ManşetEkoloji

Coca-Cola, Pepsi ve Nestlé bu yılın da en çok plastik kirliliği yaratan şirketleri oldu

0
Fotoğraf: Will Rose/Greenpeace

Break Free From Plastic tarafından yapılan yıllık analiz sonucunda Coca-Cola, PepsiCo ve Nestlé bu yılın en çok plastik kirliliği yaratan ilk üç şirketi oldu. Şirketler yapılan uyarılara rağmen üç yıldır zirvedeki yerlerini koruyor.

Ankete katılan 55 ülkeden 51’inin plajlarda, nehirlerde, parklarda ve çöp alanlarında en sık bulunan atığın Coca-Cola ürünleri olduğunu söylemesinin ardından, Coca-Cola en çok plastik kirlilik yaratan şirket seçildi.

The Guardian’da yer alan habere göre geçtiğimiz sene, ankete katılan 51 ülkeden 37 ülke Coca-Cola’yı seçmişti.

15 bin gönüllü 346 bin 494 plastik artık topladı

Şirketin PepsiCo ve Nestlé’nin toplamından daha fazla kirlilik yarattığı belirtiliyor. Buna göre 13 bin 834 plastik parça üzerinde Coca-Cola markası, 5 bin 155’inde PepsiCo markası ve 8 bin 633 parçanın üzerinde Nestlé markası bulundu.

Dünya çapında 15 bin gönüllü tarafından yapılan yıllık denetimde bu yıl 346 bin 494 adet plastik atık toplandı. Bunlardan yüzde 63’ünde bir ürün markası olduğu tespit edildi.

Altı ülkede yıllık yarım milyon ton plastik

Coca-Cola müşterilerin tercih etmesi nedeniyle plastik şişe kullanımından vazgeçmeyeceğini duyurduğunda çevre aktivistleri tarafından büyük tepkiyle karşılaşmıştı.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tearfund tarafından yapılan bir araştırma bu üç şirket ile birlikte Unilever’in altı ülkede yıllık yarım milyon ton plastik kirlilikten sorumlu olduğunu gösteriyor.

 

Break Free From Plastic’in küresel kampanya koordinatörü Emma Priestland, “Dünyanın en çok kirleten şirketleri plastik kirliliğini çözmek için çok çalıştıklarını iddia ediyorlar, ancak bunun yerine zararlı tek kullanımlık plastik ambalajları pompalamaya devam ediyorlar” dedi.

Priestland, büyüyen küresel plastik çöp dalgasını durdurmanın tek yolunun üretimi durdurmak, tek kullanımdan vazgeçmek ve yeniden kullanım sistemlerini uygulamak olduğunu söyledi.

2017’de yapılan bir araştırmaya göre üretilen plastik atıkların yüzde 91’i geri dönüştürülmüyor. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.