CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Çocukları Dinliyoruz” çevrimiçi toplantısında 45 Belediyenin Çocuk Meclisleri ve Kent Konseylerinden 80 çocuğun talep ve önerilerini dinledi.
CHP Çocuk Hakları Politika Belgesi kapsamında sonuçları raporlaştırılarak MYK’ya sunulan toplantıda çocukların öne çıkan tespitleri ‘çocukları ilgilendiren kararlarda çocuk katılımı’ ilkesinin gözetilmediği, çocukların yoksulluk, barınma, eğitim, sağlık, çevre, sosyal haklar konularında yaşadıkları sorunlar, oyun hakkı, yetişkinlerin çocuk haklarını önemsememesi gibi konular üzerineydi.
Çocuklar sadece çocuklar konusunda değil, ihmal ve istismar, çocuğa yönelik şiddet, gelecek kaygısı, çocuk işçiliği, ayrımcılık ve ötekileştirmenin yanı sıra Türkiye’nin içinde bulunduğu duruma değindi.
Gülizar Biçer Karaca, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek “çarpıcı ve gerçekçi yorumlarıyla ülkenin içinde bulunduğu durumda, çocuklar için çocuklarla birlikte politikalar geliştirmek temel hedefimizdir” dedi.
İşte çocukların dile getirdiği bazı cümleler:
“Sen çocuksun sus anlamazsın deniyor.”
“Çocuklar arasında ayrımcılık yapılıyor. Mesela erkekler bazen kızlardan daha üstün görülüyor.”
“Bazen de ailelerin maddi durumu kötü olduğu için bazı çocuklar çalışmak zorunda kalıyor. Çalışmak yerine onların da okula, parka gitmesini istiyorum.”
“Herkesin eşit olmasını istiyorum, mesela babam bana bir şey alabiliyorsa arkadaşımın babası da ona aynı şeyi alabilmeli”
“Doğada daha fazla vakit geçirebilmeyi istiyorum. Çünkü eğitim sadece okulda verilmemeli. Puan, karne, sınav, ödev bunlar çok fazla zorluyor bizi ve kendimize zaman ayıramıyoruz. Kendi zamanımızı özgürce yaşama hakkımız elimizden alınıyor. Bilgi kaynaklarımız sadece kitap ve okullar olmamalı. Okul merkezli yaşamak istemiyorum. Doğayla bağ kurmak istiyorum.”
Çocukların kendi ifadeleriyle CHP’den ve yetişkinlerden beklentileri ise şöyle:
Devlet – özel okul ayrımı ortadan kaldırılmalı.
Paralı eğitim son bulmalı.
Yeteneğe göre okullara alım yapılmalı, her çocuk istediği mesleği yapmalı.
Çocukların önerileri:
Çocukların tüm Türkiye’yi tanıması için geziler düzenlenmeli.
Köy Enstitüleri modelindeki gibi, sınava dayalı değil; tarım, hayvancılık, sanayi vb için uygulamalı/pratik eğitim sistemi getirilmeli.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…