Hafta SonuHayvan Haklarıİnsan HaklarıKadınLGBTİ+Manşet

Cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabileceğiniz 10 şey

0
Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Yeşil Gazete‘de, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’yle yaptığımız işbirliği sayesinde bu haftadan itibaren her hafta cinsel istismarla mücadele yolları, yöntemleri üzerine kısa ve bilgilendirici notlar paylaşacağız. 

Bu bilgi notlarının cinsel şiddete ve/ya istismara maruz kalan ya da tehdidi altında olan kadınlar, LGBTİ+’lar ve çocuklar için yol gösterici olacağını umuyoruz. Böyle bir durumla karşılaşır veya tehdit altında olduğunuzu hissederseniz, lütfen kolluk güçlerine, konuyla ilgili çalışan kurum ve kuruluşlara ve hukukçulara ulaşın. 

*

Serimizin ilk yayınında cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabileceklerinizi sıralıyoruz. İşte, uzmanlarından yol gösterici olacağını düşündüğümüz öneriler:

  1. Cinsel istismar sadece cinsel organlara değil, bedenin tümüne dokunuşları, bakışları, konuşmaları, sevme ve hitap biçimlerini, cinsel içerikli görseller göstermeyi, kendi bedenine ya da bir başkasının bedenine dokunmasını talep etmeyi vb. kapsayabilir. Cinsel istismar kavramına yaklaşımınızı sorgulayın.
  2. Çocuğunuzun bedeninin kendisine ait olduğunu öncelikle siz kabul edin. Zorla öpmek, sıkıştırarak sevmek, sizi öpmesini istemek gibi masum görünen taleplerinizi sorgulayın. Birlikte uyumak, yıkanmak, giyinmek ile ilgili aile içi sınırlar belirleyin ve bunlara karşılıklı saygı duyun.
  3. Giysilerini, çamaşırlarını, bezini kamusal alanlarda değiştirmeyin, giydirirken her defa iznini alın. Bedenine yönelik izinsiz her müdahalenin yanlış olduğu bilincini kazanmasını sağlayın.
  4. Çocuğunuza hayır deme becerisi kazandırın. Zaman zaman sebebini açıklayarak siz de hayır deyin, o hayır dediğinde buna saygı duyduğunuzu gösterin.
  5. Çocuğunuz rahatsız hissettiği bir durumu ifade ettiğinde duygularını hafife almayın. Rahatsız olduğu durumları sizinle paylaşmaya devam etmesi için iyi bir dinleyici olun.
  6. Çocuğunuza cinsel organlarını takma isimlerle değil, bilimsel isimleri ile öğretin. Bu konuda kendinizi geliştirin, bilgilenin.
  7. Çocuğunuzu güvenli internet kullanımı hakkında bilgilendirin. Bu alanlarda karşılaşabileceği riskli durumlar hakkında onunla konuşun. Kullanımını, yaş ve gelişim özelliklerine göre sınırlandırın ve takip edin.
  8.  Çevrenizdeki yetişkinlerle çocuklara yönelik istismar konusunda konuşma denemeleri yapın, kelimeleri sesli olarak telaffuz etmekten korkmayın. Unutmayın, cinsel şiddet konuştukça azalır.
  9. İstismar olabileceğini düşündüğünüz her durumu mutlaka ihbar edin, sorumlulara bildirin. Çocuk istismarında cezasızlığa karşı sesinizi çıkarın.
  10. Çocuklarla beden, duygular, sınırlar ve cinsel gelişim üzerine konuşmanızı kolaylaştıracak pek çok kaynak var. Cinsiyetçi olmayan kaynaklardan yararlanın, konu ile ilgili atölye ve seminerlere katılın.

Unutmayın ki bu koruyucu önleyici mesajlar;

  • Cinsiyetlerinden bağımsız olarak tüm çocuklar için geçerlidir.
  • Korkutucu değil, güçlendirici bir dil ve yaklaşımla verilmelidir.
  • Çocukların kendilerini değil, sahip olduğu hakları korumayı temel almalıdır.

Cinsel şiddete/istismara maruz bırakıldıysanız, bırakıldığınızı düşünüyorsanız ya da çocuklarınızın/hayvanlarınızın maruz kaldıklarıyla ilgili daha çok bilgi almak isterseniz,  Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’ne ulaşabilirsiniz.

https://www.cinselsiddetlemucadele.org
0549/ 599 15 19
[email protected]

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.