz sene, ankete katılan 51 ülkeden 37 ülke Coca-Cola’yı seçmişti.

15 bin gönüllü 346 bin 494 plastik artık topladı

Şirketin PepsiCo ve Nestlé’nin toplamından daha fazla kirlilik yarattığı belirtiliyor. Buna göre 13 bin 834 plastik parça üzerinde Coca-Cola markası, 5 bin 155’inde PepsiCo markası ve 8 bin 633 parçanın üzerinde Nestlé markası bulundu.

Dünya çapında 15 bin gönüllü tarafından yapılan yıllık denetimde bu yıl 346 bin 494 adet plastik atık toplandı. Bunlardan yüzde 63’ünde bir ürün markası olduğu tespit edildi.

Altı ülkede yıllık yarım milyon ton plastik

Coca-Cola müşterilerin tercih etmesi nedeniyle plastik şişe kullanımından vazgeçmeyeceğini duyurduğunda çevre aktivistleri tarafından büyük tepkiyle karşılaşmıştı.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tearfund tarafından yapılan bir araştırma bu üç şirket ile birlikte Unilever’in altı ülkede yıllık yarım milyon ton plastik kirlilikten sorumlu olduğunu gösteriyor.

 

Break Free From Plastic’in küresel kampanya koordinatörü Emma Priestland, “Dünyanın en çok kirleten şirketleri plastik kirliliğini çözmek için çok çalıştıklarını iddia ediyorlar, ancak bunun yerine zararlı tek kullanımlık plastik ambalajları pompalamaya devam ediyorlar” dedi.

Priestland, büyüyen küresel plastik çöp dalgasını durdurmanın tek yolunun üretimi durdurmak, tek kullanımdan vazgeçmek ve yeniden kullanım sistemlerini uygulamak olduğunu söyledi.

2017’de yapılan bir araştırmaya göre üretilen plastik atıkların yüzde 91’i geri dönüştürülmüyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Güney Kore’de yargı kararı: İklim yasası gelecek nesillerin haklarını ihlal ediyor

Güney Kore'de 2031-49 yıllarında sera gazı azaltımına ilişkin yasal bağlayıcılığı olan hedeflerin bulunmaması anayasaya aykırı sayıldı.

Koza Altın için sekiz ayda sekiz ‘ÇED Gerekli Değil’ kararı

Yılbaşından bu yana yaptığı sekiz başvuruya 'ÇED gerekli değil' kararı verilen Koza Altın, verilen son onayla Gümüşhane Kelkit'te yeni bir altın madeni açacak.

Yunanistan’da limana milyonlarca balık ölüsü vurdu

Yunanistan'ın Volos kenti limanına yaklaşık 40 ton ölü balık vurdu. Yetkililer, etkilenen alanın kilometrelerce genişliğe yayıldığını ve diğer türler için çevre felaketine yol açabileceğini söylüyor.

Halkın yenilenebilir enerji talebi, binlerce imzayla belediyelere verildi

İklim için 350 Derneği, dört bini aşkın kişinin yenilenebilir enerji dönüşümü talebini, büyükşehir belediyelerine teslim etmeye başladı.

Salda Gölü dünyanın en önemli jeolojik miraslarından biri oldu!

Yıllar süren mücadele sonuç verdi. Salda Gölü artık Dünyanın En Önemli 100 Jeolojik Mirası listesinde. 

EN ÇOK OKUNANLAR