Hafta Sonuİnsan HaklarıManşetTürkiye

Çocuğun istismar beyanının ardından yapılması gereken 10 şey

0
Fotoğraf: Hale Güzin Kızılaslan/csgorselarsiv.org

Yeşil Gazete‘de, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle yaptığımız işbirliği sayesinde her hafta cinsel istismarla mücadele yolları, yöntemleri üzerine kısa ve bilgilendirici notlar paylaşıyoruz.  

Bu bilgi notlarının cinsel şiddete ve/ya istismara maruz kalan ya da tehdidi altında olan kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için yol gösterici olacağını umuyoruz. Böyle bir durumla karşılaşır veya tehdit altında olduğunuzu hissederseniz lütfen kolluk güçlerine, konuyla ilgili çalışan kurum ve kuruluşlara ve hukukçulara ulaşın. 

*

Çocuklar, cinsel istismar tehdidiyle karşılaştığında ya da maruz kaldığında ne yaşadığını anlamayabilir, korktuğu ya da utandığı için yakınlarından gizleyebilir. Anlatmak onlar için oldukça zor olabilir. Konuşmaya karar verdiklerinde, yetişkin bireylere olarak yapabilecekleriniz ise şöyle:

  1. Çocuğun beyanını kabul edin, ona inanın. İnanması güç bir ifşa ise kendinize yanlış ifşaların çok nadir yaşandığını hatırlatın. Size anlattığı için teşekkür edin, onu sevdiğinizi söyleyin.
  2. Kontrolünüzü kaybetmeden, soğukkanlı bir şekilde dinlemeye çalışın. Çocuklar üzüntü, kaygı, öfke gibi duygularınızı fark ettiklerinde kolayca geri adım atıp beyanlarından vazgeçebilirler. Unutmayın ki beyanı geri çekmeleri istismarın olmadığı anlamına gelmez.
  3. Çocuk konuşmak istemiyorsa üzerine gitmeyin, onu zorlamayın. Beden ve davranış odaklı, tarif isteyen, detaylı, yargılayıcı, suçlayıcı, utandırıcı soru ve yorumlardan uzak durun.
  4. Çocuklar yanlış davranışın suçunu sıklıkla kendilerinde ararlar. Ona “istismar eden yetişkin yanlış yaptı, sen değil” mesajını verin.
  5. Önemli ve öncelikli olan, çocuğun zedelenen güven duygusunu yeniden inşa etmektir. Ona yanınızda güvende olduğunu hissettirin. Çocuğun istismar eden yetişkinle karşı karşıya gelmemesini sağlayın, mahremiyetine saygı gösterin ve yaşadıklarını herkese anlatmayın.
  6. Çocuk izin vermiş, isteyerek hareket etmiş ya da cinsel temas içeren oyun talebinde bulunmuş olabilir. Bunlar yetişkinin sürdürdüğü bir cinsel eylemin bahanesi olamaz. Sınır koymak ve hayır demek her zaman yetişkinin sorumluluğudur. Yetişkinden çocuğa yönelen bir cinsel eylem söz konusu olduğunda rızadan bahsedilemeyeceğini unutmayın.
  7. İstismar eden kişi çocuğun sevdiği ve önemsediği ya da sizin tanıdığınız ve güvendiğiniz bir yetişkin olabilir. Her kim olursa olsun onu koruyan, eylemlerini gerekçelendiren tepkiler vermeyin. Cinsel istismar her zaman her koşulda uygulayanın suçudur.
  8. Çocuğu bundan sonra ne olacağı ile ilgili bilgilendirin. İstismar eden yetişkinin başkalarını da incitmemesi için durdurulması gerektiğini, bu durumu ilgili kişi ve kurumlarla paylaşacağınızı çocuğa söyleyin.
  9. Çocuğun beyanını ya da istismar olduğunu düşündüğünüz bir durumu takiben zaman kaybetmeden mutlaka ilgili kurumlara bildirin ve sürecin takipçisi olun. Olayı kendi yöntemlerinizle çözmeye çalışmayın.
  10. Çocuklar koruma, destek ve doğru uzman yaklaşımıyla yaşadıkları cinsel istismar sonrasında şifa bulabilir, mutlu ve üretken bir yaşama sahip olabilirler. Sessizliği kırmak ilk adımdır!

*

Daha fazla bilgi için csdestek.org
Cinsel şiddete maruz bırakıldıysanız ya da bırakıldığınızı düşünüyorsanız hafta içi pazartesi, salı, perşembe, cuma günleri 11:00 – 17:00 saatleri arasında 0549 599 15 19 numaralı telefondan CŞMD’yi arayabilir ya da basvuru@cinselsiddetlemucadele.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.