Hafta SonuKadınManşet

Cinsel şiddeti bildirmeye karar verdiğinizde bilmeniz gerekenler

0
Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Yeşil Gazete‘de, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle yaptığımız işbirliği sayesinde her hafta cinsel istismarla mücadele yolları, yöntemleri üzerine kısa ve bilgilendirici notlar paylaşıyoruz.  

Bu bilgi notlarının cinsel şiddete ve/ya istismara maruz kalan ya da tehdidi altında olan kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için yol gösterici olacağını umuyoruz. Böyle bir durumla karşılaşır veya tehdit altında olduğunuzu hissederseniz, lütfen kolluk güçlerine, konuyla ilgili çalışan kurum ve kuruluşlara ve hukukçulara ulaşın. 

*

Cinsel şiddet hakkında konuşmak, özellikle kendi cinsel şiddet yaşantımız hakkında konuşmak, birilerine açılmak çoğunlukla kolay değildir. Hangi şekilde olursa olsun ‘adalet’i arama kararını vermek; şiddet yaşantısını yeniden ve yeniden anlatacak olmak nedeniyle bizim açımızdan zorlayıcı bir süreci başlatabilir.

Bununla birlikte bu karar, olayla ilgili olumlu bir kapanış süreci yaşamımıza, güçlenmemize, hayatımızla ilgili kontrol hissini geri kazanmamıza da yardımcı olabilir. Mevcut başvuru sistemi ve süreçleri hakkında bilgi sahibi olmak, bilmediğimiz konuların oluşturduğu kaygıların azalmasında ve daha hazırlıklı olmamızda etkili olabilir.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Öncelikli bilmem gerekenler

  • Şiddeti bildirmeye karar verdikten sonra ilk olarak bulunduğumuz yere en yakın karakola (veya jandarmaya), en yakın savcılığa ya da en yakın hastaneye gidebiliriz. (Başvuru yapabileceğiniz kurumları, hizmet alanlarını ve iletişim bilgilerini İstanbul Birimler Haritası’nda bulabilirsiniz.)
  • Bu yerlere gitmek bizim için zorlayıcı ise; 155 polisi (veya 156 jandarmayı) arayarak durumumuzu bildirebilir ve yardım isteyebiliriz.
  • Konuşamayacağımız bir ortamda isek acil destek için polise bağlı Kadın Destek Uygulamasını (KADES) indirip aktive ederek kullanabiliriz. KADES bir akıllı telefon uygulamasıdır ve şiddet veya şiddet tehdidi durumlarına acilen müdahale edilebilmesi için geliştirilmiştir.
  • Karakol, hastane veya savcılığa giderken güvendiğimiz bir kişinin bize eşlik etmesi destekleyici olabilir.
  • Başvurduğumuz kurumda avukat talep etmek hakkımızdır. Talebimizi ilettiğimiz takdirde (karakol, savcılık veya mahkeme tarafından) bize bir avukat atanacaktır.
  • Maruz bırakıldığımız şiddet tecavüz ise, ilk başvuruyu hastaneye yapmak hem sağlık desteğine bir an önce ulaşmamız hem de delillerin bir an önce toplanabilmesi açısından tercih edilebilir.
  • Saldırı henüz gerçekleştiyse olabildiğince kısa sürede (ilk 72 saat içinde) delillerin kaybolmaması için mümkünse yıkanmadan ve olay esnasındaki kıyafetleri değiştirmeden başvuru yapacağımız kuruma gitmek öncelikli hususlardır. Yanımızda yedek kıyafet götürebiliriz. Kıyafetlerimizi çıkardıysak, onları temiz ve mümkünse (naylon poşetteki nemlenme delillerin kaybolmasına sebep olabileceği için) naylon olmayan, kağıt bir poşete koyup ağzını iyice kapatarak yanımıza alabiliriz. Elimizden geldiğince bunlara dikkat etmeye çalışmak elzemdir fakat durumumuz gereği bunların hiçbirini sağlayamadıysak kaygılanmayalım, cinsel suçların başka bulgularla ispatlandığı durumlar da olabilmektedir.
  • Saldırıya delil olabileceğini düşündüğümüz mesaj, fotoğraf gibi yazılı-görsel şeyleri muhafaza edebilir, mümkünse kendimiz de saldırıya ilişkin izleri fotoğraflayabiliriz.
  • Bize destek olmak isteyenler veya hizmet sağlayıcılar yanlış ve yargılayıcı tavırlarda bulunabilir. Hizmet sağlayıcıların işlerini yaparken bize sözel ya da davranışsal olarak (suçlama, küçümseme, yargılama, ilgisizlik, onay almadan müdahale vb.) olumsuz hissettirecek bir yaklaşımda bulunma hakları yoktur.

Daha fazla bilgi için: csdestek.org

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.