Çin’de rüzgar kömürden hızlı, nükleerden büyük!

...Böylece 2012'de Çin'de üretilen elektrikte rüzgarın payı, nükleer enerjinin payını geçti.

Çin’de rüzgardan üretilen elektrikteki artış, kömürden üretilen elektrikteki artışın hızını geçti.

Çin Elektik Konseyi’nden veriken istatistiklere göre, 2012 yılında ilk defa Çin’de rüzgarda üretilen elektrikteki artış, kömürden üretilen elektrikteki artışın hızını geçti.

Çin’de kömürlü termik santrallerden üretilen elektrik 2012’de yalnızca %0.3 (yaklaşık 12 TeraWatt/saat – TWh) arttı.

Aynı dönemde rüzgardan üretilen elektrik üretimindeki artış ise 26 TWh oldu.

Rüzgar enerjisinde yaşanan bu hızlı artışla Çin’deki yıllık rüzgardan üretilen elektrik miktarı 100 TWh’ye ulaşarak, nükleerden üreilen 98 TWh’yi geçti.

Böylece 2012’de Çin’de üretilen elektrikte rüzgarın payı, nükleer enerjinin payını geçti.

 

 

Çin’de 2012 yılında en hızlı yükselen enerji biçimi ise hidroelektrik santraller oldu. Hidroelektrik santrallerde üretilen elektrik 2012 yılında 196 TWh artarak toplamda 864 TWh’ye ulaştı.

Hidroelektrikteki bu artışta, geçen yılki yağışlar nedeniyle artan debilerin büyük payı olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, Çin’de elektrik tüketimindeki artış da 2012’de yavaşlayarak %5.5 oldu.

Bütün bu gelişmelere rağmen kömürden üretilen elektrik, Çin’deki toplam elektrik üretiminin hala %79’unu oluşturuyor.

Ancak, özellikle artan hava kirliliğinin beraberinde getirdiği toplumsal tepki sayesinde, hükümet politikaları temiz enerjiye yapılan yatırımları arttırma planlarını hızlandırdı.

2011-2015 yıllarını kapsayan 12. Beş Yıllık Enerji Planı’nda, kömürden üretilen elektriğin toplam üretimdeki payının 2015 yılı itibariyle %65’e düşürülmesi hedefleniyor. Aynı dönemde fosil-dışı kaynaklara yönelik santrallerin, toplam kurulu gücün %30’una ulaşması planlanıyor.

Çin’de kömür endüstrisinin zor durumda olduğu artık sık sık dillendirilen bir durum. Hem artan seragazı salımları ve bunun hızlandırdığı iklim değişikliğine bağlı afetler, hem de hava kirliliği ve su kaynaklarının kirletilmesi nedeniyle hem hükümet hem de şehirli nüfus cephesinde kömüre karşı duruş giderek büyüyor.

 

(ThinkProgress, Yeşil Gazete)

Durukan Dudu
Durukan Dudu

Ekoloji editörü, haberci.

Olduğundan yaşlı gösterir (Sakalı var, ondan). Blues’a aşık. İsveç’te Kırsal Kalkınma yüksek lisansının ardından TEMA ve Buğday gibi STK’larda çalıştı, bu süreç içinde Ormanevi Kolektifi’yle kırsala göçtü, bi’ ekoköy kurmaya çabalıyorlar. Çiftçilik, marangozluk ve ekolojik restorasyon denemelerinden kalan boş zamanlarında koordinatörlük, eğitmenlik, proje yönetimi falan yapıyor. Yaşlanıp emekli olunca bir şehre yerleşmeyi düşünüyor. Mektep, 136.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

Ümraniye barınağında vahşet: Görüntü alan gönüllülere bıçak çekildi

Hekimbaşı Barınağı'na giden hak savunucuları çok sayıda ölü kedi, hasta ve dışkısı içinde yaşayan hayvan buldu. Bir kişi gönüllülere bıçak çekti, barınak 'izinsiz görüntü alanlara yasal işlem başlatacağız' dedi.

BİFED’de büyük ödül yerlilerin mücadelesini anlatan Twice Colonized’ın

11. Bozcaada Ekolojik Belgesel Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. İlk kez mansiyon ve müzik ödülleri verilen festivalde Açık Radyo ve Gebze'de katledilen hayvanlar unutulmadı.

EN ÇOK OKUNANLAR