ManşetKadınLGBTİ+Medya-İnternet

Cinsel şiddet haberlerinde uygun görsel kullanımı için görsel arşiv sitesi açıldı

0

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), gazetecilerin, medya ve basın mensuplarının cinsel şiddet haberlerinde doğru görsel kullanımına teşvik etmek ve görsellere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla csgorselarsiv.org sitesini kullanıma açtığını duyurdu.

Dernek bugün, açtıkları arşiv sitesiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Medya çalışanlarının özellikle cinsel şiddet içerikli haberler yaparken, haberlerde kullanılacak uygun görsellerin yokluğundan bahsettikleri dile getirildi.

Bununla birlikte, imaj bankalarından, gazetelerin görsel havuzlarından alınan temsili görsellerin cinsel şiddete dair yanlış inançları yeniden ürettiği, şiddete maruz bırakılanın haklarını gözetmediği göz önüne alındığında dernek tarafından bir görsel arşiv sitesi oluşturma fikri doğduğu da belirtildi.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Arşiv kollektif bir emeğin ürünü

Dernek, oluşturulan görsel arşivin kollektif bir çalışma ürünü olduğunu belirterek şunları paylaştı:

 Fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, görsel iletişim çalışanları, aktivistler, karikatüristlerle iki görsel üretim atölyesi gerçekleştirdik, son  atölyeden sonra bir eylem planı hazırladık. Bu plan doğrultusunda bir çağrı yaparak kadın ve LGBTİ+ fotoğrafçılardan fotoğraf istedik. 16 fotoğrafçının katkısıyla bu arşivi hayata geçirme imkanımız oldu.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Cinsel şiddet haberinde dikkat edilmesi gerekenler

CŞMD, cinsel şiddet içerikli haberler yaparken dikkat edilecek unsurlar olduğunu belirtiyor ve şunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:

  • Cinsel şiddet haberleri nötr, eyleme çağıran, tetikleyici ayrıntılara yer vermeyen ve failin ceza alması yolunda otoriteleri harekete geçiren bir yerden verilmeli.
  • Haberlerde özellikle şiddeti erotikleştiren bir dilden kaçınılmalı, sansasyon yaratarak gereksiz röntgenci bir hazza hizmet edecek detaylara yer verilmemeli ve olaya magazinsel içerikler yüklenmemeli.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin şiddeti hak ettikleri imasından kaçınılmalı ve yaşanılan şiddetin sorumluluğu faile yüklenerek haber yapılmalı.
  • Haberde topluma doğru ve net bilgi aktarılmalı. İddialar gerçekmiş gibi yansıtılmamalı.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişinin suçlanmasına, yalnızlaşmasına, utanmasına neden olacak görseller kullanılmamalı.
  • Kullanılan görseller kişileri çaresiz hissettirmeyecek, harekete geçirecek güçlendirici görseller olmalı.

Siteye csgorselarsiv.org adresinden ulaşılabiliyor. Ayrıca, siteye fotoğraf desteğinde bulunmak isteyenler üye olarak fotoğraf ekleyebiliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.