Cinsel şiddet haberlerinde uygun görsel kullanımı için görsel arşiv sitesi açıldı

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, gazetecilerin cinsel şiddet haberlerinde uygun görsel kullanması için görsel arşiv sitesini kullanıma açtı.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), gazetecilerin, medya ve basın mensuplarının cinsel şiddet haberlerinde doğru görsel kullanımına teşvik etmek ve görsellere ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla csgorselarsiv.org sitesini kullanıma açtığını duyurdu.

Dernek bugün, açtıkları arşiv sitesiyle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Medya çalışanlarının özellikle cinsel şiddet içerikli haberler yaparken, haberlerde kullanılacak uygun görsellerin yokluğundan bahsettikleri dile getirildi.

Bununla birlikte, imaj bankalarından, gazetelerin görsel havuzlarından alınan temsili görsellerin cinsel şiddete dair yanlış inançları yeniden ürettiği, şiddete maruz bırakılanın haklarını gözetmediği göz önüne alındığında dernek tarafından bir görsel arşiv sitesi oluşturma fikri doğduğu da belirtildi.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Arşiv kollektif bir emeğin ürünü

Dernek, oluşturulan görsel arşivin kollektif bir çalışma ürünü olduğunu belirterek şunları paylaştı:

 Fotoğrafçılar, grafik tasarımcılar, görsel iletişim çalışanları, aktivistler, karikatüristlerle iki görsel üretim atölyesi gerçekleştirdik, son  atölyeden sonra bir eylem planı hazırladık. Bu plan doğrultusunda bir çağrı yaparak kadın ve LGBTİ+ fotoğrafçılardan fotoğraf istedik. 16 fotoğrafçının katkısıyla bu arşivi hayata geçirme imkanımız oldu.

Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan / csgorselarsiv.org

Cinsel şiddet haberinde dikkat edilmesi gerekenler

CŞMD, cinsel şiddet içerikli haberler yaparken dikkat edilecek unsurlar olduğunu belirtiyor ve şunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:

  • Cinsel şiddet haberleri nötr, eyleme çağıran, tetikleyici ayrıntılara yer vermeyen ve failin ceza alması yolunda otoriteleri harekete geçiren bir yerden verilmeli.
  • Haberlerde özellikle şiddeti erotikleştiren bir dilden kaçınılmalı, sansasyon yaratarak gereksiz röntgenci bir hazza hizmet edecek detaylara yer verilmemeli ve olaya magazinsel içerikler yüklenmemeli.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişilerin şiddeti hak ettikleri imasından kaçınılmalı ve yaşanılan şiddetin sorumluluğu faile yüklenerek haber yapılmalı.
  • Haberde topluma doğru ve net bilgi aktarılmalı. İddialar gerçekmiş gibi yansıtılmamalı.
  • Cinsel şiddete maruz bırakılan kişinin suçlanmasına, yalnızlaşmasına, utanmasına neden olacak görseller kullanılmamalı.
  • Kullanılan görseller kişileri çaresiz hissettirmeyecek, harekete geçirecek güçlendirici görseller olmalı.

Siteye csgorselarsiv.org adresinden ulaşılabiliyor. Ayrıca, siteye fotoğraf desteğinde bulunmak isteyenler üye olarak fotoğraf ekleyebiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi ve su stresi uluslararası çatışmaların çıkması riskini artırıyor

Su stresi ülke içi gerginliklere ve sınırları aşan su kaynaklarını paylaşan ülkeler arasında çatışmalara yol açıyor.

Cebeci’deki taş ocağı protestosuna polis müdahalesi: Beş kişi gözaltına alındı

Sultangazi'de yaşayanlar için sağlık tehdidi oluşturan Cebeci Taş Ocağı'nın kapatılmasını isteyen yurttaşlara polis müdahale etti. Yurttaşlar 'Tozdan ölmek istemiyoruz' diyerek madene doğru yürürken polis engeliyle karşılaştı. Beş kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Malatya’daki tarihi taş köprü için yıkma tehdidi: ‘Cinayetle eşdeğer’

Malatya'daki taş köprünün tek ayağının hasar görmesi sonrası yıkılmasının gündeme alınması bölgede tepki çekti. Yurttaşlar köprünün yıkılması yerine korunarak restore edilmesi gerektiğini savunuyor.

Karaburun’da depolamalı güneş enerji santraline tepki: Zeytin ve naranciye ağaçlarımız tehdit altında

Karaburun, Küçükbahçe'de yapılması planlanan depolamalı güneş enerji santrali projesinin 3 Eylül'de yapılacak halkın katılımı toplantısı öncesinde, bölge sakinleri değerli habitatlarını, meralarını, zeytin ve narenciye ağaçlarını göstererek projeyi istemediklerini söyledi.

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

EN ÇOK OKUNANLAR