ManşetDünyaİklim Krizi

İklim krizi Avrupa’yı fırtınalarla vuruyor

0
Fotoğraf: BBC

Avrupa’nın birçok ülkesini etkisi altına alan Eunice fırtınası nedeniyle en az 16 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmasının ardından bölgede yeni bir fırtına daha çıktı. Eunice fırtınası nedeniyle Polonya’ya gelen ihbarlar sonrası İtfaiye Teşkilatının 23 bin 500 olaya müdahale ettiği belirtilmiş, 1,4 milyon ev ise elektriksiz kalmış, ulaşımda aksamalar gerçekleşmişti. Eunice’nin ardından Avrupa’yı bir de Franklin fırtınası vurdu.

BBC’nin haberine göre; Franklin fırtınası, İngiltere‘nin bazı bölgelerini kuvvetli rüzgarlar ve şiddetli yağmurla vurmaya devam ediyor. Kuzey İrlanda‘nın bazı bölgelerinde şiddetli sel görülürken Yorkshire‘nin bazı bölgeleri için 80’den fazla sel uyarısı veriliyor. Met Office tarafından ise fırtınanın hayati tehlikeye neden olabileceği yönünde uyarılarda bulunuluyor.
Franklin, bir hafta içinde Dudley ve Eunice’nin ardından gelen üçüncü fırtına oldu. Kuzey Batı Çevre Ajansı fırtınadan korunmak için kullanılan taşkın kapılarını sosyal medyadan paylaştı:

’30 yılın en kötü fırtınalarından biri olabilir’

İskoç Çevre Koruma Ajansı tarafından Ayrshire, Orkney ve Batı Adaları genelinde 18 sel uyarısı ve yedi uyarı da yayınlandı.
Birçok bölge su altında kalırken metro istasyonları da suyla doldu.

Öte yandan BBC Weather, Eunice fırtınasının “30 yılın en kötü fırtınalarından biri olabileceğini” duyurdu.

‘İklim krizi fırtınaların etkisini artırıyor’

Science Focus dergisinden Amy Barret’in aktardığına göre; bilim insanları bunların ve gelecekteki fırtınaların etkisinin iklim kriziyle daha da yıkıcı olduğunu söyledi. Imperial College London, Grantham İklim Değişikliği Enstitüsü‘nde öğretim görevlisi olan Dr Friederike Otto “Oldukça sık sorulan soru, ‘bir olayın iklim değişikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığıdır’. Ancak bu sadece bir ‘evet’ veya ‘hayır’ sorusu değil” dedi. Otto şu ifadeleri kullandı:

“İklim değişikliği sebeplerden biri olabilir ve olayları daha da kötüleştirebilir.Ama asla tek sebep değildir.”

Otto’ya göre; İngiltere kıyılarına verilen hasar, yükselen sıcaklıklarla daha da kötüleşecek.

‘Avrupa’da bu fırtınalar daha derine nüfuz edebilir’

Bristol Üniversitesi‘nde iklim bilimcisi olan Profesör Dann Mitchell, iklim değişikliğinin fırtınaları dünyanın daha da yüksek noktalarına yönlendirebileceğini belirtti. Fırtınaların konumunun değişebileceğine dikkat çeken Mitchell, “İklim değişikliği jet akımında kutuplara doğru bir kaymaya neden olurken, fırtına yollarında da kutuplara doğru bir kayma beklersiniz” dedi. Mitchell şu ifadeleri kullandı:

“Ayrıca Avrupa’da bu fırtına izlerinin daha derine nüfuz etmesini bekliyoruz. Dolayısıyla, [iklim değişikliği nedeniyle] rüzgarın kendisinin henüz fark edilebilir şekilde farklı olmadığını söylemek doğru olsa da, bir anlamda fırtına rüzgarları bir yerde artacaktır, çünkü normalde olmayacak yerleri etkiliyorlar.”

‘Emisyonlar nedeniyle aşırı hava hareketleri daha çok artacak’

Sera gazı emisyonları nedeniyle aşırı hava hareketlerinin daha çok artacağını belirten Otto ise “Ilıman küresel sıcaklıklar yükseldiği sürece, net sıfır CO2 emisyonuna ulaşana kadar yükselişi durmayacak, bu olaylar daha sık yaşanacak ve daha yoğun hale gelecek” şeklinde konuştu.

İklim değişikliği etkilerine karşı yeşil alanların çok önemli olduğunu belirten Otto, artan sıcak hava dalgalarının sağlığa etkisinin yanı sıra orman yangınlarına da sebebiyet verebileceğini söyledi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.