YerelDoğa MücadelesiManşet

CHP’li Erbay: Sandras ölürse Muğla ölür

0

Köyceğiz’in Ağla Mahallesi’nde, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgelerinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını oluşturan Sandras Dağı’nda olivin maden ocağının kapasitesini artırmaya yönelik yapılmak istenen ÇED süreci kapsamındaki Halkın Bilgilendirme Toplantısı bölge halkının ve çevrecilerin tepkisi nedeniyle yapılamadı.

Köyceğiz Turizm ve Doğayı Koruma Derneği, Dalyan Turizm Kültür ve Çevre Koruma Derneği, Köyceğiz Eğitim Sen ve Doğayı Hayvanları Koruma Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin bileşeni olduğu toplantıya Sandras’ı Koruma Platformu üyeleri ile CHP Muğla Milletvekili Avukat Burak Erbay da katıldı.

Çevreciler ve yöre halkı, bu maden sahasının yaşam alanlarını ve su kaynaklarını yok edeceğini belirterek, maden sahasının genişletilmesine tepki gösterdiler.

‘1902 hektarlık ormanlık alan’

CHP’li Vekil Erbay, ÇED toplantısı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sandras Dağı’nda faaliyet yürüten maden şirketi, maden arama sahasını ormanlık alana doğru genişletmek istiyor. 1902 hektar büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. Bu alan su kaynaklarını ve ormanlık alanları kapsıyor. Bu kadar büyük bir alanda yapılacak maden aramasıyla bu alanın tüm doğal yapısı bozulacak. Doğal su kaynakları kirlenecek” dedi.

Mevcut durumda doğal su varlıklarının ve doğanın büyük bir tahribat yaşamış durumda olduğunu belirten Erbay, “Şimdi bu maden alanın genişletilmesi çok daha büyük tahribatlara yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

‘Su varlıklarını yok edecek’

Yüzyıllar önce insanların buraya su varlıkları için yerleştiğini hatırlatan Erbay, Sandras Dağı’nın bölgenin en önemli su kaynakları arasında yer aldığını, endemik bitki örtüsüne sahip doğa harikası bir yer olduğunu ve korunması gerektiğini söyledi.

Mevcut maden sahaları nedeniyle her gün yeni patlatmalar yapıldığını ve sürekli büyük tonajlı kamyonların bu alanlardan geçerek doğaya zarar verdiğini belirten Erbay, “ÇED başvuru raporuna baktığımızda yeni sahada her yıl 260 sondaj deliği açılarak patlatma yapılacağını görüyoruz. Her delik için 40.83 kg patlayıcı kullanılacak. Yani toplamda 10 bin 615 kg patlayıcı kullanılacak. Bu çapta bir patlatma bütün doğal yapıyı ve su kaynaklarını yok edecektir” dedi.

Avukat Erbay açıklamasında “Sandras Dağı yüzyıllardır Köyceğiz, Ortaca, Dalaman bölgesinin yanı sıra Muğla ve Denizli’nin su kaynağını sağlıyor. Bu bölgede insanlar bu dağdan gelen suyla yaşamlarını idame ettiriyorlar. Tarlalar bu suyla ekilip biçiliyor” ifadelerini kullandı.

Halihazırda 12 maden alanı var

Sandras Dağı’nda şu ana kadar bir kısmı işletme bir kısmı da arama olmak üzere 12 tane maden alanı olduğunu belirten Erbay, “Bunların da her an alanı genişletme ihtimali ve tehlikesi bulunuyor. Mevcut haliyle zaten su kaynakları ve doğal çevre fazlasıyla tehdit altında. Şimdi ise maden sahasının genişletilmesi söz konusu. Bu durum Sandras Dağı ve buradan yaşamını sağlayan insanlar için felaket olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Maden sahasının bölgedeki Gökçeova ve Kartal göllerinin çevresine kadar genişletilmek istendiğini belirten CHP’li vekil, “Bu göller yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Sandras Dağı, barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır” dedi.

33 bin ağaç kesilecek

Erbay, maden sahasının genişletilmek istendiği bölgenin ormanlık alan olmasına da dikkat çekti. Buna göre, sahanın genişletilmesi yaklaşık 33 bin ağacın kesilmesi anlamına geliyor.

Bunun dışında 80’e yakın endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Sanras Dağı’nın biyolojik çeşitlilik açısından da vazgeçilmez olduğunu söyleyen Burak Erbay,  “Birileri zengin olacak diye doğamızın, çocuklarımızın yarınlarının katledilmesine izin veremeyiz. Bizler Sandras’ı bir bütün olarak korumaya ve bu yaşam kaynaklarımızı bizden sonraki nesillere korunmuş olarak aktarmaya kararlıyız” tepkisini gösterdi.

‘Salgın koşullarında bu acele neden?’

Salgın koşullarında kongreler, genel kurullar, toplantılar ertelenirken ÇED toplantısının, ısrarlı bir şekilde yapılmak istenmesini anlamakta zorlandığını belirten Erbay konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Bu toplantıya 65 yaşın üzerindeki ve 20 yaşın altındaki vatandaşlarımız katılamıyor. Şartlar uygun değil ancak buna rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri bu ÇED toplantısını yapmakta ısrar ediyor. Biz daha önce de Yuvarlak Çay için büyük bir mücadele vermiş ve kazanmıştık. Su hayat demektir. Dünyada yaşanan iklim krizi nedeniyle su kaynaklarının her geçen gün azaldığı bir durumda ne olursa olsun doğal su kaynaklarımızı yok edecek bu projeye karşı, Sandras Dağı’nın ölmemesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.