2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEkolojiManşetTürkiye

Çiğdem Toker: Deprem olmasaydı, doldurulan kıyıların altına otopark yapacaklardı

0

Gazeteci Çiğdem Toker, deprem felaketi yaşanmasaydı, çalışmalarını sürdürecek olan TBMM Genel Kurulu’nda şu zamanlarda görüşülecek olan bir torba yasaya dikkat çekti.

T24’teki köşesinde, “Genel Kurul’da tam bugünlerde OHAL değil, ‘normal görünümlü’  bir torba yasa’ olacaktı. Çevre Kanunu’nda değişiklik yapan söz konusu torba teklif -pek ilgili olmasa da İçişleri Komisyonu’nda-geçen hafta görüşülüp kabul edilmişti” diyen Toker şu bilgileri verdi.

“O kanun teklifinde yer alan maddelerden biri de sessiz sedasız Kıyı Kanunu‘nda son derece önemli bir değişiklik yapıyordu. Mevcut bir maddenin cümleleri içinde yapılan küçük kelime rötuşları ile kıyı dolgu alanlarının altına yeraltı otoparkı yapılması mümkün olacaktı.

(Evet doğru okudunuz. Denizi havalimanları, yollar için doldurmak yetmiyormuş gibi bir de altına otopark yapılmasının önü açılıyordu.)

İnce işçilik

Küçük bir sabır rica ederek ustalıkla rötuşlanan kanun maddesinin nasıl işlendiğini gösterelim:

Madde 2. 4.41990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 7. Maddesinin 3. Fıkrasında yer alan “Bu alanlar üzerinde” ibaresi “Bu alanlar” şeklinde değiştirilmiş ve “açık otopark” ibaresinden sonra gelmek üzere “açığa çıkmayan yeraltı otoparkı”, ibaresi eklenmiştir.

Gerekçe ise evlere şenlik. Buyrun:

“Madde ile kıyıda otopark ihtiyacının karşılanması ve kıyının kamu tarafından etkin kullanılmasını sağlanması amacıyla mevcut düzenlemenin özüne bağlı kalınarak dolgu alanında dolgu yüzeyinden görünmemek ve açığa çıkmamak üzere yer altı otoparkı yapımına imkan sağlanması amaçlanmaktadır.”

Rant amaçlı değilmiş

Toker, yazısında deprem felaketi yaşanmasa TBMM’de bugün görüşülüp Cumhur İttifakı oylarıyla kabul edilecek olan bu maddeyi savunan  iktidar milletvekillerinin, değişikliğin rant amaçlı olmadığını savunduğuna dikkat çekti:

“Dolgu alana yapılan bir Millet Bahçesi örnek gösteriliyor. Binlerce kişi mescitte aynı anda namaz kıldığı için otoparkın elzem olduğu belirtiliyor. Bu maddenin deniz doldurularak yapılan havalimanlarının altında otopark amaçlı yapılaşma önünü de açacağı apaçık.. ‘Kader planı’ şimdilik bu feci girişimden halkı korumuş görünüyor. Ama şimdilik.”

 

You may also like

Comments

Comments are closed.