ManşetYerel

Muğla’nın göbeğinde çimento fabrikası: Geri dönülmez zararlar verecek

0

Sivil toplum örgütleri, çevreciler ve yurttaşlar tarafından Bayır Mahallesi’nde çimento fabrikası kurulması için verilen ÇED olumlu kararının iptali için başlatılan imza kampanyası sona erdi.

Toplanan 18 bin 330 imzanın Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü‘ne teslim edilmesinin ardından  Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Eğitim-Sen Muğla Şubesi tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay da basın açıklamasına katıldı.

‘Çimento fabrikası geri dönüşü olmayan zararlar verecek’

Av. Burak Erbay Muğla’nın Menteşe ilçesinde Bayır Mahallesi’nde kurulması planlanan çimento fabrikasının çevreye geri dönülmez zararlar vereceğini söyleyerek tepki gösterdi.

Menteşe Kent Konseyi temsilcisi Alev Öztürk‘ün yaptığı açıklamanın ardından söz alan CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay projenin yanlış bir proje olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a bu projenin derhal iptal edilmesi için çağrıda bulundu. Yatırımlara karşı olmadıklarını ancak yapılan yerin yanlış olduğunu belirten CHP’li Erbay, şunları kaydetti:

“Muğla’mız cennet bir il, dünyanın cennet bir köşesi. Tarımı ve turizmi ile ülkemize önemli katma değer sağlamaktadır. Muğlalılar olarak bu güzelliği yarınlara bırakmak için Muğla’nın her köşesinde mücadele veriyoruz. Bayır’da yapılmak istenen çimento fabrikası doğamıza ve su kaynaklarımıza geri dönüşü olmayan zararlar verecektir.”

‘Çimento fabrikasının ÇED raporu yeniden incelenmeli’

Projenin yanlış olduğunu belirten Erbay, “Muğla’nın göbeğinde çimento fabrikası yapmak yanlıştır. Doğru bir proje değildir. Çevre Şehircilik Bakanı televizyonlarda Bodrum‘da kaçak olduğu için yıkılan evlerin fotoğraflarını gösteriyordu. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’na sesleniyorum. Bodrum için gösterdiğiniz duyarlılığı Bayır‘daki çimento fabrikası için de göstermenizi bekliyoruz. Artık gelişmiş ülkelerde çimento fabrikası açılmıyor, çimento fabrikaları da kapatılıyor. Biz yatırıma karşı değiliz. Çimento fabrikası açılabilir mi? Evet, açılabilir. Muğla’nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz” dedi.

Çimento fabrikasının kurulması planlanan bölgede iki tane baraj bulunduğunu belirten Erbay, “O barajlardan gelen suyla bölgedeki tarım arazileri sulanmaktadır. Bu fabrikadan çıkacak kimyasal maddeler barajlara dolayısıyla bölgedeki tarım arazilerini sulayan sulara karışacak. Ayrıca insanlar etkilenecek. Bu fabrikaya nasıl ÇED olumlu raporu verildi anlamak mümkün değil. Bayır’daki çimento fabrikası projesi iptal edilmelidir. Bu projeye bölge halkı karşı. ÇED raporu tekrardan incelenmeli ve iptal edilmelidir” şeklinde konuştu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.