EnerjiManşet

İskoçya, elektrik talebinin tamamını yenilenebilir enerjiden karşılama kapasitesine ulaştı

0

İskoçya, enerji ihtiyacını karşılamak ve diğer ülkelerin enerji tedarikine katkıda bulunmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmayı hedeflediğini açıkladı.

Son açıklanan hükümet verilerine göre, İskoçya’nın elektrik talebinin tamamını karşılayacak kadar enerji üreten yenilenebilir enerji kaynakları, geçen yıl önemli bir yükseliş kaydetti. Rüzgar ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları, 2022’de İskoçya’nın brüt elektrik tüketiminin yüzde 113’ünü karşıladı, bu da bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir artışa işaret etti.

İskoçya Enerji Bakanı Neil Gray, bu gelişmeyi ülkenin yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirdi. Verilere göre, 2022’de İskoçya’nın elektrik tüketimi yüzde 4 azaldı, yenilenebilir enerji kaynakları ise ülkenin toplam talebinin üzerinde enerji üretti.

Gray,ülkenin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda diğer ülkelerin elektrik tedarikine de katkıda bulunacak kadar yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmeyi hedeflediğini belirtti: “İskoçya ilk kez tükettiğinden daha fazla yenilenebilir elektrik üretti, bu da İskoçya’nın yeşil ekonomisinin muazzam potansiyelini ortaya koyuyor.”

Seegren

Yenilenebilir enerji sektöründeki büyümenin, uygun fiyatlı, dayanıklı ve temiz enerji kaynakları sağlayarak iklim dostu bir enerji sistemi oluşturmayı amaçladığına vurgu yapan Gray, İskoçya’nın sadece kendi ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda komşularına elektrik ihraç ederek istihdamı desteklemeyi ve karbon emisyonlarını azaltma hedeflerine katkıda bulunmayı amaçladığını ifade etti.

‣Dünyanın en büyük rüzgar türbini İskoçya açıklarına yerleştirildi
‣İskoçya’da çevreyi kirletenlere hapis cezası gündemde
‣İskoçya’da yenilenebilir enerji rekoru: Elektrik ihtiyacının yüzde 136’sı rüzgardan
‣İskoçya 2020’de yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor

Ancak ilerlemenin şebeke kapasitesi gibi sorunlar nedeniyle yavaş yürüyor ve İskoçya  Birleşik Krallık hükümetinden yenilenebilir enerji sektöründeki ilerlemeleri desteklemek için daha fazla finansman ve taahhüt bekliyor. Gray, “Birçok alanda ilerleme, şebeke kapasitesi ve pompalı hidroelektrik depolama gibi bir pazar mekanizmasının bulunmaması gibi faktörler nedeniyle engelleniyor; bu nedenle önümüzdeki yıllarda Birleşik Krallık hükümetinden acil yatırıma ve endüstriye daha tutarlı bir taahhütte bulunmaya ihtiyacımız var” dedi.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.