EnerjiManşet

Çin’in rüzgar ve güneş kapasitesi bu yıl kömürü geçecek

0

Yapılan son tahminlere göre, Çin‘in rüzgar ve güneş kurulu kapasitesi bu yıl ilk kez kömürü geride bırakacak.

Çin Elektrik Konseyi (CEC) yıllık raporunda, ülkede kömürün beklenen yüzde 37 enerji üretim kapasitesine kıyasla şebekeye bağlı rüzgar ve güneş enerjisinin 2024 sonuna kadar söz konusu kapasitenin yaklaşık yüzde 40’ını oluşturacağını açıkladı.

Ülkede 2023 sonunda rüzgar ve güneş kapasitesi, toplam enerjinin yaklaşık yüzde 36’sını oluşturuyordu. Kömür ise yüzde 40’ın biraz altındaydı.

CEC, Çin’in 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 1.300 gigawatt (GW) rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi inşa etmiş olacağını, böylece ülkenin 2030 yılına kadar 1.200 GW’lık resmi hedefinin çoktan aşılmış olacağını tahmin ediyor.

IEA: Yenilenebilir enerji, üç yıl içinde dünyanın en büyük elektrik kaynağı olacak
‘Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesi 2023’te rekor hızda büyüdü’
İskoçya, elektrik talebinin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılama kapasitesine ulaştı
Avrupa kömürden uzaklaşıyor: Slovakya ve Avusturya 2024 için söz verdi

Kömürden elektrik üretimine ilişkin tahminler açıklanmadı

CEC ayrıca nükleer ve hidroelektrik de dahil olmak üzere tüm fosil olmayan yakıt kaynaklarından üretim kapasitesinin 2023’te ilk kez toplamın yarısından fazlasını oluşturduğunu bildirdi.

Ancak, geçen yıl tüketilen elektriğin yaklaşık yüzde 60’ını sağlayan kömürün ağırlıklı olduğu gerçek elektrik üretimine ilişkin tahminleri kapsayan bir döküm açıklanmadı.

CEC, talebin Covid pandemisinin ardından düşük bir tabandan toparlandığı 2023’teki yüzde 6,7’lik büyüme oranına kıyasla bu yıl elektrik tüketiminin yüzde 6 büyüyeceğini öngörüyor. Kış aylarında ısıtma ve yaz aylarında soğutma talebinin en yoğun olduğu dönemde elektrik arzının sıkışık olabileceğini belirten kurum, kullanım zamanı fiyatlandırması gibi tüketimi azaltmak için iyileştirilmiş önlemler öneriyor.

Öneriler arasında yenilenebilir enerjinin şebekeye dahil edilmesine yardımcı olmak amacıyla mümkün olan en kısa sürede pil depolamayı ve diğer yeni enerji depolama teknolojilerini teşvik etmek için hükümetin bir kapasite ödeme sistemi geliştirmesi; pompajlı hidroelektrik depolama tesisleri inşaatının hızlandırılması da bulunuyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.