KadınManşetTürkiye

Erkekler Nisan’da 24, son dört ayda 89 kadını öldürdü

0
Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

2023’ün ilk dört ayında erkekler 89 kadını öldürdü, 15 kadını taciz etti, 31 çocuğu istismar etti, 234 kadına şiddet uyguladı, dört kadına tecavüz etti. Erkekler en az 115 kadını seks işçiliğine zorladı. 73 kadının ölümü basına “şüpheli” olarak yansırken, erkekler 11 çocuğu öldürdü. Nisan’da ise erkekler en az 24 kadını öldürdü.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlerle oluşturulan ve Evrim Kepenek‘in kaleme aldığı Erkek Şiddeti Çetelesi’ne göre; erkekler, en 56 kadına şiddet uyguladı, en az dört kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az beş kadını taciz etti. Nisan 2023’te basına yansıyan bir tecavüz vakası oldu. Nisan’da basına seks işçiliğine zorlama vakası yansımadı.

Erkekler, en az 24 kadını öldürdü; geçen yıl da aynı ay bu sayı 29 idi. Erkekler, kadınların yanındaki üç erkeği de öldürdü. Erkekler, en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdü.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar / csgorselarsiv.org

Erkeklerin bir kadını öldürme gerekçesi: Gürültü yapması

Erkekler beş kadını “ayrılmak istediği”, bir kadını “gürültü yaptığı” için öldürdü. Erkekler, üç kadını “miras” için öldürürken, erkeklerin en az 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, Urfa’da bir, Edirne’de üç kadını “öldürmekle” tehdit etti.

12 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, dört kadını oğlu, üç kadını komşusu, bir kadını meslektaşı, bir kadını arkadaşı, bir kadını çalışanın oğlu, bir kadını akrabası öldürdü. Bir kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, altı kadını sokak, park, iş yeri gibi ev dışı alanlarda, 17 kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Fotoğraf: Emre Orman/ csgorselarsiv.org

Erkekler beş kadını taciz, bir kadına tecavüz etti

Nisan 2023’te erkekler en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 14 idi.

Erkekler, dört kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Bir kadının da görüntüsünü çekti. Erkekler, beş kadını da sokak, durak ve toplu taşıma araçlarında taciz etti.

Nisan’da erkekler basına yansıyan bilgilere göre bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı iki idi.

Kadına cinsel saldırıda bulunan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Erkekler 56 kadına şiddet uyguladı

Erkekler, Nisan’da 56 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl, aynı ay bu sayı, 52 idi.

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az altı kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az yedi kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

En az 47 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Bir kadını oğlu, bir kadını hasta yakını iki erkek, bir kadını akrabası, iki kadını arkadaşı, bir kadını da oğlu yaraladı. Bir kadını da bir erkek sürücü yaraladı. Üç kadını yaralayan erkeklerin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 14 kadını “ayrılmak istediği” barışmak istemediği için altı kadını da kıskandığı için yaraladı. Erkeklerin 36 kadını yaralama bahanesi basına yansımadı.

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl / csgorselarsiv.org

Erkekler 39 kadını ev içinde yaraladı

Erkekler, 39 kadını ev içinde, sekiz kadını ormanlık alan, gazino ve sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı. Erkeklerin dokuz kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Nisan’da basına erkeklerin kadınları seks işçiliğine zorlama vakası yansımadı.

Fotoğraf: Ozan Mercan / csgorselarsiv.org

Erkekler üç çocuğu öldürdü

Erkekler Nisan’da en az üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı bir idi. Bir çocuğu iki komşusu, iki çocuğu da babası öldürdü. Öldürülen çocuklardan biri Suriyeliydi.

Çocukları öldüren dört fail vardı. Sadece iki fail tutuklandı. Bir fail intihar etti, bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Erkekler, Nisan’da en az dört kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 18 idi. Çocuklardan biri Suriyeliydi.

Erkekler, dört çocuğu da sokak, okul etrafı gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Üç çocuğu istismar eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı, bir çocuğu da market sahibi istismar etti.

Fotoğraf: Emre Orman / csgorselarsiv.org

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.